Nakupljanje keratina, proteina koji se nalazi u koži, unutar folikula dlake odgovorno je za stvaranje malih “mrlja” na raznim dijelovima tijela kao što su ruke, bedra, noge, stražnjica, a povremeno i lice, koje se obično naziva kao “pureća koža”. Medicinski izraz za ovo posebno stanje kože je keratoza pilaris, iako se obično naziva “pureća koža”.

Bez obzira na naziv koji se koristi, jedna stvar ostaje dosljedna – to je izuzetno neugodno stanje kože koje pogađa mnoge pojedince, a obično se pojavljuje na bedrima i ramenima. Prema stručnjacima s kojima je razgovarao Byrdie, nakupljanje keratina, proteina koji se nalazi u koži, unutar folikula dlake je ono što dovodi do stvaranja malih izbočina ili točkica na rukama, bedrima, nogama, stražnjici, a povremeno čak i na licu.

Prema Healthlineu, ova se bolest može pogoršati tijekom hladnijih mjeseci ili dok je žena trudna. Stručnjaci pojašnjavaju da se stanje može manifestirati na bilo kojem dijelu kože gdje su prisutni folikuli dlake, zbog čega se obično ne pojavljuje na dlanovima ili tabanima. Uz prisutnost malih izbočina ili točkica, pojedinci također mogu osjetiti blago crvenilo, svrbež i suhu, nadraženu kožu.

Ova bolest prije svega pogađa one koji se bore sa suhom kožom, ekcemom i ihtiozom, a češća je kod žena, djece i tinejdžera. Prema stručnjacima iz Byrdieja, temeljni uzrok keratosis pilaris često je ukorijenjen u genetici, a nažalost, ne postoji poznati lijek za ovo stanje. Međutim, stručnjaci sugeriraju da postoje različiti tretmani koji mogu pružiti određeno olakšanje.

Jedan uobičajeni i jednostavan pristup je redovito korištenje losiona za piling koji sprječavaju nakupljanje keratina u folikulima dlačica i poboljšavaju teksturu kože. Osim toga, dodaci za njegu kože poput umirujućeg shea maslaca i niacinamida, koji se obično nalaze u dnevnim hidratantnim kremama, mogu pomoći u smanjenju upale koja je često povezana s keratosis pilaris.

Ako te mjere ne daju zadovoljavajuće rezultate, postoje pristupačni spa tretmani i kemijski pilinzi koji mogu djelomično ublažiti problem. Healthline stručnjaci također preporučuju korištenje druga dva sastojka, uree i mliječne kiseline, koji zajedno uklanjaju mrtve stanice kože i potiču mekoću. Dermatolozi mogu predložiti dodatne tretmane kao što su mikrodermoabrazija, kemijski pilinzi i kreme s retinolom.

Prije bilo kakvog tretmana ključno je konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom kako bi se spriječilo pogoršanje stanja i izbjegle moguće nuspojave poput crvenila, iritacije i suhoće kože. Ako kod kuće imate posla s “purećom kožom”, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste je ublažili.

Započnite toplom i umirujućom kupkom koja će vam pomoći da otčepite pore, nakon čega slijedi nježni piling i uklanjanje mrtvih stanica kože. Važno je vlažiti kožu i razmislite o korištenju losiona koji sadrže mliječnu kiselinu. Osim toga, preporuča se izbjegavati nošenje uske odjeće jer može dodatno iritirati kožu.