U sferi srpske glazbe Indira Radić ističe se kao svestrana i iskusna pjevačica, poznata po svojim nastupima u folk, etno, turbo-folk, pop-folk i pop žanrovima. Tijekom 2000-ih stekla je ogromnu popularnost i postigla izvanrednu prodaju, što ju je učinilo najprodavanijom umjetnicom u zemlji.

  • Indira Radić, pjevačica rođena 14. lipnja 1966. godine u selu Dragalovci kod Doboja u BiH, doživjela je značajnu transformaciju u svom životu, prešavši od rođenja u muslimanskoj obitelji do konačnog prihvaćanja pravoslavlja. Potresan trenutak u njenom životu bio je kada joj je sin tragično otet, ostavivši folk djevojku shrvanu.

U znak divljenja indijskoj premijerki Indiri Gandhi, čiji je politički angažman fascinirao njezina oca, Radić je dobila hindsko ime Indira koje simbolizira vedrinu, ljepotu ili oličenje cvijeća. Posjećivali su užurbane diskoteke i trpjeli svoje osobne muke. Život pop pjevačice postao je medijska senzacija, njezine pjesme zavladale su klupskom scenom, a malo tko je bio svjestan intenzivnih borbi koje je proživljavala tijekom ranih 90-ih.

  • Unatoč nedostatku medijske pozornosti, ostaje manje poznata činjenica da je Indira postala majka s nepunih 25 godina, odlučivši tajiti identitet oca svog djeteta. Početkom 1990-ih Indira se iz Bosne zajedno s tek rođenim djetetom, mužem i majkom preselila u Srbiju kako bi pobjegla od eskalirajućih sukoba u regiji. Indira nije znala kada je Severin napunio četiri godine da je njegov otac donio odluku da ga vrati u Bosnu.

Sina je uzeo bez dopuštenja, a dijete je majci vraćeno tek po završetku suđenja. Severin je u brak stupio 2014. godine, a Indira sada uživa u ulozi bake dvoje unučadi. Tijekom 2000-ih stekla je najveću popularnost među svim ostalim opcijama. Tijekom 2004. i 2005. godine Indira je nosila titulu najomiljenijeg i najprodavanijeg pjevača u zemlji, osvojivši publiku diljem Balkana svojim zadivljujućim nastupima.

  • Među njezinim uspjesima ističu se samostalni nastupi koje je održala u Zagrebu i Beogradu 1997. i 2004., kao i dva izvanredna koncerta u Sofiji te veliki nastupi u Ohridu i Ljubljani. Kao priznanje za njezin izniman talent, Indira je 2005. godine na prestižnoj manifestaciji Dani Estrade počašćena cijenjenom titulom najbolje pjevačice na Balkanu, au travnju je dobila i željnu nagradu za hit godine.

Godine 1992. Indira kreće u produkciju svog debitantskog solo albuma pod nazivom “Nagrada i kazna” pod vodstvom producentske kuće “Južni vetar”. S proračunom od 20.000 maraka izdvojenim za proces snimanja, naišla je na blokadu zbog izbijanja rata u Jugoslaviji, što je rezultiralo zatvaranjem koridora i nemogućnošću dobivanja sredstava. Nakon prvenca Južnog vetra, Indira je u saradnji sa PGP RTS objavila album Idi iz života moga, prenosi Espreso.rs.

  • Istaknuta pjesma na albumu bila je “Sve da volim ona me učila”, koja je prenijela duboko domoljubnu poruku. Odlučila je promijeniti vjersku pripadnost. Indira, dijete bosanskohercegovačkog mješovitog braka, ponosno prihvaća svoju pravoslavnu vjeroispovijest, a čak je snimila i pjesmu “Srpska me majka rodila” kako bi izrazila svoj identitet.

U dubinama najtužnije melodije krije se strašna istina od koje čovjeku prolaze jeza. Uspješnica “Zmaj” Indire Radić krije zadivljujuću životnu priču koja izaziva snažne emocije u svakom tko je čuje. U srednjoj školi mladi par, mladić i djevojka, iskusili su radost zaljubljivanja. Njihova ljubav trajala je deset godina, a oni su željno iščekivali da svoju vezu zapečate brakom. Nažalost, sudbina im je zadala okrutan udarac kada se djevojčica teško razboljela. Dijagnosticiran joj je uznapredovali rak gušterače.

  • Vjenčanje je otkazano, što ju je natjeralo da sastavi pismo dok je bila u bolnici. Unutar sadržaja ovog pisma napisala je pjesmu i zatražila da je pročita nakon svoje smrti. Opijen alkoholom te iste noći odlučio je otvoriti pismo. Međutim, kada je sljedeće jutro stigao u bolnicu, otkrio je da je preminula. Pismo je čuvao 15 godina da bi ga na kraju prodao Marini Tucaković.

Tucaković je isprva želio da pjesmu komponira Svetlana Ražnatović. Ipak, pjesmu je na kraju izvela Indira, a upravo je ona postala sinonim za nju, prenosi Grand. Nakon duljeg izbivanja iz javnosti, pjevačica se u intervjuu za Kurir oglasila nenadanom objavom kojom je neočekivano odlučila da više ne nastupa u novogodišnjoj noći. Pjevačica otkriva da se njihova dnevna rutina sastoji od bavljenja tipičnim aktivnostima poput slušanja glazbe i kuriranja playliste, vodeći život koji je sličan životu svakog običnog pojedinca.

  • Prije su bili sveprisutni u medijima, no kako su starili, više nema potrebe za stalnom vidljivošću. Otkrili su svoje pravo mjesto i sada je vrijeme da mlađi pojedinci zauzmu svjetla reflektora. Potaknuta majčinim protivljenjem mojim pjevačkim težnjama, odlučila sam upisati medicinu. Međutim, udaljenost mi je predstavljala još jednu prepreku. Najbliža glazbena škola nalazila se u Banjoj Luci, gradu udaljenom gotovo šezdesetak kilometara od Dragalovica.

Nasuprot tome, Doboj, koji je bio samo pola udaljenosti, nudio je medicinsku školu. Opredelila sam se da svakodnevno idem na posao i vraćam se kući na spavanje, ispričala je Indira za Kurir. Tijekom boravka u bolnici u Hrvatskoj, pjevačica je stvorila drage uspomene. Kolege su je jako cijenile zbog njene ažurnosti i s njima je imala čvrstu vezu. Glazba je oduvijek bila dio njezina života, a neprestano je pjevala, uveseljavajući i pacijente i suradnike. Čak i sada održava veze s nekima od njih.