Na forumu sajta „Redit“, anonimna žena (41) podelila je neobičnu priču. Kao majka petoro dece, oduvek je sanjala o velikoj porodici, ali je zbog zdravstvenih problema mogla ponovo zatrudneti tek nakon četvrtog deteta.

  • Unatoč tome što već ima tri kćeri i sina, čežnja za povećanjem njihove obitelji ostala je za nju stalna. To je navelo nju i njezina supruga Davea da razmisle o mogućnosti posvajanja. Kako je Dave bio na poslovnom putu, namjeravali su o tome razgovarati nakon njegova povratka. Na njezino zaprepaštenje, odmah je predložio ideju o posvajanju djeteta iz strane zemlje, što je ona svim srcem prihvatila.Nakon što su marljivo dovršili svu potrebnu papirologiju, Dave i njegova partnerica bili su radosno blagoslovljeni dolaskom dječaka po imenu Kaylen u njihov dom pun ljubavi.

Ljubav koju gajim prema tom djetetu je neizmjerna. Kako je sazrijevao, navršavao sedam godina, naši bliski ljudi često su mu primjećivali nevjerojatnu sličnost s ostalom djecom, ne znajući da je posvojen. Šalila bih se da je on naš biološki potomak, a moj bi se suprug nasmijao kao odgovor, dijeleći u veselom trenutku.Dok je pregledavala svoju papirologiju, žena je naišla na neobičnost u dokumentima za posvajanje, što ju je natjeralo da napravi DNK test. Iznenađujuće, rezultati su otkrili da je Kaylen, zapravo, biološko dijete svog supruga!

Anonimna žena izrazila je duboku ljubav prema djetetu, navodeći da ga voli svim srcem. Međutim, otkrivanje suprugove nevjere i njegovo kasnije usvajanje djeteta u njihov dom ispunjavaju je gađenjem. Dave ju je molio za oprost, objašnjavajući da žena s kojom je varao nije željela dijete, ali on jest, što ga je navelo da traži posvojenje. Iako namjerava ostati dio Kaylenina života, ne može podnijeti prisutnost Davea, znajući da ju je izdao i prevario.

Sada se suočava s izazovom priopćiti vijest svojoj djeci, dok su neki rođaci otišli toliko daleko da su je označili kao “sebičnu” zbog traženja razvoda.Većina forumaša iskazala joj je podršku, potvrdivši da je donijela ispravnu odluku.U svojoj poruci upućenoj njoj, izrazili su da je riječ o laži daleko od obične; to je kolosalna prijevara koja se po veličini može usporediti s Mount Everestom. Prenijeli su i uvjerenje da ovaj slučaj prijevare vjerojatno nije jedini, ističući da iako može biti najteži, svakako nije početni.U oštroj poruci, žena je izrazila svoje negodovanje zbog brojnih muževljevih kršenja savjeta o brašnu, naglašavajući da je takvo očito nepoštivanje poštovanja neoprostivo.

BONUS TEKST:

Uticaj Veštačke Inteligencije na Savremeno Društvo
Uvod

Veštačka inteligencija (AI) je oblast računarstva koja se bavi razvojem sistema sposobnih da izvršavaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su učenje, rasuđivanje, problem-solving i donošenje odluka. Razvoj AI tehnologija menja mnoge aspekte savremenog društva, uključujući ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje, bezbednost i svakodnevni život. U ovom tekstu istražujemo istoriju AI, njene primene, prednosti, izazove i etička pitanja koja proizilaze iz njenog uticaja na svet.

1. Istorija Veštačke Inteligencije

1.1. Rani Razvoj AI
Koncept veštačke inteligencije potiče iz mitova i legendi o automatima i veštačkim bićima. Međutim, moderni razvoj AI počeo je sredinom 20. veka. 1956. godine, na Dartmut konferenciji, termin „veštačka inteligencija“ skovao je Džon Mekarti, i od tada je AI postala akademska oblast istraživanja. Rani radovi uključivali su razvoj algoritama za rešavanje problema i igre, kao što su šah i tic-tac-toe.

1.2. Ekspertni Sistemi
Tokom 1970-ih i 1980-ih, razvoj ekspertnih sistema postao je fokus AI istraživanja. Ovi sistemi su bili dizajnirani da oponašaju odluke stručnjaka u specifičnim domenima, koristeći pravila i bazu znanja. Primeri uključuju MYCIN, sistem za dijagnostikovanje bakterijskih infekcija, i DENDRAL, sistem za analizu molekularne strukture.

