Bol je slomio Acu Sofronijevića. Sreću Ace Sofronijevića na dan vjenčanja pomračila je jedna duboko tužna vijest koju je jučer primio. Usnoharmonikaš je teška srca prenio poražavajuću vijest, a zatim se oglasio na raznim mrežama, iskreno se oprostivši od čovjeka koji je imao posebno mjesto u njegovom životu.

 

  • Sofra je potresnom porukom na svom Instagramu izrekao iskrene želje za nesmetano putovanje Zvonkovom domovinom, ostavivši ga izvan sebe od čuđenja i nevjerice. Spoznaja da više nećemo svirati zajedno teško je dokučiti; neka putuje s anđelima, dragi brate. Izražavam svoje duboko suosjećanje s obitelji dok se Aca oprašta od svog kolege i dragog prijatelja s kojim je dijelio drage trenutke i uživao u zajedničkoj igri.

Prilikom posjete svojoj obitelji na selu, Aci, najveći Kosanin suprug, vidio je staru harmoniku koja mu je plijenila pažnju. U dobi od četiri godine postao je oduševljen instrumentom i inzistirao je da ga ponese kući. Unatoč objašnjenju roditelja da se to ne može učiniti, dječakove suze i molbe na kraju su ih uvjerili u suprotno. I tako je nabavio svoju prvu usnu harmoniku. Kako u obitelji nema profesionalnih glazbenika, Aci je preuzeo na sebe istraživanje harmonike, rastavljajući i ponovno sastavljajući njezine dijelove.

  • Iako je njegova majka posjedovala talent, nikada nije težila za tim. No, oba njegova roditelja rado su gledali glazbene emisije s tradicionalnim srpskim pjesmama, a Aci se ubrzo zaljubio i u ovaj žanr. Rođen 19. studenog 1983. u Kraljevu, gdje je proveo djetinjstvo, Aci je vječnu ljubav s Kosanom zapečatio 7. svibnja u Beogradu. Prepoznavši nepokolebljivu strast svog sina Aleksandra prema harmonici, roditelji su donijeli odluku da ga upišu na privatne satove sviranja instrumenta.

Aleksandar je studiju glazbe pristupio s iznimnom razinom predanosti i odgovornosti, dajući svoje vježbe ispred druženja s prijateljima. Shvaćajući važnost ulaganja njegovih roditelja u njegovo obrazovanje, Aleksandrov otac ga je držao do visokih standarda, potičući ga da dokaže da je vrijedan njihova povjerenja i financijskih žrtava koje su podnijeli. Aca Petrović, profesor flaute rodom iz Kraljeva, prepoznao je izuzetan talenat Ace Sofronijevića. Kao početni vodič u harmonikaškom području, Petrović je svjedočio postupnom razvoju izuzetnog mladog harmonikaša.

  • Ključni trenutak dogodio se 1993. godine kada je Aca trijumfalno izašao kao dobitnik prve srbijanske harmonike okićene pijetlovima. Ovo postignuće donijelo je veliku radost Aci, posluživši kao katalizator njegove nepokolebljive predanosti svom zanatu. Tijekom godina školovanja u nižoj i srednjoj glazbenoj školi u Kraljevu, Aca je žrtvovao brojne prilike, poput ekskurzija i druženja s prijateljima, kako bi se posvetio vježbanju.

Plodovi njegovog rada pokazali su se pobjedom na juniorskom natjecanju mladih harmonikaša Jugoslavije u Sokobanji 2000. godine, sa nepunih šesnaest godina. Koliko je harmonika prosječne kvalitete u to vrijeme bila previsoka, govori i činjenica da su Acini roditelji cijelim svojim plaćama kupili instrument, dok je baka pola svoje plaće izdvajala za pokrivanje jedne rate.