Milia, ili milija, su sićušne, čvrste, bijele točkice koje se razvijaju kada keratin ostane zarobljen ispod površine kože, što rezultira stvaranjem male ciste. Te se mrlje mogu pojaviti bilo gdje na licu i obično se sastoje od sebuma i masnih naslaga. Ključno je suzdržati se od pokušaja njihovog izvlačenja, osobito zbog njihove duboke lokacije u koži i prisutnosti na osjetljivim područjima.

Za one koje zanima istraživanje prirodnih lijekova za uklanjanje milija, ovdje je preporučeni recept vrijedan razmatranja.

Sastojci:

Za pripremu i primjenu potrebno je

2 žličice šećera,

sok od pola limuna

1 žličicu maslinovog ulja

Pomiješajte šećer i limunov sok u zdjeli, a zatim temeljito dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postigne jednoličnu konzistenciju.

Nanesite nježnu masažu na mješavinu, nježno je utrljavajući u kožu lica, obraćajući posebnu pozornost na područja zahvaćena milijama.

Ostavite smjesu da ostane na koži 15 do 20 minuta.

Nakon toga očistite lice toplom vodom.

Ovaj tretman pilinga pomaže u nježnom uklanjanju mrtvih stanica kože i potiče pomlađivanje vaše kože, čime pomaže u smanjenju milija. Unatoč tome, ako osjetite bilo kakvu iritaciju ili ako stanje potraje, preporučljivo je potražiti savjet dermatologa. Kad su u pitanju kućni lijekovi, posebno za nježnu kožu lica, uvijek treba biti oprezan. Ako imate osjetljivu kožu ili niste sigurni u njezinu reakciju, preporučljivo je provesti test flasterom na malom dijelu kože prije nastavka.

BONUS TEKST:

Dermatolozi upozoravaju na nediranje izraslina na licu koje se mogu pojaviti jer bi to moglo dovesti do komplikacija. Dermatolog Andy Engelman upozorava da kada stisnete sve vrste izraslina, može doći do pucanja kože, što je čini osjetljivijom na infekcije. To može dovesti do većeg problema od samog rješavanja početnog prištića. Međutim, važno je napomenuti da nisu svi prištići jednako rizični za pucanje.

Stanje poznato kao urasla dlaka nastaje kada dlaka izraste natrag u kožu umjesto prema van. Bez sumnje, ovaj fenomen je zastrašujući. Međutim, to nema nikakvu vrijednost ili zaslugu. Prema dermatologu Joelu Schlezingeru, urasla dlaka nastaje kada dlaka ostane zarobljena ispod kože, što rezultira stvaranjem crvene kvrge koja često svrbi. Međutim, važno je izbjeći iskušenje da koristite pincetu ili stiskate područje, jer to može dovesti do ozbiljnijih problema kao što je stafilokokna infekcija ili sepsa.

Umjesto toga, Schlezinger preporučuje nanošenje hidrokortizona na zahvaćeno područje kako bi se smanjila upala i svrbež, nakon čega slijedi piling lica kako bi se dlakama omogućilo da same izađu prirodno. HERPES Jednostavnim dodirom proizvod se bez napora razmazuje po cijelom licu, osiguravajući potpunu pokrivenost. Prema Shhlezingeru, virus herpes simplex temeljni je uzrok ove određene bolesti, a prvenstveno se širi fizičkim kontaktom.

Dok lijekovi bez recepta koje predlaže ljekarnik mogu učinkovito riješiti manje slučajeve herpesa, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom ako stanje potraje kako bi se identificirali problemi u pozadini. MILIJUNI Pogrešno identificirane kao akne, prisutnost sitnih bijelih točkica na licu zapravo je milija, koja se javlja kada keratin ostane zarobljen ispod kože.

Nadalje, preaktivne žlijezde lojnice i opekline od sunca također mogu pridonijeti ovom stanju. Schlezinger savjetuje da se ne cijedi jer ćete time samo oštetiti kožu jer se ne borite protiv prljavštine ili ulja ispod površine, već protiv zarobljenih stanica kože. Ako vas te stanice muče, preporuča se dogovoriti pregled kod dermatologa koji ih može vješto izvaditi.