Za kratko vrijeme Jovanka se vrlo brzo spetljala s Titom. Jovanka Broz nosi titulu najpoznatije Titove supruge. Putevi su im se ukrstili tijekom Drvarskog desanta 1944. godine, gdje je Jovanka Budisavljavić služila kao bolničarka u partizanima. Iako postoje različiti izvještaji o detaljima njihovog romantičnog putovanja, jedna činjenica ostaje neosporna: zavjete su izmijenili u travnju 1952. godine.

  • Tita, koji je 32 godine stariji od Jovanke Budisavljević, upoznao je s njom Stevo Krajačić s namjerom da je iskoristi kao sredstvo utjecaja na Josipa Broza u ime sovjetskih tajnih službi. Već 1946. godine preuzela je ulogu domaćice u Titovoj rezidenciji. Unatoč nedostatku profinjenog bontona, njezine upečatljive crte lica, koje karakteriziraju gusta crna kosa i zamamne obline, privukle su pozornost maršala.

Nije dugo trebalo da Jovanka postane Titova ljubavna partnerica. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, drugi izvještaj sugerira da je Aleksandar Ranković, ministar unutarnjih poslova, zatražio od svojih republičkih podsekretara da mu osiguraju odabranu skupinu kvalificiranih mladih žena za službu u maršalu. Iz grupe od otprilike 50 kandidatkinja, Ranković je navodno ručno odabrao pet djevojaka i osobno ih predstavio Titu.

  • Među tim kandidatima Tito je dao prednost Jovanki Budisavljević, 24-godišnjoj partizanki. Ovu verziju događaja potvrdio je i general Đoko Jovanić, šef jugoslavenske kontraobavještajne službe, koji je tvrdio da je ispunio Rankovićev zahtjev i preporučio Jovanku za Titovu suradnicu. Prema trećem izvještaju Marjana Kranjca, bivšeg generala JNA, Jovanka je prvotno imenovana u tim maršala Tita 1945., gdje su njezine odgovornosti uključivale nadzor nad hranom, čistoćom i dobrobiti osoblja u njenoj ulozi higijeničar.

Nakon što je 1946. umrla Titova voljena partnerica Davorjanka Paunović, Jovanka je, kako navodi Kranjac, preuzela dužnost Titove osobne tajnice. Rođena 7. prosinca 1924. godine u ličkom selu Pećani, Jovanka Budisavljević otišla je na svijet kao drugo dijete Mice i Milice. Sa 17 godina postala je članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije. U jeku Drugog svjetskog rata, 1943. godine, ozlijeđena je u nogu i oboljela od tifusa.

  • Do svoje 21. godine odlikovana je s dva ordena za hrabrost, a povjerena joj je i odgovornost nošenja Partizanske spomenice 1941. godine. Vjenčani list otkriva da su se Tito i Jovanka vjenčali u tajnosti u živopisnoj vili “Dunavka” u Iloku, a mladoženji je kumovao Aleksandar Ranković, a mladenki general Ivan Gošnjak. Godinu dana nakon imenovanja prvom damom, službeno je predstavljena javnosti tijekom državnog posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Anthonyja Idnea.

Početkom sedamdesetih odnos između bračnog para počeo je propadati, što je izazvalo žestoke političke rasprave. Jovanka je tvrdila da pokušava zaštititi svog starijeg supruga od brojnih pojedinaca, smatrajući deset od jedanaest njegovih državnih tajnika potencijalnim agentima. Suprotno tome, njezini su protivnici tvrdili da je ona ta koja potkopava nastojanja svoga muža. Između 1974. i 1988. obavljeno je opsežno ispitivanje Jovanke tijekom 59 sastanaka najuglednijih jugoslavenskih vlasti, kako stoji u izvješću koje je naručilo Predsjedništvo SFRJ 1988.

  • Ovu inicijativu pokrenuo je sam Tito 21. siječnja 1974., kada je naložio Savezu komunista Jugoslavije da osnuje posebnu komisiju koja će istražiti “slučaj drugarice Jovanke”. Godinama je zajednica Tita i Jovanke bila u raspadanju, što je rezultiralo dugim i intenzivnim prepirkama. U službenom zapisniku od 20. travnja 1975., liječnici koji su liječili Tita obavijestili su vodstvo Jugoslavije da Jovanka boluje od paranoičnog poremećaja, oslobađajući ih svake odgovornosti za Titovu dobrobit.

Hitno su inzistirali da se preseli dalje od njegove neposredne prisutnosti. Tijekom tog razdoblja Jovanka se suočila s višestrukim optužbama uključujući špijunažu za Sovjetski Savez, odavanje povjerljivih podataka, suradnju sa srpskim generalima, kontrolu nad imenovanjem i smjenom najviših dužnosnika, umiješanost u zavjeru protiv Aleksandra Rankovića i zavjeru s generalom Đokom Jovanićem da orkestrirati državni udar u pokušaju da preuzme maršalov položaj.

  • Među istaknutim osobama spominju se Jovanka, Žaklina, Tito i Kennedy. Sredinom sedamdesetih Broz i Jovanka su se sve više zaoštravali, što je dovelo do njihova konačnog rastanka. Ovo se razdvajanje dogodilo postupno, a Jovanka je bila primjetno odsutna s nekih Titovih međunarodnih putovanja 1975., što je izazvalo glasine o njihovim čestim svađama. U travnju te godine Tito se iz zajedničkog doma u Užičkoj 15 preselio u Beli dvor.

Jovanka se posljednji put pojavila u javnosti 14. lipnja 1977. godine, prilikom službenog dočeka premijera Norveške. U rasponu od tri godine prije njegove smrti, Tito je bio odsutan iz njezina pogleda. Ipak, javno se pojavila na njegovom sprovodu u svibnju 1980. U svim službenim državnim priopćenjima i novinskim člancima dosljedno je nazivana predsjednikovom udovicom.

  • Treba napomenuti da formalni brakorazvodni postupak nikada nije vođen. Ubrzo nakon Titovog odlaska, agenti Državne sigurnosti nasilno su ušli u Užičku 15 27. srpnja 1980. godine. Temeljitim pretresom prostorija Jovanki su oduzete stvari, a ona je premještena u Bulevar mira 75, gdje je bila podvrgnuta kućnom pritvoru. Jovanka i Josip nisu imali djece. Dana 20. listopada 2013. preminula je Jovanka Broz koja je sahranjena uz Tita u Kući cvijeća.