Šaban Šaulić, poznat kao kralj narodne muzike, bio je voljen i obožavan širom bivše Jugoslavije, ali posebnu ljubav i poštovanje uživao je među svojim sugrađanima u Šapcu. Ova posebna veza sa rodnim gradom nije iznenađujuća, s obzirom na to da je Šaban koristio svaku priliku da poseti svoj rodni grad i Mahalu, deo grada u kojem i danas živi njegova rođena sestra Sarajka. Tu je do smrti živela i njegova majka, Ilduza Ilda Šaulić, koja je bila poznata po svojoj dobroti i lepoti.

Prošle godine, Šabanov rođak, Hasan Dudić, posetio je sa novinarima ulicu u kojoj su Šaban i on zajedno odrastali. Tom prilikom, njihove komšije su govorile za medije i imali su samo reči hvale za kralja narodne muzike. Takođe, rado su pričali i o njegovoj majci, opisujući je kao ženu velikog srca i raskošne lepote, koja je bila poznata u celom Šapcu.

Šabanova sestra Sarajka ima samo lepe reči za svoju majku i otkrila je nešto što do sada niko nije znao. „Majka je jako volela ljude, poštovala je sve praznike… Iako je bila muslimanka, farbala je jaja za Uskrs i delila ih komšijama. Često se molila Svetoj Petki. Kad god bi se uželela Šabana, pomolila bi se Svetoj Petki, i ne bi prošla ni tri dana, a on bi se pojavio na majčinim vratima“, otkriva Sarajka.

  • Šabanova mlađa ćerka dobila je ime po svojoj baki, Ildi. Oni koji su poznavali pevačevu majku kažu da je bila jedna od najlepših žena u Šapcu i da je unuka osim imena nasledila i njenu lepotu. Da li je to tačno, može se proceniti po fotografijama.

Ulica u kojoj je Šaban odrastao i dalje nosi uspomene na njegovu prisutnost, a komšije sa ponosom pričaju o vremenu koje su proveli zajedno s njim i njegovom porodicom. Šaban Šaulić ostaje neizbrisiva figura u sećanjima svojih sugrađana, a njegova priča se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući uspomenu na jednog od najvećih muzičkih talenata koje je region ikada imao.

BONUS TEKST

Šaban Šaulić je bio jedan od najpoznatijih i najomiljenijih pevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova karijera trajala je više od četiri decenije, tokom kojih je stekao ogromnu popularnost i ostavio neizbrisiv trag u svetu muzike. Evo detaljnog prikaza njegove biografije:

Šaban Šaulić rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, u tadašnjoj FNR Jugoslaviji. Odrastao je u muzičkoj porodici, što je značajno uticalo na njegovu ljubav prema muzici. Od malih nogu pokazivao je izuzetan talenat za pevanje i brzo je postao poznat u svom rodnom kraju.

Svoju muzičku karijeru započeo je vrlo rano, još kao tinejdžer, nastupajući na lokalnim manifestacijama i svadbama. Njegov izvanredan glas i emotivna interpretacija narodnih pesama brzo su ga izdvojili od drugih pevača.Tokom 1980-ih i 1990-ih godina, Šaban Šaulić je doživeo vrhunac svoje karijere. Njegovi albumi su se prodavali u milionima primeraka, a koncerti su bili rasprodati širom bivše Jugoslavije, ali i u dijaspori. Postao je simbol narodne muzike i stekao status legende.

Njegov repertoar je obuhvatao širok spektar tema, od ljubavnih balada do pesama koje govore o životnim teškoćama i radostima. Njegov izvanredan glas i sposobnost da prenese emociju kroz pesmu učinili su ga jednim od najcenjenijih pevača narodne muzike.U kasnijim godinama, Šaban Šaulić je nastavio da nastupa i snima muziku. Iako su se muzički trendovi menjali, on je ostao veran svom stilu i zadržao vernu publiku. Njegovi albumi i dalje su bili dobro prihvaćeni, a pesme su osvajale vrhove muzičkih top lista.

Uprkos velikoj slavi, Šaban Šaulić je ostao skroman i posvećen porodici. Bio je poznat po svojoj ljubavi prema rodnom Šapcu, gde je često boravio i provodio vreme sa porodicom i prijateljima.Nažalost, život Šabana Šaulića prekinut je tragično 17. februara 2019. godine, kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Njegova smrt je šokirala i rastužila milione obožavalaca širom Balkana i dijaspore. Sahranjen je u rodnom Šapcu, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja, kolega i poštovalaca.