Daniel je od djetinjstva bio pod skrbi udomiteljske obitelji. Na ulasku u petu godinu željno iščekuje dugo očekivani trenutak posvojenja koji će joj donijeti novu, zauvijek obitelj. Dan je imao poseban značaj za mladu djevojku i njezinu novonastalu obitelj, ali se brzo pretvorio u nešto još očaravajuće, a sve zahvaljujući intervenciji socijalne radnice koja je bila osobno povezana s Danielom.

  • Danielina nova obitelj saznala je da ona jako voli princeze. Baš kad se nova obitelj okupila s Danielom u sudnici, pripremajući se za finaliziranje legalnog procesa posvajanja, neočekivani posjetitelj ušao je kroz vrata. Vimeo video pod nazivom “Danielle’s Princess Adoption Day” autora Samaritasa prikazuje dirljivu priču. Mlada djevojka je stajala u strahu, ostala bez riječi ugledavši Snjeguljicu, voljeni lik iz kultnog Disneyevog crtića.

Prema sucu, ovo posvojenje je daleko od uobičajenog; to je dobrodošlica princeze u obitelj! Snježana je prednjačila, a druga princeza i princ iza nje. Sudnica je bila živa i živahna scena, ukrašena voljenim Disneyjevim likovima, stvarajući atmosferu radosti i uzbuđenja. S blistavim izrazom sreće, Danielovo lice je blistalo!

  • Što je dodatno ushićenje, sudac joj je dao privilegiju da osobno zaključi slučaj zadavši odjekujući udarac čekićem. Sjećanja na njezin prvi dan u novoj obitelji zauvijek će ostati urezana u umu ove lutke. Nije li jednostavno zapanjujuće? Uljepšajte dan svojim prijateljima na Facebooku podijelivši s njima ovu nevjerojatnu priču!

 

BONUS TEKST:

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a navodi da godišnje u prosjeku bude oko 20 posvojenja, a trenutno u RS-u ima 599 djece bez roditeljskog staranja. Ta su djeca prvenstveno smještena u domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji. Prema podacima ministarstva, u 2009. godini uspješno je posvojeno 17 djece, dok se točan broj posvojenja u 2010. godini trenutno obrađuje i još nije dostupan.

Prema riječima Tatjane Novaković-Manojlović, više stručne suradnice za obiteljsko-pravnu zaštitu i skrbništvo u Ministarstvu, nedostaju podaci o broju djece koja ispunjavaju zakonske uvjete za posvojenje, pa je teško utvrditi njihov točan broj. Prema riječima Novaković-Manojlovićeve, brojna djeca koja su smještena u domovima za nezbrinutu djecu ili u udomiteljskim obiteljima ne ispunjavaju potrebne uvjete za posvojenje.

U velikom broju slučajeva roditelji odbijaju dati pristanak za posvajanje iako se ne žele ili ne mogu brinuti o djeci. Procedura jasno kaže da je, sukladno Obiteljskom zakonu RS, zajedničko potpuno posvojenje dopušteno samo bračnim drugovima koji su stariji od usvojenika najmanje 18 godina, kao i bračnom drugu roditelja djeteta. Međutim, u potonjem slučaju razlika u godinama između posvojenika i posvojitelja može biti manja od 18 godina.

Novaković-Manojlovićeva pojašnjava da tijekom cijelog postupka posvojenja organ starateljstva procjenjuje primjerenost pojedinca ili para koji želi posvojiti. Ova evaluacija uključuje temeljitu i interdisciplinarnu procjenu njihove osobnosti i životne situacije. Obuhvaća psihološku analizu njihovog karaktera, konkretnih razloga zbog kojih žele posvojiti, obrazovanja, zdravstvenog statusa, materijalnih uvjeta života, načina života i svih drugih čimbenika relevantnih za njihovu podobnost kao roditelja.

Prema odredbama Porodičnog zakona RS potpuno usvojenje je ograničeno isključivo na djecu mlađu od pet godina. Potencijalni usvojitelji moraju imati državljanstvo RS i Bosne i Hercegovine. Međutim, postoji odredba koja dopušta da se strani državljani mogu smatrati posvojiteljima ako se ocijeni da je to korisno za dijete. U takvim slučajevima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS mora dati suglasnost.

Prema riječima Novaković-Manojlovićeve, naše ministarstvo daje odobrenje stranim državljanima za posvojenje djeteta ako za to postoje opravdani i uvjerljivi razlozi. Primjenom nedavno donesenog Obiteljskog zakona u FBiH proces posvojenja djece pojednostavljen je. Ovaj ažurirani zakon, koji je donesen prije dvije godine, olakšao je pojedincima posvajanje djece.

Za razliku od prethodnog zakona, koji je dozvoljavao samo posvajanje djece mlađe od pet godina, novi zakon dozvoljava posvajanje djece do 10 godina na području ovog entiteta. Dodatno, zakon sada propisuje da posvojitelji moraju biti mlađi od 40 godina, dok je prijašnji uvjet bio da su radno sposobni. Prema nedavno donesenom zakonu u FBiH, pravo posvajanja djece imaju i samci i nevjenčani parovi, uključujući i strance.

Primarni fokus je na djetetovom interesu, dajući mu prioritet iznad svega ostalog. Proces posvojenja djece, kao i naknadno praćenje roditelja nakon posvojenja, nadziru općinski centri za socijalni rad. Proces posvajanja djeteta nevjerojatno je zamršen i zahtijeva od budućih posvojitelja da svladaju brojne birokratske prepreke kako bi ispunili svoju želju i naposljetku doveli dijete u svoj dom.