Đuja i Đurađ Sekimić, stanovnici sela Kukulje kod Srpca, pokazali su svetu kako humanost i ljubav mogu nadvladati sve nedaće. Ovi plemeniti ljudi, iako nisu mogli imati vlastito potomstvo, otvorili su vrata svog doma i srca za jedanaestoro dece koja su trebala sigurno utočište tokom teških vremena Drugog svetskog rata.

Venčali su se u svojim dvadesetim godinama, 1920. godine, i započeli zajednički život u siromašnim uslovima. Posedovali su samo šest dunuma zemlje, skromnu kuću i malo stoke, ali su imali neprocenjivu vrednost – čistu dušu i pošten obraz. Kod njih su spas našli oni koji su ostali siročad, oni koji su bili neželjeni, i oni koje niko nije mogao prehraniti.

Prvo dete koje su othranili bilo je dete Đujine sestre. Đurađ je pešice prešao 15 kilometara kako bi doneo dete iz Elezagića do Kukulja. Njihova kuća uvek je bila puna dece – neko je boravio par godina, neko duže, ali Mileva Lukić i Milena Ilibašić su ostale uz Đuju i Đurađa celi život.

  • Milena Ilibašić, koja je stigla u porodicu Sekimić sa samo nekoliko dana, prisetila se kako je Đuja sa puno ljubavi i straha za njen život pravila papice od kravljeg mleka, vode i preprženog brašna. Mileva Lukić, koja je stigla u dom Sekimića sa godinu i osam meseci, prisetila se kako je Đurađ morao raditi teške nadnice, dok je Đuja bila potpuno posvećena deci.

Mileva se seća teških vremena tokom rata i straha od ustaških pretnji. U tim trenucima, Đurađ je pokazao neverovatnu hrabrost i požrtvovanost. Često je prepešačio nebrojene kilometre po najgorim vremenskim uslovima da bi donio hranu i potrepštine svojoj deci.Đuja je bila nepismena, ali je dala sve od sebe da deca budu obrazovana. Mileva i Milena završile su školovanje zahvaljujući njihovom trudu. Đurađ je pešačio do Banjaluke i Srpca da bi im obezbedio hranu i materijale za školovanje, čak i po najtežim vremenskim uslovima.

Đurađ je preminuo u 73. godini, a Đuja u 84. godini života. Mileva i Milena su se potrudile da im podare sve što im treba u zadnjim godinama života, pokušavajući da se oduže za sve što su oni uradili za njih.

U znak zahvalnosti, Mileva i Milena su podigle spomenik Đuji i Đurađu u selu Kukulje, kao simbol večne zahvalnosti svih deca koja su oni podigli. Njihova priča je večni podsjetnik na snagu ljubavi, humanosti i požrtvovanosti.

BONUS TEKST

Savet koji bih voleo da podelim sa vama odnosi se na važnost balansiranja između posla i privatnog života. U današnjem svetu, gde se očekivanja i zahtevi stalno povećavaju, lako je zapasti u zamku preteranog rada i zanemarivanja ličnih potreba. Ovaj savet može vam pomoći da postignete bolji balans i time poboljšate kvalitet svog života.

Postavite jasne granice: Jedan od prvih koraka ka postizanju balansa je postavljanje jasnih granica između posla i privatnog života. Odredite radno vreme i trudite se da se držite toga. Kada je radno vreme završeno, isključite poslovne e-mailove i poruke, i fokusirajte se na aktivnosti koje vas ispunjavaju i opuštaju.

Prioritizacija i organizacija: Organizujte svoje zadatke i prioritete. Napravite listu obaveza i rangirajte ih po važnosti i hitnosti. Fokusirajte se na najvažnije zadatke i pokušajte da ih završite pre nego što pređete na manje bitne aktivnosti. Time ćete izbeći osećaj preopterećenosti i stresa.

Uključite pauze u svoj raspored: Redovne pauze tokom radnog dana su ključne za održavanje produktivnosti i mentalne svežine. Kratke šetnje, vežbanje ili jednostavno nekoliko minuta opuštanja mogu vam pomoći da se osvežite i vratite fokus.

Vežbanje i zdrava ishrana: Fizička aktivnost i pravilna ishrana igraju važnu ulogu u održavanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Pronađite vremena za redovno vežbanje i obratite pažnju na svoje prehrambene navike. Zdravo telo doprinosi i zdravom umu.

Negujte svoje odnose: Provođenje vremena sa porodicom i prijateljima je od suštinskog značaja za emocionalno blagostanje. Planirajte aktivnosti koje vas povezuju sa voljenima i omogućavaju vam da se opustite i zabavite.

Naučite da kažete “ne”: Ne možete zadovoljiti svačija očekivanja i zahteve. Naučite da kažete “ne” kada je to potrebno, bez osećaja krivice. Ovo vam omogućava da zadržite kontrolu nad svojim vremenom i energijom.

Oslonite se na tehnike opuštanja: Meditacija, joga, duboko disanje ili druge tehnike opuštanja mogu vam pomoći da se oslobodite stresa i poboljšate svoje emocionalno stanje. Pronađite tehniku koja vam odgovara i praktikujte je redovno.

Balansiranje posla i privatnog života je stalni proces koji zahteva svesne napore i prilagođavanja. Međutim, uz pravilno upravljanje vremenom i prioritetima, možete postići harmoničan i ispunjen život.