Iako se mogu činiti zabrinjavajućim zbog svoje jedinstvene boje i oblika, hemangiomi su zapravo benigni tumori kože koji su prilično česti i obično ne predstavljaju prijetnju. Kako bismo pružili sveobuhvatnije razumijevanje, zaronimo u različite vrste hemangioma i okolnosti u kojima može biti potrebna medicinska intervencija.

  • Najrašireniji tip hemangioma, poznat kao hemangiom nevus ili hemangiom trešnje, može se lako prepoznati po crvenoj nijansi, iako se također može pojaviti u nijansama plave, crne ili čak više boja. Ključne značajke ove vrste uključuju: Iako se hemangiomi najčešće manifestiraju na trupu, mogu se pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 40 godina, količina hemangioma obično raste.

Obično su dobroćudni i obično ne zahtijevaju liječenje osim ako nema promjena u veličini, boji ili početku krvarenja. Paučasti hemangiomi, također poznati kao paučasti angiomi, pokazuju karakterističan uzorak nalik pauku, s crvenim izbočinama koje zrače iz središnjeg, pigmentiranijeg područja. Ključno je biti svjestan sljedećih informacija: Paučasti hemangiomi, iako nisu ekskluzivni za bilo koju dobnu skupinu, češće prevladavaju kod žena kada su razine estrogena povišene, kao što je tijekom trudnoće.

  • Vrijedno je napomenuti da te vaskularne lezije ponekad mogu ukazivati ​​na probleme s jetrom, stoga se preporučuje potražiti liječnički savjet ako se pojave višestruki ili iznenadni paučasti hemangiomi. Iako su općenito benigni, neki ih pojedinci odlučuju ukloniti isključivo u kozmetičke svrhe.

Metode koje se koriste za njihovo uklanjanje vrlo su slične onima koje se koriste za obične madeže, uključujući laserski tretman, postupke radiovalova i kirurško vađenje. Tipično, hemangiomi su samo površinska neugodnost i rijetko predstavljaju opasnost po zdravlje. Unatoč tome, ako primijetite bilo kakve promjene na svojim hemangiomima ili ako ih imate u znatnoj količini, savjetovanje s liječnikom može vam pomoći u procjeni jesu li potrebne dodatne intervencije ili terapije.

BONUS TEKST:

Srčani udar je medicinsko stanje koje se javlja kada je dotok krvi u srce blokiran, što dovodi do oštećenja srčanog mišića. Prestanak dotoka krvi u srčani mišić, koji je posljedica ugruška koji začepljuje koronarnu arteriju, primarni je uzrok srčanog udara. Ovaj ugrušak, koji se obično odvoji od aterosklerotskog plaka, potpuno blokira arteriju odgovornu za dopremu kisika i hranjivih tvari do srčanog mišića.

Posljedično, stanice srčanog mišića propadaju zbog ovog prekida opskrbe. S obzirom na to da je srčani mišić odgovoran za tjeranje krvi kroz tijelo, njegovo nefunkcioniranje dovodi do prestanka njegovog pumpanja. Godišnje u Hrvatskoj približno 26.000 ljudi podlegne srčanom udaru. Ipak, postoji tračak nade jer jedna trećina pacijenata uspije preživjeti. Za učinkovito suzbijanje ove bolesti ključno je odmah prepoznati simptome i odmah kontaktirati hitnu pomoć.

Početni sat nakon pojave simptoma je od najveće važnosti jer uvelike utječe na stopu uspješnosti liječenja. Znakovi koji ukazuju na srčani udar uključuju neugodan osjećaj ili osjećaj punoće u prsima, dugotrajnu stiskajuću bol u središtu prsnog koša, bol koja se širi u lijevu ruku, iznenadno oštećenje vida, vrtoglavicu, povraćanje i otežano disanje. Ključno je odmah prepoznati ove početne simptome i odmah potražiti liječničku pomoć.

U slučaju srčanog zastoja primjena kompresije prsnog koša je imperativ, dok je potrebno položiti bolesnika na bok i omogućiti mu umjetno disanje ako je disanje ugroženo. Prevencija je primarna metoda za rješavanje srčanog udara, učinkovito smanjujući vjerojatnost za čak 60%. Isti principi mogu se primijeniti na borbu protiv ateroskleroze, gdje je naglasak na povećanju prisutnosti prirodnih tvari koje mogu otopiti krvne ugruške (trombe) ili djelovati kao antikoagulansi za promicanje razrjeđivanja krvi.