1.3. Razvoj Mašinskog Učenja
Mašinsko učenje, oblast AI koja se bavi razvojem algoritama koji omogućavaju računarima da uče iz podataka, doživelo je značajan napredak 1990-ih i 2000-ih. Algoritmi kao što su neuronske mreže, podržane vektorske mašine i drveća odlučivanja postali su popularni za zadatke kao što su prepoznavanje šablona, klasifikacija i regresija.

2. Primene Veštačke Inteligencije

2.1. Ekonomija i Poslovanje
AI transformiše ekonomiju i poslovanje na mnogo načina:

Automatizacija: AI omogućava automatizaciju rutinskih zadataka, povećavajući produktivnost i smanjujući troškove. Roboti i algoritmi se koriste za zadatke kao što su sklapanje proizvoda, obrada podataka i servisiranje korisnika.
Analiza Podataka: AI alati za analizu podataka pomažu kompanijama da bolje razumeju tržišne trendove, ponašanje potrošača i operativne efikasnosti. Alati kao što su prediktivna analitika i duboko učenje koriste se za prognoziranje budućih događaja i optimizaciju poslovnih procesa.
Personalizacija: AI omogućava personalizaciju proizvoda i usluga na osnovu individualnih preferencija. Ovo je posebno važno u sektorima kao što su e-trgovina, bankarstvo i zabava, gde se AI koristi za preporuku proizvoda, prilagođavanje oglasa i personalizaciju korisničkog iskustva.
2.2. Zdravstvo
AI ima potencijal da revolucionizuje zdravstvo na mnogo načina:

Dijagnostika: AI algoritmi mogu analizirati medicinske slike, laboratorijske rezultate i elektronske zdravstvene zapise kako bi pomogli u dijagnostikovanju bolesti. Na primer, AI može pomoći u otkrivanju tumora na rendgenima ili identifikovanju abnormalnosti u skenovima mozga.
Lečenje: AI se koristi za razvoj personalizovanih planova lečenja na osnovu genetskih podataka i medicinske istorije pacijenata. Ovo omogućava preciznije i efikasnije tretmane.
Operacije: Roboti asistirani od strane AI mogu pomoći hirurzima tokom operacija, povećavajući preciznost i smanjujući rizik od komplikacija.
2.3. Obrazovanje
AI donosi značajne promene u obrazovanju:

Personalizovano Učenje: AI platforme omogućavaju personalizaciju obrazovnih sadržaja na osnovu potreba i napretka učenika. Adaptivni sistemi za učenje prilagođavaju materijale i zadatke u skladu sa individualnim stilom učenja i tempom učenika.
Automatsko Ocjenjivanje: AI alati za automatsko ocjenjivanje omogućavaju brzu i objektivnu procenu rada učenika, olakšavajući posao nastavnicima i omogućavajući učenicima bržu povratnu informaciju.
Virtuelni Tutori: AI virtuelni tutori mogu pružiti dodatnu podršku učenicima kroz interaktivne lekcije, odgovaranje na pitanja i pomoć u razumevanju gradiva.
2.4. Bezbednost
AI se koristi za unapređenje bezbednosti na različitim nivoima:

Kibernetička Sigurnost: AI algoritmi mogu otkriti i reagovati na kibernetičke napade u realnom vremenu, štiteći mreže i sisteme od hakera i zlonamernog softvera.
Javna Bezbednost: AI tehnologije kao što su prepoznavanje lica i analiza video zapisa pomažu u praćenju i sprečavanju kriminala, nadgledanju javnih prostora i identifikaciji sumnjivih aktivnosti.
Autonomna Vozila: AI se koristi za razvoj autonomnih vozila koja mogu povećati bezbednost u saobraćaju smanjenjem ljudskih grešaka i reagovanjem na opasne situacije brže od ljudi.
2.5. Zabava i Kreativnost
AI transformiše industriju zabave i kreativnosti:

Generisanje Sadržaja: AI algoritmi se koriste za generisanje muzičkih kompozicija, pisanje scenarija i stvaranje vizuelne umetnosti. Ovi alati omogućavaju stvaranje novih oblika umetnosti i zabave.
Personalizacija: AI se koristi za personalizaciju sadržaja na platformama za strimovanje muzike i videa, kao što su Spotify i Netflix, preporučujući korisnicima sadržaj na osnovu njihovih preferencija i istorije gledanja.
3. Prednosti Veštačke Inteligencije

3.1. Efikasnost i Produktivnost
AI tehnologije mogu značajno povećati efikasnost i produktivnost u različitim sektorima:

Automatizacija Zadataka: Automatizacija omogućava brže i preciznije izvršavanje zadataka, smanjujući potrebu za ljudskim radom i omogućavajući zaposlenima da se fokusiraju na složenije zadatke.
Brža Analiza Podataka: AI alati za analizu podataka omogućavaju brzu obradu velikih količina informacija, omogućavajući brže donošenje odluka i identifikaciju novih prilika.
3.2. Poboljšanje Kvaliteta Života
AI može poboljšati kvalitet života na različite načine:

