Prije otprilike sedam godina, Zeynab Javadli, poznata gimnastičarka podrijetlom iz Azerbajdžana, stupila je u brak kao treća supruga imućnog šeika Saida bin Maktouma, arapskog kralja i člana vladajuće dinastije Dubaija. Said, milijunaš s procijenjenim bogatstvom od oko 1,5 milijuna dolara, nosi titulu princa unutar svoje cijenjene loze. Zejnin život se drastično zaokrenuo nakon pet godina braka sa šeikom.

  • Uznemirujuće slike arapske princeze prikazuju je u stanju očaja, kako lije suze i bori se da shvati okolnosti u kojima se nalazi, očajnički tražeći pomoć. Pojedinosti o njezinom blagostanju prošle su godine bile rijetke, ostavljajući mnoga pitanja bez odgovora. Što je dovelo do ove nesretne situacije?

Kako je život unutar raskošnih zidina palače Zejnab donio takvu nesreću? U gradu Bakuu u Azerbejdžanu, prije 31 godinu, djevojčica po imenu Zejnab rođena je u običnoj obitelji bez kraljevske loze. Pukom odlučnošću i napornim radom transformirala se u poznatu gimnastičarku. Zejnab je ostvarila brojne pobjede, postala prvakinja u svojoj domovini, osvajajući titule i zlatne medalje.

  • No, njezina sportska karijera naglo je prekinuta 2012. godine zbog ozljede. Tri godine kasnije, njezin će život dramatično preokrenuti kada su joj se putevi ukrstili sa Saidom bin Maktumom, članom vladajuće obitelji Dubaija. Saidov otac nekoć je obnašao cijenjenu dužnost emira u Dubaiju, a trenutno tu prestižnu funkciju obnaša njegov ujak. Zejnab i Said, usprkos svom izrazito različitom porijeklu, dijelili su zajedničku strast prema atletici. Said, bogati šeik, ne samo da je briljirao u svojim vještinama streličarstva, već je također predstavljao svoju zemlju na Olimpijskim igrama.

Sudbina ih je spojila 2015. godine na sportskom događaju održanom u Azerbajdžanu. Zejnab je bila očarana i njegovim sportskim umijećem i njegovim karakterom vrijednim divljenja. No ubrzo je otkrila da je šeik već oženjen, s dvije žene i devetero djece. Prva supruga bila mu je sestrična, a druga naizgled “obična” konobarica iz Minska. Igrom sudbine, Zejnab je pristala postati Saidova treća žena nedugo nakon što su im se putevi ukrstili.

  • Neočekivanost njihove veze privukla je pozornost javnosti, a novinari su se raspitali o njezinoj odluci. Kao odgovor, Zejnab je otkrila da nije tražila bogatog supružnika i da njihovu zajednicu pripisuje isključivo igri sudbine. Nakon vjenčanja njezina egzistencija doživjela je potpunu transformaciju. Nekoć skromna instruktorica gimnastike preselila se u raskošnu palaču u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i dočekala dolazak tri kćeri, a sve su pripadale Saidi.

Budući da je živjela u zasebnoj palači zajedno sa svojom djecom, priroda njezine veze s još dvoje šeikovih supružnika ostala je zagonetka za sve. Detalji njezine dnevne rutine i životnih uvjeta ostali su misterij za sve. Na temelju slika koje je podijelila na Instagramu, činilo se da je sve “normalno”. Međutim, sve se promijenilo kada je prenijela video na kojem očajnički moli za pomoć. Tada se otkrilo da je njezin život daleko od bajke; zapravo, bila je to živa noćna mora. Godine 2020. njezin se suprug preselio iz njihove raskošne palače u vilu na osami. Međutim, inzistirao je da njihove kćeri ostanu s njim u palači.

  • Time je započela devetomjesečna muka tijekom kojega je trpjela psihičko i fizičko zlostavljanje. Šejh je poslao pojedince da osiguraju da ona i djeca budu zatvoreni protiv svoje volje. U stanju potpune neimaštine, bez hrane i osnovnih potrepština, izdržali smo devet mjeseci razdvojenosti. Ispunjen strahom, zabarikadirao sam sebe i svoju djecu kako bih ih zaštitio od šeikovih ljudi koji su ih htjeli nasilno ukloniti.

Uz to, oduzeli su mi mobilni uređaj na kojem su bili ključni dokazi o zlostavljanju koje sam proživio. U svojoj potrazi za slobodom, Zeynab je nastojala otići iz Emirata zajedno sa svojom djecom. Preuzela je inicijativu da se obrati azerbajdžanskom veleposlanstvu, nadajući se pomoći, ali nažalost, njezine su molbe naišle na gluhe uši.

  • Nažalost, obavijestili su je da joj u sadašnjim okolnostima ne mogu pružiti nikakvu pomoć. Pravni postupak koji je u tijeku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uključuje Zejnabino skoro pojavljivanje na sudu, gdje joj obitelj Maktum želi oduzeti skrbništvo nad djecom i oduzeti sva roditeljska prava. Suđenje je trenutno neriješeno.