Bez obzira na spol, veliki broj pojedinaca ima čest problem uraslih dlačica. Iako možda nisu najugodniji, općenito su bezopasni. U ovom informativnom članku bit će riječi o definiciji uraslih dlaka, metodama liječenja i prikladnom trenutku za traženje stručne liječničke pomoći. Urasle dlake, koje se u medicini nazivaju i “pseudofolikulitis barbae”, rezultat su rasta dlaka u smjeru prema dolje ili uvijanja natrag u kožu.

  • Ova pojava često dovodi do iritacije, osobito kod osoba s gustom, grubom ili kovrčavom kosom. Koje su manifestacije i potencijalni problemi povezani s uraslim dlačicama? Obično se urasle dlake spontano povlače. Međutim, u neuobičajenim slučajevima mogu se inficirati, što rezultira povećanom nelagodom i težim komplikacijama. Infekcija može uzrokovati upalu, bol, crvenilo, au teškim situacijama i sepsu – potencijalno smrtonosno stanje.

Ključno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite simptome infekcije u blizini urasle dlake, uključujući bol, crvenilo, oteklinu ili groznicu. Liječnik može upotrijebiti sterilnu iglu za vađenje dlake i predložiti odgovarajuće opcije liječenja, poput antibiotskih krema ili tableta. Za rješavanje problema uraslih dlačica korisna je metoda nanošenje tople, vlažne krpe i nježno masiranje zahvaćenog područja kružnim pokretima.

  • Ova tehnika pomaže u opuštanju pora i folikula, potičući otpuštanje uraslih dlačica. Uz to, suzdržavanje od brijanja ili korištenje odgovarajuće metode brijanja može učinkovito spriječiti stvaranje novih uraslih dlačica. Iako ovaj članak nudi opći pregled uraslih dlaka, uključujući njihove potencijalne komplikacije i mogućnosti liječenja, toplo se preporučuje konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom u slučaju bilo kakvih komplikacija.

BONUS TEKST:

Svi smo se u nekom trenutku u životu susreli s pojavom uraslih dlaka koje nisu zahtijevale liječničku pomoć. Iako je ovaj problem češći među muškarcima, značajan dio žena također ima problema s uraslim dlačicama. Često ne predstavljaju nikakvu prijetnju ili opasnost. Umjesto da raste prema van s površine kože, urasla dlaka nastaje kada se dlaka uvije natrag u kožu.

Medicinski nazvano “pseudofolikulitis barbae”, ovo stanje prevladava među osobama s gustom, grubom ili kovrčavom kosom. Tipično, urasle dlake ne predstavljaju značajnu prijetnju i prirodno će se riješiti bez intervencije. Međutim, postoje povremeni slučajevi u kojima se mogu zaraziti. U takvim slučajevima, nelagoda može biti prilično intenzivna, zbog čega je preporučljivo suzdržati se od brijanja neko vrijeme kako biste pospješili zacjeljivanje vaše kože.

Riječ je o pojavi dlačica koje rastu prema unutra. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da potražite liječničku pomoć svog liječnika opće prakse ako urasla dlaka ili okolno područje postane pretjerano bolno, upaljeno, crveno ili natečeno. Osobito je važno to učiniti ako imate visoku temperaturu ili osjećaj groznice. Kad se suoče s takvim okolnostima, medicinski stručnjaci koriste sterilnu iglu kako bi ublažili prisutnost uraslih dlačica.

Nakon ovog postupka daju se kreme ili tablete za liječenje postojeće infekcije. Neuspjeh u rješavanju urasle dlake može rezultirati razvojem dodatnih komplikacija, od kojih neke mogu imati posljedice opasne po život. Potencijalne posljedice urasle dlake nadilaze puku iritaciju. Može doći do stafilokokne infekcije, a ako se ne kontrolira, može se infiltrirati u krvotok, što dovodi do ozbiljnog stanja poznatog kao sepsa.

Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je alarmantnu statistiku da je sepsa odgovorna za jedan od svakih pet smrtnih slučajeva u svijetu. Iako je vjerojatnost razvoja sepse od infekcije stafilokokom relativno niska, postoji mogućnost. Ipak, brza dijagnoza i liječenje stafilokokne infekcije ključni su za sprječavanje hospitalizacije i mogućih kirurških intervencija.

Riječ je o stanovniku Ohia, starom 40 godina, koji je 2016. bio podvrgnut dugotrajnoj šestosatnoj operaciji zbog komplikacija koje su proizašle iz urasle dlake. Zanemarivanje problema tijekom tri godine dovelo je do razvoja ciste na nozi, što je rezultiralo četveromjesečnom hospitalizacijom u komatoznom stanju.

Koji je način na koji se njime postupa? Za uklanjanje dlačica možete koristiti meku četkicu za zube i toplu krpu. Počnite tako da namočite krpu u toplu vodu, a zatim je stavite na uraslu dlaku kako biste stvorili umirujući i opuštajući učinak na pore i folikule. Lagano trljajte područje ručnikom kružnim pokretima kako biste raspustili kosu.