Tisućljećima su Bušmani održavali svoj tradicionalni način života, što ih čini najstarijom skupinom ljudi na svijetu s izuzetnom dosljednošću u načinu života. Na doista izvanredan način, muškarci sudjeluju u dijeljenju svojih partnerica i mogu se upustiti u intimne odnose do pet puta dnevno. Ipak, ovo iznenađujuće otkriće zasjenjeno je nevjerojatnim iskustvom promatranja čuda poroda.

Ovo nas dovodi do važnog pitanja: koje su tajne iza dugovječnosti najstarijih članova društva? Drevno pleme Bušmana, koje se može pohvaliti poviješću koja se proteže tisućama godina unatrag, trenutno živi u suhim područjima južne Afrike i suočava se s prijetećom opasnošću od izumiranja. Iako je zadiranje zapadne kulture uvelike utjecalo na njihov način života, njihovo duboko poštovanje prema prirodi i izvanredna sposobnost da izdrže u izazovnim pustinjskim uvjetima ostaju postojani.

  • Njihovo duboko razumijevanje autohtonih biljaka i životinja omogućuje im da se održe i očuvaju svoje tradicije. U njihovoj kulturi, glazba i ritualni plesovi su visoko cijenjeni, djelujući kao ključna sredstva za duhovno uzdizanje, koheziju zajednice, pa čak i iscjeljenje. Nedavne statistike pokazuju da ova skupina ima oko 100 000 stanovnika, uglavnom u Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi i Angoli. Zbog njihove stalne potrage za hranom, nemaju stalan dom.

Svaki dan grade improvizirane domove dok svu svoju imovinu prevoze na svojim leđima. Zanimljivo je da je njihov način života ostao isti od početka, jer ustraju u životu unutar plemenskih zajednica organiziranih u skupine lovaca i sakupljača. Zadržavaju stav nemiješanja u stvari drugih naroda.

Znanstvenici su došli do značajnog otkrića dok su analizirali genetski sastav Bušmana i uspoređivali ga s onim od 1462 populacije diljem svijeta: nema dokaza o bilo kakvom “dotoku novih gena” kod Bušmana, što ukazuje na minimalno miješanje s drugim skupinama. Kao najstariji segment afričkog stanovništva, Bušmani se odlikuju svojim jedinstvenim osobinama. Toliko su se dobro prilagodili svom prirodnom okruženju da ne samo da uspijevaju u ovom okruženju, već su također postali izvanredan predmet proučavanja u polju medicine.

  • Bušmani pokazuju specifične osobine, uključujući čvrstu tjelesnu građu, jedinstvenu kosu i istaknutu stražnjicu, što im služi kao prilagodba na njihovu vruću i suhu okolinu. Te prilagodbe obuhvaćaju nedostatak znojnih žlijezda, nemogućnost pljuvanja i izvanrednu zaštitu ženskih genitalija kroz povećane stidne usne. Iako žive u golemom i jednoličnom krajoliku, nema povijesnih zapisa koji pokazuju da je neki Bušman ikada doživio dezorijentiranost ili podlegao dehidraciji. To odražava tradiciju od goleme važnosti i izvanredne prirode.

Bušmani, kao pastoralni sakupljači, ovise o svojoj vještini s lukom i strijelom u lovu na antilope i drugu sitnu divljač, dok također traže jestivo korijenje i različite dijelove biljaka. Njihovi domovi izgrađeni su od trave, grmlja ili životinjskih koža. Preferirajući otvorene prostore, vode nomadski način života, stvarajući male pokretne skupine od oko 25 ljudi, koje uključuju muškarce, žene i djecu.

  • U noćnim druženjima među njima se priča o dnevnim zbivanjima. Uz pjesmu i duhan smišljaju plan i organiziraju zadatke za sljedeći dan. Čim zora počne svitati, bude se iz sna i spremaju za lov, a pavijani su njihova omiljena meta zbog bogatog udjela masnoće koja osigurava dugotrajnu sitost. Prateći svog vođu, poglavicu, grupa kreće u potjeru. Bušmani imaju šamanistički sustav vjerovanja, sa snažnom vjerom u božansko biće koje se naziva Kagen.

