Slične promjene mogu se pojaviti na koži zbog alergijskih reakcija i loše higijene Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da se virusni osip pojavljuje na stopalima, šakama, trupu, licu i vratu. Kako razlikovati infekciju od koprivnjače? U tom slučaju infekcija je očita, a dijete obično ima druge simptome. Kod djece su kožne promjene često posljedica alergijske reakcije.

  • Latvijske vlasti pozivaju građane da podrume pretvore u skloništa Čitaj više “Najčešća je alergija na hranu, u tom slučaju nastaje koprivnjača”, kaže dr. Jonev. Donekle je sličan osipu po tome što se može pojaviti na različitim dijelovima tijela, a promjene mogu spontano nestati s jednog mjesta i pojaviti se na drugom. Jedini način liječenja je izbacivanje određenih namirnica iz prehrane.

Kako prepoznati alergiju? Liječnici ističu da osim osipa, na alergije treba posumnjati i ako djeca imaju simptome kao što su curenje iz nosa, svrbež, peckanje očiju, suhi kašalj, nadražajni kašalj, uporan kašalj, žarenje, crvenilo i otok oko usta. Svrbež, poremećaj sna i otežano disanje. Kada se kod djeteta pojave očiti točkasti, žućkasti osipi na raznim dijelovima tijela, posebno na trupu, radi se o kožnoj promjeni uzrokovanoj lošom higijenom.

– Ova situacija danas je prilično rijetka, ali se događa – kaže dr. Jonev. Staph bakterije koje se prirodno nalaze na koži mogu se razmnožavati, pa ako se vaše dijete češe, može nastati veći problem. Bez obzira na to, sapun, voda i antibiotska krema mogu riješiti ovaj zdravstveni problem.

BONUS TEKST:

Čistač jetre: Eliksir od dva sastojka koji pomlađuje i uklanja toksine Jetra je najveća tjelesna žlijezda i najpoznatija je po svojoj sposobnosti uklanjanja štetnih tvari iz tijela, ali čini i više. Pohranjuje željezo i određene vitamine zajedno s glukozom, koju jetra ispušta u krvotok kada tijelo treba više šećera za energiju.

Maslinovo ulje limun –pixabay Jetra također oslobađa stare crvene krvne stanice, inzulin i druge hormone. Zato je važno da ovaj organ uvijek bude u vrhunskom stanju, au tome možemo pomoći eliksirom od dva sastojka. Jetra je organ koji skladišti hranjive tvari i neutralizira štetne tvari. No, današnja prehrana prepuna je štetnih tvari koje jetra ne može sama eliminirati, zbog čega joj je potrebna sva moguća pomoć.

Nečistoće se nakupljaju u tijelu kroz hranu, kozmetiku, sredstva za čišćenje kućanstva i zagađenu okolinu. Kako vam tijelo daje do znanja da je puno toksina? Simptomi uključuju glavobolju, umor, zbunjenost, razdražljivost, bolove u zglobovima, zatvor, prekomjerno stvaranje plinova, nadutost i debljanje. Tamni kolutovi oko očiju i koža bez sjaja, koji nas prirodno čine starijima, znak su nakupljanja toksina u tijelu.

Ovaj eliksir koji čisti jetru i tijelo te čini da izgledamo zdravo, mlado i svježe sadrži samo dva sastojka: maslinovo ulje i limunov sok. Jednu žlicu ulja pomiješajte s jednom žlicom soka i pijte svako jutro natašte. I maslinovo ulje i limunov sok bogati su antioksidansima koji uklanjaju višak slobodnih radikala, štite zdrave stanice od oštećenja i neutraliziraju toksine.