Živeći na Zlatiboru, prepušta se ukusnoj domaćoj kuhinji, vodi zdrav način života. Milorad Rakić, bivši vojnik, u 99. godini teško je povjerovati da je došao do te životne prekretnice. Dugi niz godina živi na Zlatiboru koji je postao njegov dom. Velinka Bisić, umirovljena učiteljica, više voli društvo mladih nego starijih jer smatra da se od njih može što naučiti. Jedinstveni kvaliteti po kojima se Zlatibor izdvaja ostaju misterija.

  • No, za razliku od drugih krajeva u kojima je životni vijek u padu, on je na ovim prostorima u porastu, ističu u emisiji Eksploziv. Nakon tri desetljeća bavljenja medicinom, Aleksandar Simić samouvjereno tvrdi da se susreo s nizom iskustava. Prema riječima liječnika, naša zajednica vjeruje da se podnošenjem poteškoća produljuje životni vijek. Čini se da je naš narod pretrpio goleme patnje, a čini se da im je Bog dao da izdrže i dulje.

Liječnik naglašava važnost posjedovanja kvalitetnih sredstava. U prošlosti se naša prehrana sastojala od onoga što smo uzgajali u blizini svojih domova, dajući prednost dobro zaokruženom i hranjivom obroku umjesto moderne superhrane poput chia sjemenki i brokule. Milorad je ispričao kako je unatoč liječenju kod tri liječnika, koji su svi nažalost preminuli, nekim čudom uspio preživjeti.

  • Živeći na Zlatiboru, prepušta se kulinarskim delicijama ovog kraja, a istovremeno vodi zdrav način života. Ilustracije radi, Velinka počinje tako što ulije čašu mlake vode i zatim ubaci žlicu meda. Osim toga, ona prikazuje svoj domaći jabučni ocat dobiven od divljih jabuka koje se nalaze isključivo u šumama. Nadalje, Velinka samostalno priprema svoje obroke bez ikakve pomoći. – Velinka tvrdi da ovaj napitak pruža osjećaj osvježenja. Ističe svoju predanost održavanju zdrave prehrane koja se sastoji od organskih, domaćih obroka koji uključuju sir, mlijeko, mliječne proizvode, jaja, vrhnje i pršut.

Velinka dalje objašnjava kako pažljivo bira namirnice koje njezin organizam može podnijeti, procjenjujući njihovu prikladnost na temelju odsutnosti žgaravice, nadutosti ili nelagode u želucu. Prema riječima Milorada Rakića, razlika u kvaliteti hrane u odnosu na njegovu mladost bila je značajnih 50 posto, a smatra da se u današnje vrijeme uvelike popravila. Smješten otprilike 230 km jugozapadno od Beograda, Zlatibor je slikovito planinsko područje u zapadnoj Srbiji koje se može pohvaliti prekrasnim prirodnim krajolicima, netaknutom kvalitetom zraka, nizom rekreacijskih sadržaja i mnoštvom zadivljujućih turističkih mjesta.

  • Poznat po svojoj privlačnosti, Zlatibor je jedna od vodećih destinacija u Srbiji za putnike koji traže nezaboravno iskustvo. Zlatibor se prostire na nadmorskoj visini od približno 700 do 1500 metara, a njegova najviša točka je visoki vrh Tornik, koji doseže impresivnu nadmorsku visinu od 1496 metara. Zlatibor ima klimu koja spada u kategoriju umereno-kontinentalne, koju karakterišu blaga leta i hladne zime. Ovakvi klimatski uvjeti čine ga idealnim odredištem za istraživanje tijekom cijele godine.

Prirodna raskoš regije dodatno naglašava njenu privlačnost. Poznata po svojim prostranim livadama i bujnim stablima breza, Brezovica je zadivljujuća destinacija na prekrasnom krajoliku Zlatibora. Među vrhovima koji krase ovaj pitoreskni kraj, dominiraju Tornik i Čigota, pružajući prekrasne vidike i niz uzbudljivih doživljaja planinarenja. Glavno skijalište na Zlatiboru, poznato kao Ski centar Tornik, popularna je turistička atrakcija.

  • Može se pohvaliti najsuvremenijim skijaškim stazama i praktičnom žičarom. Bilo da ste početnik ili iskusni skijaš, ovo odredište je pogodno za sve razine vještina. Otkrijte Stopića pećinu, izuzetnu prirodnu špilju poznatu po svojim prostranim hodnicima i zadivljujućim podzemnim slapovima. Krenite u obilazak s vodičem i uronite u zapanjujuću ljepotu ove špilje, koja je otvorena za posjetitelje.