Poboljšana Zdravstvena Nega: AI tehnologije omogućavaju preciznije dijagnostikovanje i lečenje, poboljšavajući zdravstvene ishode i produžavajući životni vek.
Pristupačnije Usluge: AI omogućava pristupačniji pristup obrazovanju, zdravstvenoj nezi i drugim uslugama, posebno u udaljenim ili nedovoljno razvijenim oblastima.
3.3. Inovacija i Kreativnost
AI podstiče inovaciju i kreativnost:

Novi Proizvodi i Usluge: AI omogućava razvoj novih proizvoda i usluga koje nisu bile moguće ranije, kao što su autonomna vozila i virtuelni asistenti.
Kreativni Alati: AI alati za generisanje sadržaja omogućavaju umetnicima i kreatorima da istraže nove oblike izražavanja i stvaraju inovativne radove.
4. Izazovi i Etička Pitanja

4.1. Privatnost i Bezbednost Podataka
Jedan od glavnih izazova u vezi sa AI je zaštita privatnosti i bezbednosti podataka:

Prikupljanje Podataka: AI sistemi često zavise od velikih količina podataka, što postavlja pitanja o tome kako se podaci prikupljaju, čuvaju i koriste.
Zloupotreba Podataka: Postoji rizik od zloupotrebe podataka od strane zlonamernih aktera, kao i mogućnost nadzora i kontrole pojedinaca i društva.
4.2. Pristrasnost i Diskriminacija
AI sistemi mogu biti pristrasni ili diskriminatorni:

Trening Podaci: Ako su podaci koji se koriste za obučavanje AI sistema pristrasni ili nekompletni, sistemi mogu doneti nepravedne ili diskriminatorne odluke.
Transparentnost i Odgovornost: Nedostatak transparentnosti u AI algoritmima može otežati identifikaciju i rešavanje pristrasnosti i diskriminacije.
4.3. Ekonomski i Društveni Uticaji
AI može imati značajne ekonomske i društvene posledice:

Zamena Radnih Mesta: Automatizacija može dovesti do gubitka radnih mesta u određenim sektorima, stvarajući ekonomske i socijalne izazove za pogođene radnike.
Nejednakost: Postoji rizik da AI tehnologije mogu povećati nejednakost ako pristup ovim tehnologijama nije ravnomerno raspodeljen.
5. Budućnost Veštačke Inteligencije

5.1. Razvoj Naprednih AI Tehnologija
Budućnost AI obećava dalji razvoj naprednih tehnologija:

Generalna AI: Dok trenutna AI tehnologija obuhvata usko specijalizovane sisteme, generalna AI ima za cilj stvaranje sistema koji mogu izvoditi širok spektar zadataka na ljudskom nivou. Razvoj generalne AI može revolucionisati mnoge oblasti, ali takođe postavlja složena etička i sigurnosna pitanja.
AI i Čovekova Saradnja: Budućnost AI može uključivati veću saradnju između ljudi i AI sistema, koristeći AI kao alat za poboljšanje ljudskih sposobnosti i donošenje odluka.
5.2. Regulacija i Etička Pravila
Razvoj AI zahteva odgovarajuću regulaciju i etička pravila:

Regulacija: Potrebne su regulative koje će osigurati sigurnost, privatnost i transparentnost AI sistema, kao i zaštitu prava korisnika.
Etička Pravila: Etički okviri treba da obuhvate pitanja kao što su odgovornost, pravednost i uticaj AI na društvo, osiguravajući da AI tehnologije koriste celokupnom društvu.
5.3. Edukacija i Prilagođavanje
Edukacija i prilagođavanje su ključni za uspešan razvoj AI:

Edukacija: Potrebno je edukovati radnu snagu o veštinama i znanjima vezanim za AI, kako bi se prilagodili promenama na tržištu rada i iskoristili nove prilike.
Prilagođavanje: Društvo mora biti spremno da se prilagodi promenama koje donosi AI, uključujući ekonomske, društvene i kulturne aspekte.
Zaključak

Veštačka inteligencija ima dubok i sveobuhvatan uticaj na savremeno društvo, transformišući mnoge aspekte našeg života. Dok AI donosi značajne prednosti u smislu efikasnosti, produktivnosti i inovacija, takođe postavlja ozbiljne izazove i etička pitanja koja treba pažljivo razmotriti. Budućnost AI zahteva odgovarajuću regulaciju, etička pravila i edukaciju kako bi se osigurala njena odgovorna i održiva primena. Kroz pažljiv pristup i saradnju, AI može doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg i prosperitetnijeg društva.