Šejla Zonić, ovogodišnja takmičarka „Zvezda Granda“, osvojila je region svojim izuzetnim talentom i dirljivom životnom pričom. Kao srednjoškolka, suočila se s velikim izazovima kada joj je otac doživeo srčani udar.

  • Njena porodica je prošla kroz teške trenutke jer je otac morao zatvoriti firmu, a finansijski problemi su se gomilali. Šejla je ispričala kako su njeni roditelji morali da snose troškove njenog internata, džeparca i putovanja, iako su mnogi savetovali da je ispišu iz škole zbog finansijskih poteškoća. Međutim, roditelji su se borili da je podrže jer su verovali u njen potencijal i rezultate.

Nakon završetka srednje škole, Šejla je nastavila školovanje u Sarajevu na Muzičkoj akademiji, gde je imala ambiciju da upiše magistarske studije. No, pandemija koronavirusa poremetila je njene planove. U tom teškom periodu, njen otac se penzionisao, a Šejla je osećala ogromnu odgovornost da se bori za sebe. Zbog pandemije, rad u umetničkom sektoru je prestao, a Šejla je preživljavala težak period neizvesnosti. Iako je dobila priliku da predaje pevanje, prelazak na online nastavu je doveo do smanjenja broja učenika i njenog honorara, što je dodatno otežalo situaciju pred kraj magistarskih studija.

  • Šejla je u početku odbijala da traži pomoć od bilo koga. Ipak, njene sestre su joj priskočile u pomoć – jedna je pokrila troškove kirije za tri meseca, a druga je pomogla oko završetka magistarskih studija. Šejla je priznala da je osećala sramotu i poraz jer nije želela da traži pomoć. Bila je suočena s osećajem usamljenosti, paničnim napadima i anksioznošću, preispitujući svoje izbore i životni put. Nije htela da traži pomoć od roditelja jer je njen otac bio bolestan, a porodica je živela od njegove penzije.

Shvativši da ne može sama da se nosi sa svim problemima, odlučila je da potraži pomoć kroz psihoterapiju kako bi se „reprogramirala“ i pronašla novi put. Šejlina priča je inspirativan primer borbe, ustrajnosti i hrabrosti u suočavanju s životnim izazovima, a njen talenat i upornost su je doveli do uspeha koji danas uživa.

BONUS TEKST

U današnjem užurbanom svetu, često zaboravljamo koliko je važno brinuti o sebi. Jedan od najboljih saveta koji vam mogu dati je da odvojite vreme za samopomoć i mentalnu higijenu. Bez obzira na to koliko ste zauzeti, izdvojite barem 15-30 minuta dnevno za aktivnosti koje vam donose radost i opuštanje.

Meditacija, joga, šetnja u prirodi ili čitanje omiljene knjige mogu biti odlični načini da se opustite i povratite energiju. Pored toga, redovno praktikovanje zahvalnosti može vam pomoći da se fokusirate na pozitivne aspekte svog života. Svake večeri, zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni tog dana. To će vam pomoći da razvijete pozitivniji pogled na život i povećate svoje zadovoljstvo.

Važno je i da se posvetite fizičkom zdravlju. Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i dovoljan unos vode ključni su za održavanje dobrog zdravlja. Pokušajte da izbegavate preterani stres i naučite tehnike upravljanja stresom kao što su duboko disanje ili tehnike vizualizacije.

Na kraju, ne zaboravite na važnost društvenih veza. Održavajte kontakte sa porodicom i prijateljima, jer emocionalna podrška igra ključnu ulogu u našem blagostanju. Okružite se ljudima koji vas podržavaju i inspirišu, i ne bojte se da tražite pomoć kada vam je potrebna. Briga o sebi nije luksuz, već nužnost za srećan i ispunjen život.