Imati jasno razumijevanje o tome kako to utječe na tijelo od iznimne je važnosti. Iako se mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke općenito smatraju hranjivim opcijama, važno je biti svjestan potencijalne štete koju mogu uzrokovati tijelu kao rezultat prisutnosti fitinske kiseline. Ova kiselina ima sposobnost vezanja ključnih elemenata poput bakra, magnezija, joda, željeza i cinka.

Posljedično, ove esencijalne hranjive tvari bivaju prerano izbačene iz tijela, što znači da nemaju priliku pružiti bilo kakve prednosti našem općem blagostanju. Ne postoji zaštitna barijera unutar probavnog trakta koja može zaštititi od štetnih učinaka fitinske kiseline, tvari koja ometa apsorpciju esencijalnih minerala, proteina i masti.

Kao posljedica toga, postoji nedostatak vitalnih hranjivih tvari, što dovodi do komplikacija unutar mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sustava. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kako je istaknula endokrinologinja Zuhra Pavlova, identificira fitinsku kiselinu kao jedan od primarnih uzroka anemije koja je posljedica nedovoljne razine željeza kod osoba koje slijede vegetarijansku prehranu.

Koji su neki primjeri hrane s visokim udjelom fitinske kiseline? Endokrinolog je posebno identificirao zob, rižu, pšenicu, žitarice, grah, leću, kikiriki, grašak i soju kao hranu bogatu fitinskom kiselinom. Osim toga, određeni orašasti plodovi poput lješnjaka, pekan oraha, badema i oraha predstavljaju sličan problem.

 

Fitinska kiselina također je prisutna u značajnim količinama u sjemenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i sezama. Prema Pavlovoj, važno je ne odustati od ove hrane jer tijelu osigurava značajnu količinu esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna. Metode eliminacije fitinske kiseline Pavlova je ponudila razne tehnike za suzbijanje kiselosti. Među tim pristupima je korištenje topline.

Izlaganjem hrane visokim temperaturama sadržaj fitinske kiseline može se smanjiti za otprilike 30-35 posto. Najoptimalniji rezultat postiže se uranjanjem u vodu. Jedini nedostatak ove metode je dugotrajnost. Za ilustraciju, namakanje smeđe riže zahtijeva 12 sati, zobene pahuljice zahtijevaju 10-12 sati, bijelu rižu potrebno je devet sati, a biserni ječam zahtijeva šest sati…

Da biste poboljšali rezultat, preporučuje se uključiti malu količinu ocat ili limunov sok u vodu. Grah Kako bi se suprotstavio učincima fitinske kiseline, endokrinolog je predložio alternativni pristup: natapanje hrane za koju se zna da sadrži visoke razine ovog spoja u sirutki.

Dodatno, proces klijanja graha i žitarica prirodno smanjuje količinu fitinske kiseline za oko 50%. Prema Pavlovoj, najučinkovitija metoda je kombiniranje različitih tehnika obrade hrane. Najprije namakanjem hrane, a zatim kuhanjem ili pečenjem, može se eliminirati značajan dio fitinske kiseline.

BONUS TEKST:

Osim što je koristan za zdravlje srca, grah može poslužiti i kao skriveni dragulj za postizanje vitkog struka. Kako prenosi nova.rs, istraživači su otkrili da dnevni unos od samo 40 grama rezistentnog škroba, koji se nalazi u mahunarkama poput graha, slanutka i leće, može dovesti do gubitka težine od 3 kilograma u roku od osam tjedana.

Škrob otporan na probavu koji se nalazi u ovoj vrsti hrane ne prolazi kroz proces probave u tankom crijevu. Umjesto toga, služi kao izvor energije za korisne bakterije smještene u donjem dijelu crijeva, što može pridonijeti gubitku težine. Profesor Veiping Jia, član Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Jiao Tong u Šangaju, naglašava da su prednosti povezane s rezistentnim škrobom usko povezane s promjenama u sastavu crijevne mikrobiote.

I tu nije kraj! Ne samo da grah ima sposobnost otapati masnoću, već kada se poslužuje kao prilog, primjerice uz tost, također je prepun esencijalnih vitamina i proteina, što ga čini idealnim izborom za one koji žele skinuti kilograme. Sa samo 350 kalorija po porciji, ovaj međuobrok obiluje i vlaknima i proteinima, osiguravajući da se osjećate siti i zadovoljni dulje vrijeme.

Studije su pokazale da dosljedno uzimanje ovog jela može smanjiti vjerojatnost razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva. Štoviše, grah obiluje esencijalnim vitaminima poput željeza, cinka i vitamina B, koji igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja.

Doživite nevjerojatne transformacije u samo nekoliko tjedana uključivanjem ovog izvanrednog recepta u svoju prehranu. Budite svjedoci ne samo jačanja vašeg kardiovaskularnog zdravlja već i oblikovanja vaše tjelesne građe. Ne gubite vrijeme i krenite na ovo putovanje prema zadivljujućim rezultatima danas!