Ovaj trik, iako nije široko poznat, brz je i učinkovit. Postoje recepti koji predlažu kuhanje hrane u dobro zagrijanoj tavi, prženjem ili pečenjem, bez upotrebe ulja. No, česta je pojava da se ovako pripremljena jela lijepe za posudu zbog nesigurnosti je li postigla potrebnu temperaturu.

 

Pametan trik prikazan u viralnom videu na društvenim mrežama pokazuje kako jednostavno odrediti je li tava dovoljno zagrijana i spriječiti lijepljenje hrane, čime je stekao široku popularnost. Tajna je u vodi što se tiče upotrebe tave i ulja. Počnite tako što ćete tavu staviti na štednjak i aktivirati toplinu.

Nakon što vjerujete da je dosegla odgovarajuću temperaturu, pažljivo dodajte žlicu vode. Ako se voda širi, to znači da posuda nije dovoljno zagrijana. Nasuprot tome, ako se iz vode stvaraju male kapljice, to znači da je posuda pregrijana.

 

U idealnom slučaju, kada se voda ulije u posudu, trebala bi oblikovati sferne oblike i bez napora kliziti po površini. To znači da je tava savršeno zagrijana, što osigurava da se vaša hrana neće lijepiti za nju.

BONUS TEKST:

Unatoč izgledu jednostavnog obroka, rižoto je iznimno zahtjevno jelo. Početni pogrešan korak događa se pri odabiru sorte riže. Savladati umijeće pripreme rižota nije jednostavan podvig, jer je poznat po tome što je zahtjevno talijansko jelo. Jedan krivi potez, poput prekuhavanja riže, može potpuno pokvariti jelo.

Kremasta i ugodna tekstura po kojoj je rižoto poznat lako se može izgubiti pretjeranim miješanjem. Ipak, izbjegavajući 7 tipičnih pogrešaka, možete postići vrhunac savršenstva rižota. Poznati talijanski kuhar otkrio je ultimativni recept za rižoto, zbog čega se isplati isprobati ga nakon što usvojite ove neprocjenjive savjete. 1. Pogriješili ste kupnjom pogrešne vrste riže.

Primarna greška u pripremi rižota često se događa tijekom kupovine, a ne u samoj kuhinji. Za one koji često uživaju u ovom jelu, moglo bi biti zanimljivo odrediti točnu količinu vode koja je potrebna da bi riža bila besprijekorno kuhana. Odabir odgovarajuće sorte riže je ključan. Dok se arborio obično preporučuje u raznim receptima, izdužena zrna carnarolija tajna su postizanja sočnog rižota koji je manje sklon prekuhavanju. Proces ispiranja riže vodom je bitan.

Slično kao i sushi, rižoto mora zadržati ljepljivu teksturu. Da biste to postigli, ključno je izbjegavati pranje riže jer se na taj način uklanja škrob koji igra vitalnu ulogu u stvaranju željene kremaste konzistencije. Odlučite se za zamjenu maslaca umjesto ulja. Nakon što svoj rižoto prebacite u prethodno zagrijanu tavu zajedno s češnjakom ili ljutikom, sljedeći korak uključuje ključnu odluku: odabir maslaca ili ulja. Ovaj bi se izbor trebao temeljiti na specifičnim sastojcima koje koristite.

Dok se ulje općenito preferira u odnosu na maslac, ono posebno nadopunjuje rižoto s plodovima mora. S druge strane, maslac je poželjna opcija za varijacije na bazi povrća kao što je rižoto od miješanog povrća i đumbira. Pretjerano prženje riže Nakratko popržite rižu u tavi, pazeći da ne bude duže od jedne minute. Osim toga, otkrijte razloge namakanja riže u vodi prije kuhanja. 5. Pretjerano miješanje Ne morate se brinuti oko stalnog miješanja rižota.

Mnogo je korisnije dobro promiješati svakih 30 sekundi. Pretjerano miješanje sigurna je metoda za brzo pogoršanje teksture rižota. Kada se kuha na optimalnoj temperaturi, riža će se prirodno nastaviti pomicati, zahtijevajući samo povremeno miješanje kako bi se spriječilo bilo kakvo lijepljenje za dno lonca. Prekuhavanje rižota jedan je od najsigurnijih načina da ga uništite. Pogreška je u predugom kuhanju.

Kako ne biste pokvarili rižoto, ključno je ne prekuhati ga. Dok kuhate rižoto na srednjoj vatri, postupno ulijevajte temeljac ili vodu, pazeći da pričekate da se svaki komadić tekućine potpuno upije prije dodavanja još. Otprilike na polovici ovog otprilike 16-minutnog procesa pospite malo soli.

Kako biste postigli kremastu i glatku konzistenciju, ne zaboravite dodati malo više juhe. Ukupno vrijeme kuhanja rižota ne smije biti dulje od 20 minuta kako bi se postigla željena tekstura. Ako ste zainteresirani, možda biste htjeli naučiti i kako savršeno pripremiti rižu. Vruća riža je spremna za dodavanje završnih sastojaka.

Nakon što se većina juhe upije, skinite lonac s vatre i ostavite da se kratko ohladi. Prema talijanskim kulinarskim znalcima, preporuča se pustiti da odstoji točno tri minute prije umetanja preostalih sastojaka. Na kraju, ključno je suzdržati se od dodavanja ulja, jer će to umanjiti njegov bogati okus.