Preminuli je tijekom života imao tajnu emocionalnu vezu s mladom ženom, što je rezultiralo rođenjem djeteta koje nosi majčino prezime. Otac im je, u želji da njihov odnos ostane skriven, pružio pomoć. Međutim, teškoća je nastala nakon njegove neočekivane smrti, ostavljajući ih bez stalnog izvora prihoda ili njegove podrške.

  • Žena se našla u nedoumici koji je najbolji postupak u vezi s dokazivanjem očinstva. Pitala se bi li dovoljno samo pojaviti se na ostavinskoj raspravi i otkriti da je pokojnik s njom imao dijete. Naposljetku, zatražila je smjernice od suda po ovom pitanju. U slučaju umrlog umirovljenika s više žena i nepoznatom djecom, postavlja se pitanje prava na obiteljsku mirovinu.

Prema podacima PIO-a, ovo pravo mogu ostvariti bračni i izvanbračni drug pod uvjetom da je njihov brak, odnosno izvanbračna zajednica trajao najmanje tri godine. Utvrđivanje postojanja izvanbračne zajednice provodi se u izvanparničnom postupku, a može se utvrditi i ako je umrla osoba s umrlom imala zajedničko dijete, ako su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti. Postojanje bračne veze predstavlja izazov kada je u pitanju dokazivanje postojanja izvanbračne zajednice.

  • Međutim, u određenim okolnostima bračni drug ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ispunjava uvjete propisane Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Naime, nadživjeli bračni drug mora biti punoljetan da bi stekao pravo na nasljeđivanje mirovine od umrlog partnera i obrnuto. Iz Fonda PIO ističu da pravo na obiteljsku mirovinu imaju djeca, bez obzira jesu li rođena u braku ili izvan braka, posvojena, pastorčad koju osiguranik ili korisnik uzdržava, unuci, braća i sestre te druga djeca bez roditelja.

Ovo pravo imaju djeca čiji su roditelji potpuno nesposobni za materijalno uzdržavanje i ovise o uzdržavanju osiguranika ili korisnika. U konkretnom slučaju, djeca rođena u braku ili izvan braka imaju mogućnost ostvarivanja obiteljske mirovine ako ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Neophodno je da izvanbračna djeca budu službeno priznata i da se utvrdi očinstvo kako bi mogla ostvariti to pravo. Zbog postojanja braka izvanbračni drug nema pravo na obiteljsku mirovinu.

  • U ovom konkretnom scenariju koji uključuje tri žene, žena koja je bila u zakonskom braku s pokojnikom i ima dijete ima pravo na primanje mirovine. Ako je dijete punoljetno, ono će umjesto njega naslijediti mirovinu. Što se tiče druge žene s kojom je bio u izvanbračnoj zajednici i priznao joj dijete, mlađi nasljednik imat će pravo na obiteljsku mirovinu. Međutim, u slučaju trećeg nenavedenog emotivnog partnera, čije dijete ne nosi očevo prezime, pravo na mirovinu ne može se ostvariti dok se ne dokaže da je pokojnik doista bio otac.

Pojedinac nije napravio značajna postignuća prije nego što je navršio 53 godine. Prema odredbama Zakona o PIO-u, ako je brak ili izvanbračna zajednica trajala najmanje tri godine, i supruga i izvanbračna zajednica moraju imati navršene 53 godine života da bi ostvarile pravo na to. Međutim, ako je udovica u trenutku smrti bračnog ili partnerskog druga navršila 45 godina, pravo na obiteljsku mirovinu ostvarit će kad navrši 53 godine života.

  • U slučaju udovaca, mogućnost primanja suprugine mirovine imaju oni koji su u trenutku smrti supružnika ili izvanbračnog druga navršili 58 godina. Kad udovac tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navrši 58 godina života, zadržava to pravo na neodređeno vrijeme. Nakon prestanka izvanbračne zajednice i razvedeni bračni drug i izvanbračni drug imaju mogućnost ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu ako im je sudski utvrđeno pravo na uzdržavanje pod sličnim okolnostima.