Prepoznajte specifične simptome koji mogu upućivati ​​na temeljni problem s vašom štitnjačom. Jedan od primarnih pokazatelja bolesti štitnjače, prevladavajuće bolesti u našem modernom dobu, je zadebljanje vrata, kako ističu medicinski stručnjaci. Ovaj je simptom osobito uočljiv kod osoba koje održavaju zdravu tjelesnu težinu, budući da im vrat izgleda vidljivo povećan.

  • Ali što to točno znači? U biti, bolest štitnjače često se manifestira kao autoimuni poremećaj, pri čemu vlastita antitijela tijela greškom napadaju i uništavaju štitnjaču, doživljavajući je kao prijetnju. Stručnjaci su naznačili da će poremećaj štitnjače vjerojatno doživjeti otprilike jedna od svakih pet žena tijekom svog života, a postoji trend porasta u broju oboljelih muškaraca.

Osim genetskih čimbenika, bolesti štitnjače također se mogu pripisati različitim uzrocima, uključujući stresan način života, neadekvatan izbor prehrane i fluktuacije u razinama hormona zbog trudnoće ili menopauze, kako prenosi WebMD. Neispravan rad štitnjače, koja se nalazi ispod Adamove jabučice na vratu, drugi je najčešći endokrini problem, nakon dijabetesa. Otok na vratu, neobjašnjive fluktuacije u težini, gubitak kose i promjene u razini energije i raspoloženju početni su pokazatelji nepravilnog rada štitnjače. Regulaciju metabolizma nadzire štitnjača.

  • Kako ova mala žlijezda kontrolira metabolizam? Pogledajmo mehanizme koji stoje iza utjecaja štitnjače na metaboličke procese. Poremećaji štitnjače mogu imati značajan utjecaj na različite aspekte zdravlja, uključujući plodnost, krvni tlak, rad srca i mentalno blagostanje. Dva primarna oblika bolesti štitnjače, hipotireoza i hipertireoza, rezultat su različitih stanja i imaju različite simptome.

Hipotireoza se javlja kada žlijezda proizvodi nedovoljno hormona, dok se hipertireoza javlja kada proizvodi višak. Te se neravnoteže mogu manifestirati na različite načine, utječući na različite tjelesne funkcije. Jedan od simptoma koji se može primijetiti je gubitak obrva. Stručnjaci savjetuju da ako primijetite znatno stanjivanje ili potpuno nestajanje obrva na krajevima, obavezno potražite savjet liječnika.

  • Baš kao i svaki drugi dio našeg tijela, obrve služe svrsi, a promjene u njihovom izgledu mogu ukazivati ​​na probleme unutar tijela. Uzrok ove pojave ne temelji se samo na estetici, već i na potencijalnoj hormonalnoj neravnoteži koja vlada tijelom i dovodi do gubitka dlačica na tom dijelu lica. Ovo stanje je povezano s problemima sa štitnjačom, posebno hipotireozom, iako rjeđe s hipertireozom.

Medicinski stručnjaci primijetili su da se i muškarci i žene često susreću s ovim simptomom mnogo prije nego što postanu očiti bilo koji drugi pokazatelji poremećaja štitnjače. Može proći nekoliko mjeseci dok se ne pojave dodatni simptomi kao što su fluktuacije težine, slabost, gubitak kose, lupanje srca i lomljivi nokti. Znakovi i indikacije slabog rada štitnjače Hashimotov sindrom, autoimuna bolest, glavni je krivac za nedovoljnu proizvodnju hormona štitnjače.

  • Ova dijagnoza se potvrđuje ispitivanjem antitijela na tiroidnu peroksidazu (TPO) i tireoglobulin (Tg). Vrijedno je napomenuti da se autoimuna bolest može manifestirati čak i bez hormonske neravnoteže, iako je još uvijek ključno konzultirati se s liječnikom jer se simptomi i dalje mogu pojaviti u takvim slučajevima.

Povećanje tjelesne težine bez odgovarajućeg povećanja potrošnje hrane. Sposobnost tijela da zadrži vodu Probavni problemi kao što su zatvor i probavne smetnje često mogu ići ruku pod ruku. Stalni osjećaj umora i nedostatka energije Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu Koža koja je isušena i ima tendenciju ljuštenja i pucanja.

  • Stanje gubitka kose. Može se primijetiti oteklina na vratu, poznata kao guša. Povišene razine krvnog tlaka Osjećaj lupanja srca iznutra. Doživljaj pada tjelesne temperature kao rezultat smanjene brzine metabolizma. Depresija Psihomotorna retardacija odnosi se na usporavanje fizičkih i mentalnih procesa. Hipertireoza je karakterizirana prekomjernom proizvodnjom hormona štitnjače, kao što je prikazano na fotografiji Andrija Popova / Panthermedia / Profimedia.

Neplodnost Tipično, liječenje hipotireoze uključuje zamjenu prirodnih hormona štitnjače sintetičkim alternativama, koje se obično uzimaju svako jutro prije jela, u skladu s potrebnom dozom za tijelo pojedinca. Hipertireoza Hipertireoza je karakterizirana prekomjernom sintezom hormona štitnjače, prvenstveno uzrokovanom autoimunim stanjem poznatim kao Gravesova bolest. Dodatni čimbenici koji doprinose ovom stanju uključuju čvorove i disfunkciju hipofize.

  • Simptomi hipertireoze obično su izraženiji u usporedbi s hipotireozom. Indikatori uključuju: Simptomi pretjeranog rada štitnjače su ubrzan rad srca, pretjerano znojenje, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine unatoč povećanom apetitu, učestale stolice, subjektivni osjećaj topline, drhtanje mišića ruku i tijela, gubitak kose, lomljivi nokti, otekline na vratu, kao kao i nervoza i duševni nemir. Neki od simptoma koji se mogu javiti uključuju hiperaktivnost, nesanicu, nepravilnosti menstrualnog ciklusa, probleme s vidom, izbočene oči i povišeni krvni tlak.