Nakon što ga je zaručnica napustila prije njihova vjenčanja, moj je sin doživio razdoblje duboke depresije koje je trajalo pet godina. Prije pola godine život mu se okrenuo pozitivno kada je uplovio u vezu i pronašao djevojku. Djevojčino ponašanje karakterizira grubost, manipulacija i općenito negativno raspoloženje.

Saznavši za njihove zaruke, žestoko sam se posvađala sa sinom, hrabro mu u lice iskazavši negodovanje i ustvrdivši da nas je napustio zbog veze s njom. Nakon dva dana dolazi do iznenadnog prekida zvukom zvona na vratima. Dok odgovaram, zatečen sam neočekivanim prizorom njegove nove djevojke kako stoji preda mnom.

Upuštajući se u neprekinuti monolog koji traje devedeset minuta, ona nastavlja izražavati svoje žaljenje zbog našeg nedostatka roditeljske podrške, tvrdeći da je on to spoznao svjedočeći njenoj nepokolebljivoj podršci koju mu pruža, zbog čega se odlučio distancirati od nas . Moj je bijes narastao kad me vrijeđao, što me natjeralo da podignem glas u znak protesta.

Nisam mogla shvatiti zašto smo mu uskratili priliku da se bavi svojom strašću, natjeravši nas da potražimo stručnu pomoć odvodeći ga psihologu. Uz nalet bijesa, izašla je iz prostorije, izjavivši da ljubav nije uvjet, sve dok postoji međusobno poštovanje. Njezino je obrazloženje bilo da njihov nedostatak ljubavi uzrokuje nevolju za njihova sina, te je priznala valjanost njegove perspektive.

Zbog nje je pronašao pravu sreću. Sada posjeduje neprocjenjivo blago prijateljstva, ljubavi i financijske sigurnosti, sve dok slijedi svoju strast. Što je najvažnije, zna da postoji netko tko će se uvijek zauzeti za njega i boriti se u njegovo ime. Iako moji osjećaji prema njoj možda nisu ukorijenjeni u ljubavi, duboko poštujem njezinu nepokolebljivu predanost mom sinu i odlučna sam biti svekrva koja mi pruža najveću podršku i razumijevanje.

BONUS TEKST:

Bol u donjem dijelu leđa, također poznat kao lumbago, pogađa nevjerojatan broj pojedinaca diljem svijeta, nadmašujući nevjerojatnih 500 milijuna ljudi. Iako je podrijetlo ovog stanja različito, ono se često manifestira nakon traumatičnog događaja, što dovodi do nelagode i patnje.

Vjerojatno ste već upoznati s tim osjećajem – iznenadna, prodorna bol probija vas kada se sagnete, dugotrajno stajanje dovodi do ukočenosti, a čak i najmanji pokreti mogu uzrokovati bol koja vam slabi koljena. Iako je bol u donjem dijelu leđa vrlo individualizirano stanje, postoji rješenje koje može pružiti olakšanje gotovo svima: hodanje. Nedavna studija koju su proveli australski znanstvenici sugerira da uključivanje svakodnevne šetnje u vašu rutinu može učinkovito smanjiti šanse za ponavljanje bolova u leđima.

Nalazi ove studije, koja je nedavno objavljena, otkrili su da posvećivanje samo 80-130 minuta tjedno hodanju, što je ekvivalentno samo 11-18 minuta svaki dan, u kombinaciji s primanjem stručnih uputa o upravljanju boli, može poslužiti kao jednostavno i isplativo rješenje. Tijekom razdoblja od šest godina, istraživači su pomno pratili pojedince koji su se bavili ovim problemima.

Nakon pomnog ispitivanja slučajeva bolova u donjem dijelu leđa koji značajno utječu na kvalitetu života, istraživači, uključujući dr. Natašu Pokovi, postdoktorandicu na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, otkrili su da hodanje može smanjiti učestalost ovih epizoda za 28 posto. Prema njezinim nalazima, studija je otkrila da je redovito hodanje rezultiralo značajnim smanjenjem posjeta liječniku za 43 posto. Prema njezinim riječima, uspjeli smo istinski promijeniti perspektive pojedinaca o vježbanju i njihovu percepciju boli kroz smjernice fizioterapeuta.

Problem bolova u leđima raširen je problem koji pogađa sve ljude. Prema Elejni Manolis, izvanrednoj kliničkoj profesorici na Sveučilištu Northwestern u Bostonu i doktorici fizikalne terapije, studija je istaknula da većina slučajeva ponovne boli u leđima proizlazi iz početne ozljede. Mišići zaduženi za stabilizaciju kralježnice, posebice u donjem dijelu leđa, prolaze kroz primjetnu transformaciju. Prema Manolisu, specijalistu gerijatrije i ortopedije, svakodnevna šetnja od 10-20 minuta može učinkovito spriječiti slabljenje mišića tijekom vremena.

Prema dr. Alice Chen, fizijatrici iz Stamforda koja se specijalizirala za neoperativno liječenje bolova u leđima, brojni su čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju bolova u leđima. Prema njezinim riječima, bolovi u leđima mogu biti povezani s grčevima mišića, iritacijom zglobova i ligamenata, kao i iritacijom spinalnih živaca. Vrijedno je napomenuti da četvrtina svih slučajeva bolova u leđima nema određeni uzrok.

Studije su pokazale da 40 posto tih slučajeva proizlazi iz elemenata povezanih s načinom života, posebno produljenih razdoblja sjedenja i pretilosti. Razne intervencije i lijekovi, uključujući propisana razdoblja odmora, injekcije steroida i korištenje lijekova protiv bolova, daju različite rezultate.

Nadalje, istraživanja su pokazala da nepravilna uporaba ovih pristupa liječenju može spriječiti oporavak i, u određenim situacijama, povećati vjerojatnost trajne invalidnosti. Ključ uspjeha leži u kretanju. Studija provedena u Australiji ne samo da je potvrdila važnost tjelesne aktivnosti, već je naglasila i važnost prevladavanja straha, točnije straha koji zbog anticipacije boli onemogućuje pojedince da se bave vježbanjem i kretanjem.