Alen Islamović, renomirani balkanski izvođač i nekadašnji pjevač Bijelog Dugmeta, posljednjih je godina smanjio svoje live nastupe i odlučio se posvetiti svojoj plantaži lješnjaka kada se odmakne od mikrofona. Alen je 2020. godine počeo ubirati plodove svog rada berbom plantaže lijeske koju je podigao na svom velikom imanju.

  • Osim toga, pjevač je istaknuo veliki interes velikih europskih kompanija za njegov proizvod, te mu je omogućio izvoz lješnjaka s bihaćke plantaže u Švicarsku i Njemačku. Prema pjevačevim riječima, sorte lješnjaka koje su zasađene najfinije su i najukusnije u cijeloj Europi. Ovi lješnjaci su iznimno veliki po veličini, a pjevačica je s ovom sortom postigla veliki uspjeh, čak je planira plasirati na tržište.

Postoji nada za značajno povećanje žetve, što ovaj pothvat čini obećavajućim pothvatom za budućnost. Pjevačica toplo preporuča svima da istraže ovo područje, jer ono krije ogroman potencijal i može se iskoristiti na razne načine. Na upit jesu li mu kolege uputile poslovne pozive, Islamović je promptno odgovorio: U razgovoru za Vikend premijeru otkrio je da mu je prije četiri godine među prvima pristupio Goran Bregović.

  • Bregović nije gubio vrijeme tražeći pošiljku dva-tri stabla, jer tvrdi da ima vjeverica. Održavaju redovitu komunikaciju i izražavaju nadu da će se trenutne okolnosti smiriti i omogućiti nastavak projekta na kojem surađuju. Prema Alenovim riječima, u Bihaću je njegova supruga naslijedila dio zemljišta, dok je on drugi dio kupio. Razmišljali su o tome koji će usjev uzgajati i odlučili su provesti analizu tla, što je bio bitan korak prije početka bilo kakve sadnje.

Analiza je pokazala da je pjeskovito tlo na tom području idealno za uzgoj lješnjaka. Alen je za hrvatske medije podijelio kako blizina rijeke Une, na samo nekoliko koraka, ukazuje na postojanje jezera u prošlosti, pa je pjeskovito tlo posebno pogodno za uzgoj ove biljke. Alen Islamović, rođen 1957. godine u Sokolovcu kod Bihaća, djetinjstvo je proveo sa roditeljima i dva starija brata. Očev posao natjerao ih je da se presele u Bihać kada je Alen imao samo dvije godine.

  • Tijekom mladosti Alen je pronalazio radost u aktivnostima poput kupanja u rijeci Uni, pecanja i igre s prijateljima. Rano je razvio strast prema nogometu, kojim se bavio uz školovanje u osnovnoj školi. Kao član Nogometnog kluba Jedinstvo Bihać svoje je vještine brusio na terenu. No, pojavio se i njegov interes za stolni tenis, te je na kraju postao juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u tom sportu.

Po završetku osnovne škole Alen je upisao srednju tekstilnu školu. U to je vrijeme otkrio zadivljujući svijet rock glazbe kroz gramofonske ploče. Bendovi poput Deep Purplea i Led Zeppelina imali su dubok odjek u njemu. Uz vodstvo starijeg brata, Alen je krenuo u učenje sviranja gitare.

  • Svoj talent iskazivao je na plesnjacima i izletima, a na kraju je s prijateljima osnovao bend BAG. Zajedno su zabavljali mnoštvo na zabavama iu lokalnom klubu mladih. Nakon što je dobio priznanje od kolega glazbenika, odlučio je postati član TNT-a, pokazujući svoj talent kao bas gitarist i pjevač. Kasnije je iskoristio priliku za nastup pred velikom publikom kada se pridružio vrlo hvaljenom bendu BIVIS, koji je bio vrlo popularan u gradu.