Nastavljajući s našim trenutnim člankom, sada ćemo raspravljati o temi prehrane, posebno se fokusirajući na slatke i ne tako zdrave opcije. Danas ćemo zaroniti u carstvo jaja i slanine, sjajne kombinacije u kojoj se često uživa tijekom doručka…

Predrag Nenadić, naš cijenjeni nutricionist, stekao je reputaciju svojim bogatim znanjem i impresivnim obrazovanjem stečenim na renomiranim svjetskim sveučilištima. Obavljao je cijenjene funkcije, uključujući predsjedništvo Udruge nutricionista Jugoslavije i Društva za unapređenje prehrane. Nadalje, usavršio je svoju stručnost kao dijetetičar-nutricionist kroz dragocjeno praktično iskustvo i obuku na Sveučilišnoj klinici u Ludwigshafenu, Njemačka. Kao znanstveni istraživač i pisac, aktivno se zalagao i surađivao u brojnim uglednim publikacijama, te je autor cijenjene stručne literature.

  • Autor je tijekom svoje karijere objavio niz informativnih knjiga o različitim temama vezanim uz zdravlje i prehranu. Tu spadaju naslovi poput “Kako prehranom održati optimalno zdravlje” (1976.), “1001 strategija dugovječnosti” (1978.), “Standardi prehrambenih potreba studenata u Jugoslaviji” (1979.), “D kompleks 101” (2017.) , „Puna odlučnost u postizanju idealne tjelesne težine – uhvatiti se u koštac s pretilošću“ (2018.), „Hrana kao lijek – terapeutske dijete za bolesti“ (2019.) i „Jabučni ocat – čuvar dobrobiti“ (2019.). Njegov izniman doprinos na tom području široko je prepoznat, donijevši mu brojna priznanja i nagrade.

Jedna od ključnih spoznaja autoričina rada je objašnjenje primarnog čimbenika odgovornog za nastanak kolesterola i masne jetre. Ključno je odbaciti zabludu da je masna hrana jedini uzrok masne jetre, budući da je to uobičajeno pogrešno shvaćanje. U stvarnosti, jetra pretvara višak šećera u masno tkivo.

Stručnjak je za naš časopis istaknuo zanimljivost o kolinu, poznatom i kao vitamin B4. Ova bitna hranjiva tvar, koja se nalazi u slanini, jajima i mesu, igra ključnu ulogu u raspodjeli kolesterola i sprječavanju njegovog nakupljanja u jetri. Umjesto toga, kolin usmjerava kolesterol u područja poput masnog tkiva, što dovodi do razvoja većeg trbuha, stražnjice i još mnogo toga. Iznenađujuće, kada izbjegavamo konzumiranje zdravih masnoća zbog zabrinutosti oko kolesterola, nenamjerno povećavamo šanse za razvoj masne jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre, stanje koje se često susreće, obilježeno je oslabljenom funkcijom jetre, što dovodi do kompromitirane sposobnosti eliminacije toksina i pročišćavanja tijela. To se može manifestirati u nizu simptoma, uključujući pojavu kožnih mrlja poput akni i prištića, povećanu perut, oslabljene i odvojene nokte, kao i uporan svrbež po cijelom tijelu. Autor ističe ključnu ulogu korisnog kolesterola u promicanju sveukupnog tjelesnog blagostanja, naglašavajući da kolesterol priroda nije osmislila da bude neprijatelj čovječanstva.

Važnost kolesterola ne može se precijeniti jer igra ključnu ulogu u raznim bitnim tjelesnim funkcijama kao što su proizvodnja hormona i formiranje staničnih membrana. Kolesterol je nezamjenjiva komponenta za održavanje optimalnog ljudskog zdravlja. Međutim, komplikacije nastaju kada postoji višak LDL kolesterola, koji se obično naziva “loš” kolesterol. Dodatno, autor baca svjetlo na temeljni mehanizam iza povišenih razina triglicerida. Suprotno uvriježenom mišljenju, prisutnost triglicerida ne pripisuje se samo konzumaciji svinjskog mesa, već prekomjernom unosu voća, kruha, peciva i rafiniranog brašna. Dakle, kako možemo učinkovito očistiti jetru i pročistiti tijelo? Odgovor leži isključivo u prehrani!

Ne može se precijeniti važnost održavanja dobro organiziranog načina života. Hidratacija igra ključnu ulogu u potpori jetre, zbog čega je neophodno osigurati dovoljan unos vode. I topiva i netopiva biljna vlakna od iznimne su važnosti za zdrav način života. Neophodno je uključiti namirnice koje su pogodne za jetru, poput lincure, maslačka i korijena čička. Dr. Nenadić savjetuje izbacivanje ugljikohidrata i umjetnih šećera iz svakodnevne prehrane kako bi se učinkovito snizile razine kolesterola i triglicerida. Za promicanje zdravlja jetre, preporuča se uključiti hranu koja je bogata korisnim mastima u prehranu.

Zdrave masti, kao što su domaća svinjska mast, maslinovo ulje i hladno prešana biljna ulja, odličan su izbor za promicanje zdravlja jetre. Namirnice poput slanine i jaja, koje su bogate kolinom, također mogu pozitivno utjecati na rad jetre. Uključivanje izvora zdravih masti poput lososa i skuše u vašu prehranu vrlo je korisno. Međutim, ključno je razumjeti da je čišćenje jetre konzumacijom komercijalno dostupnih sokova neučinkovito. Ovi sokovi često sadrže fruktozu, koja ne samo da dodaje slatkoću, već dovodi i do nakupljanja masti u tijelu, što ga čini štetnim za kontrolu težine.

Kao rezultat toga, dolazi do povećanja razine triglicerida i kolesterola u tijelu. Razlika između fruktoze koja se nalazi u prirodnom voću i fruktoze koja se koristi u prerađenoj robi za njega je ključni fokus. Proizvođači fruktozu iz voća često označavaju kao “voćni šećer”, ali važno je napomenuti da je fruktoza koja se koristi u industrijskim proizvodima dobivena iz kukuruza, posebno poznata kao glukozno-fruktozni sirup, a ne iz voća. Unatoč tome što dijele isti strukturni sastav, postoji jasna razlika u izvoru fruktoze između ove dvije kategorije.