Na život mlade glumice uvelike je utjecao slavni film i njegova najkontroverznija scena, ostavljajući je u nedoumici kako se na pravi način nositi sa situacijom. Slavna francuska glumica Marija Šnajder stekla je široko priznanje svojom izvrsnom ulogom u hvaljenom filmu Posljednji tango u Parizu, redatelja cijenjenog talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija, koji je prikazan 1973. godine.

  • Iako sam ga uspješno uvjerio da ostavi drogu, njegov afinitet prema ženama ostao je nepromijenjen; nastavio je uzdržavati dvije žene dok su druga dva ljubavnika strpljivo čekala svoj red. Koncert se zahuktao kada je bogati Beograđanin, kojeg su nazivali “šeikom”, otkupio sve ulaznice, pretvarajući nekada očaravajuće iskustvo u košmarnu kalvariju jer se otkrila istina o varanju.

S 15 godina, zbog svađe s majkom, utočište je potražila u Parizu, bježeći od zanemarivanja oca, glumca Danijela Želena, koji je nikada nije priznao. U Parizu je glumica Brigitte Bardot pružila brigu i podršku mladoj djevojci. Od ranog djetinjstva otisnula se u svijet glume, koji nije nudio blještavilo i glamur tipičan za glumce.

  • Međutim, jedna od njezinih početnih značajnih uloga u njezinu relativno mirnom životu izazvala je vrtlog pažnje. Prošle godine obilježila se 50. godišnjica filma Posljednji tango u Parizu, filma koji je bio opterećen kontroverzama zbog šokantnih otkrića o ozloglašenoj sceni. M U senzualnom portretu Bernarda Bertoluccija, mlada žena koja dolazi iz Pariza, koju tumači pokojna Maria Schneider, upušta se u neobjavljenu seksualnu aferu sa starijim američkim udovcem, kojeg tumači Marlon Brando.

Tijekom intervjua za Dailymail iz 2007., Schneider, koji je u vrijeme snimanja s 48-godišnjim Brandom imao samo 19 godina, otkrio je da uznemirujuća scena silovanja u početku nije bila dio scenarija. Međutim, Brando je sam predložio ideju simulacije, obavijestivši Schneidera prije snimanja te scene. Izrazila je svoj intenzivan bijes, prepričavajući Marlonov pokušaj da je utješi riječima:

  • “Maria, ne brini, to je jednostavno film.” Međutim, unatoč činjenici da su Marlonovi postupci bili čisto izmišljeni, iskrene suze tekle su mi niz lice tijekom te scene. Iskustvo me je ostavilo duboko posramljeno i, da budem iskren, povrijeđeno, i od strane Marlona i od Bertoluccija. Nakon scene, Marlon nije ponudio nikakvu utjehu ili ispriku. Srećom, to je bio samo jedan slučaj.

Na društvenim mrežama pojavio se video na kojem talijanski redatelj raspravlja o porijeklu korištenja maslaca u sceni silovanja, otkrivajući da su on i Brando surađivali na ideji. Međutim, Mariju je namjerno držao u neznanju o detaljima, nadajući se da će uhvatiti njezinu istinsku reakciju kao djevojčice, a ne kao glumice.

  • Izrazio je želju da osoba odgovori poniženjem. Nakon objavljivanja snimke i naknadnih izvješća raznih novina o Schneiderovom navodnom silovanju na setu, Bertolucci se osjećao ponukanim izdati izjavu, pojašnjavajući da je dotična scena zapravo bila simulirana scena seksa.

Postoji zabluda, kako u prošlosti tako iu sadašnjosti, da Marija nije bila svjesna nasilja koje joj je naneseno. Međutim, ovo je neistina. Marija je bila u potpunosti informirana jer je pročitala scenarij u kojem su detaljno opisani svi događaji. Jedini novi element koji je uveden bio je koncept maslaca, kako je rekao redatelj.