Nakon što je neumorno bacao strunu punih trideset minuta, Haso se razočara jer riba ostaje nepomična, ne pokazujući nikakav znak zanimanja. Taman kad počne gubiti nadu, prilazi mu iskusan ribočuvar i nudi mudre riječi: Ispričavamo se, gospodine, ali ribolov u ovom području dopušten je samo uz valjanu dozvolu. Haso će tako i odgovoriti. Stalno se borim s crvima, zbog čega se osjećam glupo i frustrirano.

BONUS TEKST:

Poboljšajte kvalitetu zraka u svojim životnim prostorima ugradnjom ovih biljaka, podižući estetsku privlačnost okoline vašeg doma. Uključivanje sobnih biljaka u estetski dizajn doma je bitno. Strateški raspored zelenog lišća ne samo da unosi vitalnost u prostor, već služi i za pročišćavanje zraka, dok istovremeno njeguje spokojan i privlačan ambijent u svakoj prostoriji. Brojna istraživanja dosljedno pokazuju učinke boravka u prirodi na smanjenje stresa i napetosti.

Na primjer, u istraživanju iz 2008., istraživači iz Nizozemske otkrili su da pacijenti koji su bili okruženi biljkama u svojim bolničkim sobama pokazuju nižu razinu stresa i imaju povoljnije rezultate oporavka u usporedbi s onima bez botaničkih prijatelja. stranica Kako bismo riješili te probleme, sastavili smo izbor sobnih biljaka kojima se lako upravlja i koje ne zahtijevaju samo minimalno održavanje, već također povećavaju razinu kisika i pročišćavaju zrak u zatvorenom prostoru eliminirajući štetne toksine.

Prisutnost zagađivača poput formaldehida, benzena, trikloretilena, ugljičnog monoksida, dušikovih oksida, pesticida, dezinficijensa i radona u zatvorenim prostorima može imati štetne učinke na zdravlje. Prema opsežnom istraživanju koje su proveli NASA-ini znanstvenici, predstavljamo vam 10 najboljih pročistača zraka koji su proglašeni najboljima u svojoj kategoriji. Aloe vera, znanstveno poznata kao Aloë barbadensis Miller, popularna je biljka koja se često naziva aloja.

Izvanredna svojstva gela aloe obuhvaćaju različite ljekovite prednosti, uključujući ublažavanje nelagode povezane s opečenom kožom, poticanje zacjeljivanja rana, detoksikaciju tijela, jačanje imuniteta, pa čak i poboljšanje kvalitete zraka u vašem kućanstvu. Ovaj biljni lijek ima sposobnost pročišćavanja zraka eliminacijom zagađivača koji se obično nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Pretjerano izlaganje ovim kemikalijama može uzrokovati venuće lišća biljaka i pojavu ružnih smeđih mrlja.

Kao sporednu napomenu, vrijedno je spomenuti da aloja uspijeva u okruženjima bogatim sunčevom svjetlošću. Biljka poznata kao engleski bršljan, znanstveno klasificirana kao Hedera helix. Prema NASA-inim znanstvenicima, engleski bršljan svrstan je među najbolje biljke za pročišćavanje zraka, a posebno je vješt u upijanju formaldehida. Nadalje, to je vrlo otporna biljka koja uspijeva u različitim uvjetima i zahtijeva minimalan napor za uzgoj. Kako bi se osigurao optimalan rast, preporučuje se održavanje umjerene razine temperature i svjetlosti.

Ficus biljka, poznata kao Ficus Elastica ili Ficus benjamina, popularna je vrsta. Fikusi, u svim svojim varijantama, posjeduju izvanrednu sposobnost pročišćavanja zraka u našim domovima. Ne samo da ih je nevjerojatno lako održavati i otporne su, nego također uspijevaju u okruženjima s minimalnim osvjetljenjem i nižim temperaturama. Ove iznimne biljke izvrsne su u uklanjanju toksina i pročišćavanju zraka koji udišemo. Biljka poznata kao Spathiphyllum ili Mirovni ljiljan vrsta je koja pripada rodu Spathiphyllum.

Široko priznat pročišćivač zraka, ova izvrsna sobna biljka učinkovito uklanja razne štetne plinove, poput ugljičnog monoksida i formaldehida. Njegov uzgoj je relativno jednostavan, jer zahtijeva minimalnu njegu. Nema velike zahtjeve prema direktnoj sunčevoj svjetlosti, a kada je treba zalijevati (obično jednom tjedno), svoju potrebu vidljivo će signalizirati opuštenim lišćem.