Keri Kravijek, licencirani bračni i porodični terapeut na klinici Birmingham Maple, u članku za Bustle ističe da zapravo ništa ne dugujete svojoj porodici. Osjećaj duga ili obaveze često proizlazi iz krivice ili ozlojeđenosti, pa bi porodice trebale preispitati korištenje tih osjećaja kao načina da prisile svoje članove na nešto. Umjesto toga, trebali bi koristiti slobodan izbor i osjećaj autonomije, što donosi više zahvalnosti i ugodnih osjećanja.

Stvari koje ne dugujete roditeljima:
Vreme – Ne morate provoditi svaki trenutak sa porodicom.
Novac – Niste dužni financijski pomagati roditeljima.
Mjesto za život – Ne morate živjeti s njima ili blizu njih.
Posao – Ne dugujete im objašnjenja o svojoj karijeri.
Osećanja i misli – Ne dugujete im da dijelite sve svoje emocije i misli.
Verska i politička uverenja – Ne morate dijeliti ista vjerovanja ili političke stavove.
Pristup vašoj deci – Ne morate im omogućiti neograničen pristup vašoj djeci.
Interese – Ne morate dijeliti njihove interese ili hobije.
Pristup vašem supružniku – Vaš partner nije dužan biti dostupan vašim roditeljima.
Trenutnu reakciju – Ne morate odmah reagovati na njihove zahtjeve ili pitanja.


Situacije u kojima ne dugujete ništa svojoj porodici:
Očekivanja roditelja – Ne morate ispuniti njihova očekivanja koja su možda drugačija od vaših želja. Ako ugoditi porodici znači sakriti delove sebe ili se pretvarati da ste neko ko niste, to ne morate činiti. Žrtvovanje sopstvenog osjećaja zbog porodičnih očekivanja može izazvati ljutnju i bol. Zdravi odnosi omogućuju autentičnost. Ako to nije slučaj, možda je vrijeme za postavljanje granica.

Izbor puta – Ne morate birati put koji vam preci ukazuju. Roditelji su imali priliku birati, pa nemojte dozvoliti da vam uskrate pravo na izbor. Sami odlučite gdje želite studirati, s kim živjeti, koga oženiti, s kim raditi. Vaši roditelji možda imaju snove o vašoj budućnosti, ali ne bi trebali stajati na putu vašim snovima. Biti odrasla osoba znači krenuti sopstvenim putem, koji može biti sličan ili potpuno različit od roditeljskog.

Pomoć i prisutnost – Ne dugujete im pomoć i ne morate biti stalno prisutni. Ako odlučite imati blizak odnos sa članovima porodice, to je super, ali ne znači da morate biti na raspolaganju za svaku sitnicu. Roditelji možda krive djecu zbog stvari koje su im pružili, ali to je bio njihov izbor, a vi nemate obavezu uzvratiti. Ako ste voljni i sposobni pomoći, odlično, ali ako ne, brinite o sebi.

Sreća – Ne dugujete im sreću. Niko nije odgovoran za tuđu sreću. Važno je biti ljubazan, ali ne trebate hodati na prstima da biste ikoga usrećili, uključujući roditelje. Razlikujte brigu o porodici od usrećivanja. Nije vaša obaveza ugoditi porodici ili je usrećiti. Možete pružiti brigu i podršku, ali ne morate se slagati sa svime što oni kažu.

Stvari koje ne dugujete svojoj deci:
Preuzimanje problema – Niste dužni preuzimati probleme djeteta. Ako se ljutite zbog loših ocjena, vaša reakcija govori djetetu da su njegovi problemi vaši. Ako preuzimate svaki problem, morat ćete svaki riješiti.

Kupovina najboljeg – Ne morate uvijek kupovati najbolje za dijete. Ako ne možete priuštiti novi bicikl, dobar polovni je dovoljno dobar.

Odlučivanje umesto djeteta – Ne morate odlučivati umjesto djeteta. Neka vaše dijete samo odluči o svojim interesima i hobijima.