U srcu Arunačal Pradeša, u Indiji, nalazi se plemensko pleme Apatani. Njihove žene su nekada nosile čepove za nos, izrađene od tamnog drveta, kao simbol zrelosti i prelaska u zrelu fazu života. Ova praksa se obično sprovodila kada bi devojčica dobila prvu menstruaciju, označavajući njen prelazak u odraslo doba.

Pleme Apatani, takođe poznato kao Tani, smešteno je u dolini Ziro, duboko u ruralnim predelima Arunačal Pradeša. Njihovi prastari običaji, poput ritualnog začepljivanja nosa i tetoviranja lica žena, postepeno su izbledeli od 1970. godine, postajući deo prošlosti.

Legenda pripoveda o vremenu kada su ovi običaji nastali iz nužde kao zaštita protiv pljačkaša. Žene su često bile prve mete pljačkaša, pa je poglavica Apatani odlučio da najlepše među njima nose velike čepove za nos, poznate kao iaping hurlo, kako bi odvratili zlonamerne poglede. Osim toga, žene su imale i tetovaže na licima, koje su takođe služile kao zaštita od neželjene pažnje.

Pleme Apatani poznato je i po svojim plodnim močvarama, koje su osnova njihovog života. Živeći od obilja pirinčanih polja i izvora vode, Apatani poštuju ritmove Donii-Pola, svoje domorodačke vere koja obožava nebeski ples Sunca i Meseca.

Iako se praksa nošenja čepova za nos i tetovaža polako gubi, ona ostaje deo istorije i kulture plemena Apatani, podsećajući na vrednosti i tradicije koje su oblikovale njihov identitet.

BONUS TEKST

Pleme Apatani, takođe poznato kao Tani, predstavlja jednu od fascinantnih kulturnih zajednica smeštenih u srcu Arunačal Pradeša, jedne od najistočnijih saveznih država Indije. Njihovo pleme je posebno poznato po svojim jedinstvenim običajima i tradicijama koje su vekovima čuvane u njihovoj izolovanoj dolini Ziro.

Jedan od najprepoznatljivijih običaja plemena Apatani bio je obred začepljivanja nosa. Kada bi devojčica dostigla zrelost i dobila prvu menstruaciju, obavljao se obred stavljanja čepova za nos. Ovi čepovi, izrađeni od tamnog drveta, simbolizovali su prelazak u zrelu fazu života i označavali su zrelost žene. Pored toga, žene Apatani su nosile i kompleksne tetovaže na licu, što je bila još jedna tradicija koja je postala deo njihovog kulturnog identiteta.

Legenda koja se prenosi kroz generacije plemena Apatani priča o vremenu kada su ovi običaji nastali iz nužde. Pljačkaši koji su često napadali pleme birali su najlepše žene, pa je poglavica Apatani odlučio da ih zaštiti stavljanjem čepova za nos i tetovažama na licu. Ovi ukrasi su trebali da odvrate zlonamerne poglede i zaštite žene od neželjenih situacija.

Pored svojih jedinstvenih običaja, pleme Apatani poznato je i po svojoj prirodnoj lepoti. Nalazeći se usred zelenih prostranstava plodnih močvara, Apatani su tradicionalno živeli od obilja pirinčanih polja i izvora vode. Ova plodna zemlja bila je osnova njihove egzistencije, obezbeđujući im hranu i osnovne resurse potrebne za život.

Religijska praksa plemena Apatani takođe je važan deo njihove kulture. Poštujući ritmove Donii-Pola, svoje domorodačke vere, Apatani obožavaju nebeski ples Sunca i Meseca. Ova vera duboko je ukorenjena u njihov način života i običaje, pružajući im duhovnu vezu sa prirodom i univerzumom.

Iako su mnogi od ovih tradicionalnih običaja polako nestali tokom vremena, ostaju deo bogate istorije i kulturnog nasleđa plemena Apatani. Njihova zajednica nastavlja da živi u skladu sa svojim običajima i vrednostima, čuvajući svoj jedinstveni identitet i doprinoseći raznovrsnosti indijske kulture.