Ako niste u stanju pružiti pomoć, suzdržite se od toga. Na temelju nalaza vidljivo je da je Vaše stanje teško i zahtijeva hitan početak liječenja. U nesretnom slučaju da liječnik saopšti ovu uznemirujuću vijest, to bi mogla biti prva uznemirujuća izjava u nizu koji slijedi.

  • Šok i nevjerica često zahvate one koji dobiju takvu dijagnozu, dok drugi pronalaze unutarnju snagu da se suoče s ovom nemilosrdnom bolešću i shvate nepoznatu terminologiju vezanu uz liječenje. Međutim, osim što se bore sa samom bolešću, pacijenti se također suočavaju s izazovom napete komunikacije s onima oko sebe, koji se teško mogu uključiti u smislene razgovore.

Neke pojedince muči pretpostavka da njihova bolest mora biti stalna tema razgovora, dok su drugi otvoreni za dijeljenje svojih iskustava. Stoga je ključno prvo i najvažnije izravno pitati pojedinca je li ugodno razgovarati o svom stanju. Kada vas netko koga poznajete obavijesti o svojoj dijagnozi raka, kako obično reagirate? Ako se nađete bez riječi, priznajte to. Priznajte svoje čuđenje.

  • Prihvatljivo je izraziti kajanje, ali izbjegavajte pretjerano suosjećanje i teatralnost. Bolesne osobe ne cijene to što se s njima postupa na takav način. Raspitajte se o njezinim emocijama i smeta li joj razgovor o toj temi. U slučaju da želi razgovarati o bolesti, preporučljivo je postaviti samo ograničen broj temeljnih pitanja, uzimajući u obzir činjenicu da je vjerojatno već bezbroj puta ranije dala odgovore na slične upite.

Ako imate sposobnost ponuditi opipljivu pomoć, predstavite se kao voljni pomagač. Međutim, suzdržite se od pružanja pomoći ako niste u stanju ispuniti svoje obećanje. A ako ste doista sposobni, pobrinite se da ostanete postojani i pouzdani u svim okolnostima! Važno je suzdržati se od izjave: “Oh, moja teta (ili bilo tko drugi) je preminuo zbog toga. Izbjegavajte raspitivanje o potencijalnoj ugroženosti nečijeg života.

  • Izbjegavajte je zatrpati upitima o specifičnoj vrsti tumora koji ima, njegovom liječenju i njezinim posjetima bolnici. Molimo vas da se suzdržite od stigmatiziranja pacijenta kao da boluje od vrlo zarazne bolesti. Ključno je prepoznati da je rak kronično stanje, a ne privremena bolest. Umjesto da je pohvalite što je pokazala tako izuzetnu otpornost, suzdržite se od čestitki.

Molimo vas da se suzdržite od podržavanja ili predlaganja bilo kakvih posebnih napitaka ili čudotvornih lijekova. Liječnik će po potrebi održati predavanje o zdravoj prehrani, tako da nema potrebe da ja to iniciram. Izbjegavajte provođenje istraživanja isključivo u svrhu prikupljanja informacija za kasnije senzacionaliziranje i širenje. Nemojte nonšalantno odbaciti situaciju i izgovoriti rečenicu: “Uvijek postoji nada.”

  • Neposredno pred vama stoji pojedinac čije se samo postojanje ljulja na rubu. Nije preporučljivo slati joj literaturu ili novinske članke koji sugeriraju da se rak može izliječiti isključivo snagom volje. Umjesto toga, ključno je da osoba koja je bolesna odmah nešto poduzme i počne s konkretnim liječenjem bez odgađanja.

Iako je snaga volje doista bitna i značajna, važno je razumjeti da same dobre namjere nisu dovoljne za postizanje ozdravljenja. Dopustite si da se iskreno nasmiješite i prigrlite pozitivnost, umjesto da je forsirate, jer će to biti vidljivo onima oko vas.

BONUS TEKST:

Revolucionarno istraživanje koje je dosad bilo zataškano konačno je otkriveno: ove sjemenke posjeduju nevjerojatnu sposobnost eliminiranja raka! Mehanizam po kojem djeluju njihovi sastavni dijelovi doista je izvanredan. Znanstvene studije opsežno su pokrile temu učinkovitosti kemoterapije, otkrivajući njenu sposobnost da eliminira stanice raka.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da ekstrakt dobiven iz ovih sjemenki pokazuje snažna svojstva protiv raka. Unutar sjemenki crnog grožđa nalazi se moćna kombinacija triju vrlo moćnih biljnih flavonoida: resveratrola, kvercetina i antocijanida, kao i proantocijanida (OPC). grožđe Najsnažniji antioksidans koji postoji je resveratrol, nadmašujući snagu svih drugih poznatih antioksidansa za nevjerojatnih 1000%. Njegova izvanredna sposobnost leži u sposobnosti vezanja i uklanjanja štetnih slobodnih radikala iz tijela.

Ovi slobodni radikali odgovorni su za propadanje staničnih membrana, što rezultira promjenama u strukturi DNK, ometanjem replikacije zdravih stanica i naposljetku pridonose razvoju tumora. Dodatno, slobodni radikali igraju značajnu ulogu u procesu starenja, posebno kada je riječ o koži, kao i padu imunološkog sustava. Antikancerogena svojstva resveratrola su očigledna jer inhibira proliferaciju stanica raka dok istovremeno potiče regeneraciju zdravih stanica, uz značajno povećanje od 9-18%.

Opsežna istraživanja otkrivaju njegovu izvanrednu učinkovitost u borbi protiv raka dojke u stopi od 43-47%, raka jetre u 37-48% i raka želuca u 34%. Resveratrol pokazuje svoje terapeutske učinke ne samo kod postojećih tumora, već i kod prekanceroznih stanja. Nadalje, služi kao snažno sredstvo za detoksikaciju, posebno za jetru, i učinkovito razgrađuje razne ksenobiotike poput lijekova, pesticida i alkohola.

Resveratrol učinkovito eliminira razne štetne masti poput kolesterola i triglicerida iz tijela, a istovremeno pročišćava krvne žile i otapa krvne ugruške koji doprinose kardiovaskularnim bolestima poput moždanog udara, srčanog udara i ateroskleroze. Nadalje, pokazao se korisnim u liječenju proširenih vena i borbi protiv alergijskih bolesti, pokazujući iznimne rezultate u liječenju dijabetesa, posebice u liječenju dijabetičke retinopatije i hipertenzije.

Resveratrol također daje koži pomlađen i mladolik izgled. Temeljni okvir drugih flavonoida, poput rutina i hesperidina, izveden je iz kemijske strukture kvercetina. Kao prekursor svih bioflavonoida, kvercetin služi kao njihov temeljni građevni blok.