Marina Abramović, cijenjena srpska umjetnica i svjetska ikona u sferi performansa, danas slavi 77 godina. Njezino izvanredno putovanje, ispunjeno izazovima i pobjedama, posjeduje zadivljujuću pripovijest koja bi se lako mogla prilagoditi u uvjerljiv scenarij, zahvaljujući svojoj zamršenosti i teatralnosti.

  • Marina Abramović, Beograđanka, odrasla je u obitelji s bogatom poviješću sudjelovanja u partizanskom pokretu. Ljubavna priča njezinih roditelja, Danice i Voje, procvjetala je usred kaosa na frontama. Dok je njezin otac potjecao iz skromnih početaka, njezina majka dolazila je iz imućnijeg okruženja. Njezina je majka tijekom cijeloga rata odigrala presudnu ulogu u prijevozu ozlijeđenih partizana, dok se njezin otac istaknuo kao heroj u redovima otpora. Unatoč tome što je odrasla u općenito stabilnom okruženju, Marinine prve godine bile su sve samo ne savršene.

Njezina majka, koja je bila i stroga i autoritarna, nikada joj nije pokazivala naklonost niti joj je upućivala riječi hvale. Umjesto toga, pribjegla je fizičkom zlostavljanju, često udarajući Marinu, pa čak i čupajući je za kosu, ponižavajući je kao bezvrijednu. Ovaj grubi oblik discipline imao je dubok utjecaj na Marinin karakter i naposljetku utjecao na njezin umjetnički put. Marinina strast prema umjetnosti rasplamsala se u mladosti, a potaknuo ju je umjetnik koji je slučajno bio prijatelj njezina oca.

  • U zadivljujućem prikazu likovnog izričaja, umjetnica je prikazala proces slikanja, plijenivši Marininu pažnju. Ovaj dojmljivi trenutak poslužio je kao katalizator Marinine nepokolebljive predanosti umjetnosti, iako sa sklonošću radikalnim konceptima koji su često izazivali kontroverze. U mladosti je stupila u brak s Nešom Paripovićem, umjetnikom porijeklom iz Beograda. Iako je njihova zajednica trajala pet godina, nikada nisu živjeli zajedno.

Marina je naknadno okarakterizirala Nešu kao nezadovoljnog u području intimnosti, a njihov brak se naposljetku raspao jer on nije uspio podržati njezine umjetničke težnje. Tijekom 1970-ih, Marina je započela s nizom revolucionarnih nastupa, a njezino prvo zapaženo djelo bio je “Rhythm 10” u Edinburghu. U ovom slavnom djelu upustila se u igru ​​vlastitom rukom, koristeći nož koji je sebi nanosila rane kad god nije uspjela udariti prst. Kroz ovaj performans, Marina je prenijela svoje poglede na koncepte boli i patnje, teme koje će nastaviti odjekivati ​​kroz njezino umjetničko putovanje.

  • Druga značajna izvedba, “Ritam 5”, prikazala ju je kako leži unutar blještavog petokrakog amblema, koji je služio kao prikaz političkih okolnosti i osobnih poteškoća. Nakon ovog zadivljujućeg prikaza, nastavit će svoj svakodnevni život sa svojom majkom, održavajući fasadu konvencionalnog života. Ta je dvojnost naglasila njezin identitet i kao umjetnice i kao kćeri. Tijekom kasnih 1970-ih Marina je uspostavila partnerstvo s poznatim njemačkim umjetnikom Ulajem, veza koja je potrajala dvanaest godina.

Tijekom suradnje upustili su se u brojne značajne umjetničke pothvate, od kojih je najzapaženiji njihov kultni performans pod nazivom “Hodanje po Kineskom zidu”. Ovaj hrabri podvig uključivao je prelaženje nevjerojatne udaljenosti od 2500 kilometara od suprotnih krajeva zida, da bi se na kraju spojio u središtu kao simboličan zaključak njihove veze. Nakon njihova izazovnog razvoda, Marina je ustrajala u svom avangardnom umjetničkom istraživanju.

  • Odlučila je kupiti rezidenciju u Amsterdamu, koju je na kraju prodala uz znatnu zaradu, čime je osigurala svoje financijsko blagostanje za budućnost. Marina je po dolasku u New York doživjela nalet hvale, posebice zbog njezine renomirane izložbe “The Artist is Present” održane u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Ova izvanredna izvedba očarala je publiku diljem svijeta jer je Marina nekoliko mjeseci sjedila nepomično. Posjetitelji su imali priliku sjediti preko puta nje, gledajući je ravno u oči, iskustvo koje je često izazivalo duboke emocionalne reakcije.

Ponovni susret Marine i Ulaja tijekom ovog nastupa, nakon godina razdvojenosti, postao je viralan i izazvao snažan emotivni odjek publike. Marina Abramović i dalje zauzima značajno mjesto u području suvremene umjetnosti. Njezine umjetničke kreacije i nastupi uživo ostavili su neizbrisiv trag u žanru izvedbene umjetnosti, služeći kao izvor inspiracije bezbrojnim umjetnicima diljem svijeta. Unatoč teškim zdravstvenim problemima, poput plućne embolije, ona ustraje kanalizirajući svoja iskustva u svoju umjetnost, koristeći je kao sredstvo za prevladavanje životnih poteškoća.

  • U svojim memoarima iskreno dijeli svoje duboke osobne bitke i zadivljujuće anegdote iz svog neobičnog života, prikazujući sebe kao neustrašivu pustolovku ljudskog duha i svijeta umjetnosti. Živeći u New Yorku, Marina Abramović svoje vrijeme posvećuje bavljenju umjetnošću, razvijanju novih projekata i željnom iščekivanju nadolazeće retrospektivne izložbe i opere, a obje su spremne postati značajne prekretnice u njezinoj već blistavoj karijeri.