U proteklih pola stoljeća Sonja Doležal izrasla je u renomiranu figuru hrvatske glazbe. Njezina tvrdnja o slavi proizlazi iz njezine uloge pjevačice Novih fosila, gdje je posudila svoje vokale za neke od njihovih najpoznatijih pjesama, uključujući “Košulju plavu” i brojne druge.

S nepunih 29 godina proslavljeni jugoslavenski košarkaš Dražen Petrović doživio je tragičan kraj u kobnoj prometnoj nesreći. Nažalost, u istom incidentu život je izgubila i Hilal Edebal koja je bila u društvu Dražena i njegove djevojke. Tek nakon što je prošlo dosta vremena odlučila je medijima u Hrvatskoj otkriti detalje ovog srceparajućeg događaja. Košarkašku javnost ostavio je u nevjerici preuranjeni odlazak Dražena, proslavljene ličnosti jugoslavenske košarke i svjetske ikone sporta. Njegova obećavajuća budućnost naglo je prekinuta u nježnoj dobi od 29 godina.

Dana 7. lipnja 1993. tragična prometna nesreća potresla je zajednicu koja je rezultirala preranom smrću Dražena. Šokantan događaj bio je strašan sudar koji se dogodio dok je za upravljačem crvenog Golfa bila Klara Šalanci, tadašnja Draženova djevojka. Klaru, njemačku manekenku mađarskog podrijetla, pratila je Hilal Edebal, turska košarkašica, koja je tragično zadobila teške ozljede mozga. Nažalost, Draženov život prekinut je zbog ove teške nesreće.

Nakon prerane Draženove smrti, Klara Šalanci stupila je u brak s Oliverom Bierhofom, njemačkim nogometašem iznimnog umijeća. Duboka tuga koju je proživjela zbog ovog tragičnog gubitka navela ju je da se potpuno odvoji od teških okolnosti i suzdrži od bilo kakve daljnje rasprave o tom pitanju. Ne znajući za tragičnu nesreću, televizija TRT ostala je nesvjesna situacije, dok je Biserka žarko tražila susret s Hilal. Nažalost, nesreća je ostavila Hilal s trajnim kognitivnim izazovima, uključujući amneziju i značajan gubitak pamćenja.

Nestrpljiva sam s vama podijeliti priču koja je jedinstveno njezina, priču koju ću s uzbuđenjem ispričati. Pod kojim ste se okolnostima prvi put susreli s Klarom i kako je nastalo vaše prijateljstvo? Prije nemilog događaja naši su životi bili isprepleteni od malih nogu jer nas je spojila zajednička strast prema košarci. Kad smo imali samo 11 godina, putovi su nam se ukrstili i od tog trenutka nadalje, krenuli smo na izvanredno putovanje, provodeći nebrojene godine zajedno i njegujući duboku i trajnu vezu.

Iako je moje sjećanje na incident maglovito, nejasno se sjećam da sam sjedio u stražnjem dijelu automobila, smješten iza njega. Pojedinosti onoga što se dogodilo nisu mi odmah bile jasne; Za događaje sam saznao tek putem informacija iz druge ruke koje su mediji naknadno prenijeli. Unatoč nedostatku drugih vozila na cesti, Klara je nepromišljeno odlučila prekoračiti brzinu, što je rezultiralo sudarom našeg automobila i kamiona. Zaista je zapanjujuće priznati da nitko od nas nije imao dovoljno prisebnosti da pričvrsti svoje pojaseve. Nažalost, Dražen je nasilno izbačen iz vozila, silovito se zabio kroz vjetrobransko staklo i tragično izgubio život u trenutku.

  • Nakon događaja, ušao sam u dugotrajno stanje nesvijesti. Ključno je priznati da, unatoč njezinoj krivnji za incident, njezine namjere nikada nisu bile zlonamjerne ili usmjerene na okončanje njegova života. Njihova je privrženost bila duboka i imali su težnje za brakom i zajedničkom izgradnjom obitelji. Kako je nesreća osobno utjecala na vas? Tijekom ovog neizmjerno izazovnog razdoblja, bio sam sretan što sam imao nepokolebljivu potporu svoje obitelji i voljenih pojedinaca. Dok sam ostao u besvjesnom stanju, majka se ustrajno raspitivala kod liječnika o vjerojatnosti mog oporavka.

Što vas najviše muči? Ovu 47-godišnju ženu muče pitanja o Petroviću, osobi nesvakidašnje građe i bogatstva, te njegovom izboru da iz Njemačke u Zagreb putuje automobilom, a ne avionom. Osim toga, razmišlja o vlastitom vremenu provedenom u Njemačkoj tijekom tog određenog razdoblja. Kako ste reagirali na saznanje da je Biserka Petrović izrazila interes za susret s vama? Obuzeo me neodoljiv val emocija dok sam upijao zadivljujuću ideju koja je podijeljena sa mnom. Osjećaj ushićenja prostrujao je mojim venama, iako je trag neizvjesnosti ostao duboko u mojim mislima.

Dok sam se borio s tim emocijama, u meni je vladala sve veća nelagoda dok sam razmišljao o zagonetnom putovanju koje me čeka. Neizvjesnost je zamaglila moje misli, izazivajući moju sposobnost da pružim odgovarajuće odgovore. Nadao sam se da nadolazeći izazovi neće prijeći razumne granice, s obzirom na ograničenja koja nameće moja amnezija.