Aida, Bosanka, već 37 godina živi na Kosovu, gde se udala iz ljubavi za svog muža. Tokom prvih 17 godina braka, pružen joj je dobar život i bila je odlično prihvaćena u muževljevoj porodici, koja je obećala da će je izdržavati u slučaju da njen muž ne ispoštuje svoje obaveze prema njoj. Pre 15 godina, nakon što nije mogla da mu podari sina, Aida je dala dozvolu svom mužu da uzme drugu ženu. Taj čin omogućio je njenom mužu da ostvari svoju želju za muško dete, ali i da istovremeno održi obećanje da neće zapostaviti prvu ženu.

  •  Aida ima dve ćerke iz svog braka. Iako je daleko od rodne Bosne, ona se prilagodila životu na Kosovu, a njen najveći dar su dve ćerke. Kako nije uspela da mu podari sina, prihvatila je da njen muž dovede drugu ženu, Albanku, s kojom sada ima dva sina i jednu ćerku. Najmlađa ćerka iz drugog braka nosi ime po prvoj ženi, što je simbolično priznanje njenog značaja u porodici.Već 15 godina, Aida, njen muž, i njegova druga žena žive zajedno u istoj kući. Aida naglašava da njen muž pažljivo vodi računa o obe žene kako bi izbegao probleme i nesuglasice.

Ona se lepo slaže sa muževljevom drugom ženom i zajedno obavljaju sve kućne poslove. Ugađa obema ženama kako se nijedna ne bi naljutila, osiguravajući da obe budu zadovoljne.Aida priznaje da joj je bilo teško da nauči nove običaje i jezik na Kosovu, ali je uspela da se prilagodi jer je to bio deo njenog novog života. Njen muž nikada nije tražio od nje da nosi tradicionalne dimije, iako poštuje lokalne običaje.

  • Aida ističe da je u Bosni narod veseliji, da se više smeje i priča, dok je na Kosovu više tišine. Takođe, preferira bosansku kuhinju i pite koje je njen muž zavoleo.Aida nije dolazila u Bosnu 14-15 godina, što je pomoglo da izbegne osudu rodbine. U Bosni bi ljudi verovatno bili šokirani njenom situacijom. Udala se za muža preko rođake koja je bila udata za njegovog brata. Tako su postale ne samo rođake, već i sestre i jetrve.

Aidina priča je jedinstvena kombinacija ljubavi, tradicije i prilagođavanja. Njen život na Kosovu s dve žene pod jednim krovom pokazuje koliko su međuljudski odnosi i kulturne norme kompleksni. Aidina sposobnost da balansira između različitih kultura i običaja, kao i njena spremnost da prihvati poligamiju, pokazuje njenu snagu i odlučnost da održi porodicu na okupu.

BONUS TEKST

Medeni eliksir je moćan prirodni lek koji kombinuje med, đumbir, limun, beli luk i cimet, pružajući brojne zdravstvene koristi. Ovaj eliksir je posebno efikasan u jačanju imunog sistema, borbi protiv prehlada i gripa, kao i u smanjenju upala.

Sastojci:
1 šolja organskog, sirovog meda
1 veliki koren đumbira (oko 100 grama)
2-3 organska limuna
2 čena belog luka
1 kašičica cimeta

Priprema:

Priprema Đumbira i Limuna:

Temeljno operite đumbir i limun. Đumbir možete oljuštiti, ali nije neophodno ako je organski.
Isecite đumbir na sitne komade ili ga narendajte.
Isecite limun na tanke kolutove ili na sitne komade, uklanjajući koštice.

Priprema Belog Luka:

Oljuštite čena belog luka i sitno ih naseckajte ili izgnječite.

Kombinovanje Sastojaka:

U sterilizovanu staklenu teglu složite komade đumbira i limuna.
Dodajte sitno naseckan beli luk.
Prelijte sve medom, osiguravajući da su svi sastojci potpuno potopljeni.
Dodajte kašičicu cimeta na kraju.

Čuvanje:

Zatvorite teglu i ostavite je u frižideru da odstoji najmanje 24 sata pre prve upotrebe. Eliksir možete čuvati u frižideru do mesec dana.

Upotreba:
Uzimajte jednu kašičicu eliksira svakog jutra na prazan stomak. Ako osetite prve simptome prehlade, uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno.
Eliksir možete dodati i u topli čaj ili toplu vodu (ne vruću, jer visoke temperature mogu uništiti korisna svojstva meda).

Koristi:

Med:

Med ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, pomažući u borbi protiv bakterija i virusa, dok umiruje grlo.

Đumbir:

Đumbir smanjuje upale, poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem. Takođe pomaže u ublažavanju mučnine i probavnih tegoba.

Limun:

Limun je bogat vitaminom C, esencijalnim za jačanje imunog sistema. Pomaže u detoksikaciji organizma i pruža antioksidante.

Beli Luk:

Beli luk je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje s antimikrobnim svojstvima, pomažući u borbi protiv infekcija.

Cimet:

Cimet ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva, pomaže u regulaciji šećera u krvi i poboljšava cirkulaciju.

Zaključak:
Ovaj medeni eliksir je jednostavan, ali moćan prirodni lek za jačanje imunog sistema. Redovna upotreba može pomoći u prevenciji prehlada i gripa, kao i u olakšavanju simptoma ukoliko se već borite s infekcijom. Pripremljen od prirodnih sastojaka, ovaj eliksir je bezbedan za svakodnevnu upotrebu i može biti koristan dodatak vašoj zdravstvenoj rutini.