Održavanje kardiovaskularnog zdravlja od iznimne je važnosti, no jednako je važno voditi računa o svim pokazateljima koji mogu ukazivati ​​na nepovoljno stanje srca. Iako se u početku simptomi kao što su bol u prsima, nelagoda u ruci ili znojenje mogu povezati s potencijalnim srčanim problemom, postoje dodatne fizičke manifestacije koje mogu značiti oslabljenu funkciju srca. Sadržaj se nastavlja nakon oglasa.

  • Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da ako se na vašoj koži pojave određeni znakovi, to može ukazivati ​​na potencijalni rizik za vaše srce. Prisutnost žutih izraslina na koži, poznatih kao “ksantomi”, može ukazivati ​​na povišenu razinu kolesterola. Neka vam postane navika dosljedno provoditi pretrage.

CDC naglašava važnost upravljanja LDL kolesterolom kao ključnu mjeru u očuvanju zdravlja srca, posebice u smanjenju vjerojatnosti doživljavanja srčanog udara. Nažalost, osobe s povišenim razinama LDL kolesterola, koji se obično naziva “lošim kolesterolom”, često nemaju vidljive simptome, zbog čega su potrebne redovite krvne pretrage za praćenje i reguliranje njegove razine. Unatoč tome, važno je napomenuti da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da mogu postojati slučajevi u kojima se pojavljuju vidljivi pokazatelji povišene razine kolesterola.

  • Pojava ksantoma, poznatih i kao ksantomi, kod određenih osoba može poslužiti kao potencijalni pokazatelj povišene razine kolesterola u krvi. Stanje poznato kao hiperplazija kože odnosi se na abnormalni rast i zadebljanje kože. Prema bolnici Mount Sinai, ksantomi su kožne izrasline koje mogu varirati u veličini, u rasponu od manje od jednog centimetra do približno 7 centimetara.

Prema BestLifeu, iako se lezije mogu manifestirati na bilo kojem dijelu tijela, najčešće se uočavaju na laktovima, koljenima, rukama, nogama ili bedrima. Bolesti srca obuhvaćaju niz medicinskih problema koji se odnose na srce ili krvne žile. Ti se problemi mogu manifestirati kao akutni ili kronični, blagi ili teški, mogu proizaći iz različitih uzroka i pokazivati ​​različite simptome.

  • Ispod su neki bitni detalji u vezi sa srčanim problemima: Brojni su čimbenici koji mogu pridonijeti srčanim problemima, poput ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, nezdravog načina života, genetske predispozicije, stresa, infekcija i još mnogo toga. Srčani problemi obuhvaćaju niz stanja, kao što su koronarna bolest srca (uključujući anginu pektoris i infarkt miokarda), srčane aritmije, srčane mane, zatajenje srca, perikarditis, endokarditis, ateroskleroza, hipertenzija i razna druga.

Manifestacije: Manifestacije srčanih problema mogu se razlikovati ovisno o specifičnoj vrsti i težini stanja. Nekoliko tipičnih indikacija uključuje nelagodu u prsima, poteškoće s disanjem, iscrpljenost, oticanje nogu, ošamućenost, gubitak svijesti, abnormalni srčani ritam, nagli nedostatak daha, mučninu, povraćanje, nelagodu u čeljusti ili leđima i dodatne simptome.

  • Ključno je priznati da određeni pojedinci mogu doživjeti srčane probleme bez pokazivanja ikakvih vidljivih manifestacija, naglašavajući važnost rutinskih liječničkih pregleda. Utvrđivanje prisutnosti srčanih problema obično uključuje opsežan pregled medicinske dokumentacije, temeljitu tjelesnu procjenu, različite laboratorijske pretrage (uključujući krvne slike i elektrokardiogram), slikovne postupke (kao što su rendgenske snimke, ehokardiogrami ili koronarna angiografija) i dodatne specijalizirane testovi kao što su testovi srčanog opterećenja.