Naši preci verovali su da o određenim stvarima ne treba nikome pričati, jer sreća voli tišinu.

Nikada ne pričajte o lošim stvarima koje ste videli:
Muž je celu noć galamio na komšinicu; čovek je kamenom gađao napuštenog psa; neko nije hteo da ustupi mesto trudnici u autobusu. Sve su to stvari koje prljaju vašu dušu. Ako prepričate loše ponašanje drugih ljudi, vi ga prihvatate! Negativnost privlači negativnost, a vaš um zaslužuje mir i čistoću. Ako ste svedočili svađi komšija, čoveku koji kamenom gađa psa, ili osobi koja nije ustupila mesto trudnici u autobusu, zadržite to za sebe. Prepričavanje takvih događaja prlja vašu dušu i unosi negativnost u vaš život. Fokusiranjem na loše postupke drugih, nesvesno ih prihvatate i širite negativnu energiju. Sačuvajte svoj um čistim, izbegavajući rasprave o tuđim nedelima.

Ne namećite nikome svoj životni stil:
Ako ste vernik, ne terajte druge da se mole; ako ste vegetarijanac, ne pričajte drugima kako ne treba da jedu meso; ako ste iscelitelj, ne namećite drugima svoj način života. Svako ima pravo da svoj život živi kako želi! Poštujte tuđe izbore, jer svaka osoba ima svoje putovanje i svoje lekcije.

Nikada ne pričajte o svom dobročinstvu:
“Neka ne zna leva ruka šta je desna dala!” Uvek se setite te izreke kada hoćete nekome da ispričate kako ste vi “dobra” osoba. Dobročinstvo je znak milosti, ali samo ako ćutite o tome! Prava veličina dobrih dela je u skromnosti i tišini. Dobročinstvo postaje istinski plemenito tek kada je nesebično i tiho.

Ne pričajte nikome o svojim planovima u životu:
Snevajući određene snove i planirajući ciljeve, stvarate misaoni oblik, obdarujući ga energijom. Ako svima redom budete pričali o svojim snovima i planovima, vi tu energiju razdvajate. A misaona forma gubi snagu, propada. Planovi se ostvaruju, ciljevi se ostvaruju ako ostanu tajna. Energija koncentrisana na ciljeve daje im snagu da postanu stvarnost.

Ne hvalite se koliko zarađujete:
Uvek se setite da ako se hvalite nečim, ostaćete bez toga! Novac dolazi i odlazi, ali poniznost i mudrost su trajni. Hvalisanje o bogatstvu može doneti zavist i nesreću. Čuvajte svoja dostignuća u tišini, jer unutrašnji mir je vredniji od prolaznih materijalnih dobara.

Ako ste počinili herojsko delo, neka to bude samo vaša tajna!
Da li ste ugasili komšijinu kuću dok je gorela? Spasili ste napušteno kuče? Novčano ste pomogli komšiji koji je ostao bez primanja? Nosite to u svojoj duši kao ordenje. Ako nekome kažete, zlato se pretvara u gvožđe. Herojska dela govore sama za sebe kroz tišinu i skromnost.

Ono što se dešava u kući – ostaje u kući:
Ako pričate okolo o negativnom ponašanju muža, deci koja ne slušaju, iznosite “prljav veš” – nesreća će se udvostručiti. Porodične stvari treba da ostanu unutar porodičnih zidova, jer deljenje negativnosti širi nemir i nesreću.

Ako pričate o tome kako vas voli muž, kako su deca poslušna i dobra, a roditelji brižni – sve će to nestati jer “sreća voli tišinu”! Pozitivnost i sreća se neguju u tišini, kao delikatni cvetovi koji cvetaju najbolje daleko od radoznalih očiju.