Kako žene stare, njihov se metabolizam prirodno usporava, proces koji postaje posebno uočljiv tijekom i nakon menopauze, obično oko 51. godine. Pad razine estrogena i progesterona povećava vjerojatnost gubitka kostiju i mišića, kao i sklonost za debljanje. Istraživanje evolucije strategija oživljavanja metabolizma od 1950-ih do 1960-ih.

  • Oživljavanje metabolizma u menopauzi doista je izazov, ali nije nepremostiv. Tjelesna aktivnost se ne smije zanemariti, jer igra vitalnu ulogu u ovoj fazi života. Suprotno uvriježenom mišljenju, trening snage se visoko preporučuje jer ne samo da poboljšava gustoću kostiju, već i smanjuje rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i artritisa. Pogrešno je mišljenje da to može dovesti do problema sa zglobovima.

Nadalje, uključivanje aktivnosti poput joge i pilatesa u vašu rutinu može biti vrlo korisno. Ključno je ostati tjelesno aktivan i redovito se baviti tjelovježbom kako bi se očuvao mišićni tonus, poboljšala metabolička funkcija i podržala pravilna probava. Bez obzira preferirate li vožnju biciklom, hodanje ili druge oblike tjelesne aktivnosti, svaka vrsta kretanja može igrati značajnu ulogu u poticanju mršavljenja, posebice tijekom menopauze kada raste vjerojatnost pretilosti.

  • Promičite zdrav metabolizam s dobro uravnoteženim planom prehrane. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana usko su povezane. Za pospješivanje metabolizma stručnjaci savjetuju unos 100 do 200 grama proteina dnevno. Važno je, međutim, izbjegavati pretjeranu konzumaciju mesa, koje može biti teško probavljivo. Umjesto toga, odlučite se za dobro zaokruženu prehranu koja uključuje proteine ​​biljnog podrijetla. Kvinoja, tofu, orašasti plodovi, sjemenke, zob, riža i razno povrće poput avokada, brokule, cvjetače, kelja i gljiva izuzetni su izvori proteina dobivenih iz biljaka.

Uključivanje hrane bogate bjelančevinama u vašu svakodnevnu prehranu ne samo da vam pomaže da se osjećate siti dulje vrijeme, već također igra ključnu ulogu u regulaciji vašeg apetita, poticanju rasta mišića i poboljšanju metaboličkih funkcija. Uključivanjem ovih hranjivih opcija u svoje obroke, možete učinkovito podržati svoj metabolizam i održati optimalno zdravlje i vitalnost kako starite.

BONUS TEKST:

Nakon deset sati nanošenja laka na noktima vaše tijelo prolazi kroz određene promjene kojih biste trebali biti svjesni. Uobičajena je praksa većine žena da često lakiraju nokte. Međutim, važno je znati da se lak za nokte sastoji od kemijskih spojeva koji posjeduju toksičnost i mogu nanijeti štetu ne samo izvana na površini noktiju, već i unutar tijela. Slika laka za nokte preuzeta je s Pixabaya.

Ako ste zainteresirani za razumijevanje utjecaja laka za nokte na vaše zdravlje, nastavite čitati. Nedavna istraga otkrila je da su brojne široko korištene marke lakova za nokte znatno opasnije nego što bi se moglo pretpostaviti. Grupa od 24 žene koje su namazale nokte sudjelovale su u studiji koju su proveli istraživači kako bi utvrdili postojanje štetnih tvari u njihovim tijelima. Nalazi su nedvosmisleno pokazali da je svaki pojedini sudionik imao tragove toksina, a krivac je bio nitko drugi do lak za nokte.

Nakon samo deset sati nanošenja laka za nokte, rezultati su pokazali da su svi sudionici pokazali prisutnost trifenil fosfata. Istraživači su proveli naknadnu istragu u kojoj su ispitali deset različitih lakova za nokte i otkrili da njih osam sadrži spomenutu supstancu. Zanimljivo je da dva laka koja su bila pozitivna na trifenil fosfat nisu otkrila njegovu prisutnost na svojim etiketama.

Stoga je alarmantan podatak da čak 20% lakova za nokte koji se mogu kupiti sadrže potencijalno štetne sastojke koji nisu navedeni na ambalaži. Možete li mi, molim vas, dati rečenicu koju ću ponovno stvoriti? Poremećaj ljudskog endokrinog sustava značajan je problem povezan s ovom tvari. Njegov utjecaj proteže se na regulaciju hormona, metabolizam, reprodukciju i razvoj.

Štetni učinci posebno su zabrinjavajući za adolescentice koje često lakiraju nokte, budući da je pravilan hormonalni razvoj ključan tijekom ove faze njihova rasta. Nasuprot tome, prisutnost trifenil fosfata predstavlja značajnu opasnost za dobrobit svakoga tko dođe u kontakt s njegovim učincima. Opće je poznato da: Ova tvar posjeduje višestruka štetna svojstva, uključujući neurotoksin, endokrini disruptor, reproduktivni toksin i iritant kože.

Alergen Lakovi za nokte sadrže i razne druge štetne sastojke koji mogu štetiti zdravlju. Formaldehid Formaldehid, poznati uzročnik raka, ima sposobnost otapanja u vodi i zraku. Kada su pojedinci izloženi ovoj tvari, mogu doživjeti različite simptome, uključujući slabost, astmu i poteškoće s disanjem. Važno je napomenuti da su osobe s već postojećim kroničnim stanjima posebno osjetljive na štetne učinke formaldehida.