Ovaj cijenjeni duhovni entitet prepoznat je kao začetnik različitih elemenata i ima značajnu ulogu u velikom nizu mitova, koje često predstavlja bogomoljka. Eland (Taurotragus) se smatra najcjenjenijom životinjom među Bušmanima. Njihov sustav vjerovanja uključuje dva božanstva, jedno smješteno na istoku, a drugo na zapadu. Poput južnih Bušmana, oni prepoznaju prisutnost duhova preminulih, ali se ne bave štovanjem predaka.

Bušmanski jezik, povezan s grupom Khoisan, poznat je po svojim jedinstvenim zvukovima “klik” koji podsjećaju na brzo pucketanje jezikom. Dobro poznata cigara djeluje kao važan simbol i vatre i sreće. Za paljenje vatre tradicionalnim metodama potrebna su dva štapa. Jedan štap, koji je tvrđi, čvrsto se drži rukama i brzo okreće unutar udubine stvorene u mekšem komadu drveta, koja je pričvršćena nogama.

  • Zapaljivi materijali poput suhog lišća ili trave lako se zapale. Oni sudjeluju u zajedničkoj tradiciji vezanoj uz njihovo kulturno nasljeđe, što uključuje upotrebu punka punke, vrlo jaka halucinogena biljka koja je jača od marihuane. Ova biljka postaje vidljiva tijekom kišne sezone, dok puževima predstavlja stanište tijekom sušne sezone. Kako je primijetio Andrej Maričić, koji je ovu osobu promatrao nekoliko dana, on puši svakodnevno, održavajući rutinu do pet puta dnevno tijekom cijele godine.

Temeljni razlog za ovu pretjeranu praksu pušenja je ideja da potiče opuštanje i povećava energiju, osobito tijekom aktivnosti poput lova. Pleme je uspostavilo poseban pogled na ljubav i odnose koji se razlikuje od tradicionalnih normi. U svakodnevnom životu Bušmana, se*s ima veliku važnost, igra ključnu ulogu u njihovoj rutini. Za razliku od većine ljudi, njihova intimna iskustva imaju veću težinu, jer sudjeluju u vođenju ljubavi više puta dnevno i tijekom cijele godine.

Jedino utočište za te napore nalaze se u njihovim jednostavnim domovima, gdje se članovi zajednice odmaraju na podu. Ova cijenjena praksa djeluje kao njihovo primarno sredstvo za oslobađanje od stresa, što dovodi do trajnog osjećaja mira i sreće, što se lako vidi u njihovim stalnim osmijesima i postojanoj smirenosti. Ono što pleme čini posebno zanimljivim je zadivljujuća priča o njihovim međusobnim odnosima.

Andrej navodi da u ovoj osebujnoj zajednici svaki muškarac ima pravo na jednu ženu koja je samo njegova. Kako vrijeme prolazi i djeca dolaze, parovi se lako zamijene. Ljubomori ovdje nema mjesta jer oni rado mijenjaju partnera i počinju iznova. Djeca ostaju s majkama koje traže nove partnere kako bi u budućnosti imale još djece. Odgoj sve te djece postaje zajednička dužnost, jer cijela zajednica djeluje kao jedna velika obitelj.

  • Osim toga, postoji mogućnost zamjene partnera s drugom grupom, što pomaže u izbjegavanju bilo kakvih genetskih problema do kojih bi moglo doći uslijed vjenčanja s rođacima unutar iste zajednice. Alternativno, mladići i djevojke mogu odlučiti pridružiti se drugoj zajednici na mjesec dana kako bi upoznali potencijalne životne partnere. Ako tijekom tog vremena pronađu uzajamnu naklonost, mogu se vratiti u svoje izvorno pleme i nastaviti graditi svoje živote zajedno.

Iznimno istaknute žene posjeduju karakterističnu karakteristiku poznatu kao steatopigija, koja uključuje namjerno nakupljanje masnoće u mišićima bokova i stražnjice. Za ove žene iz plemena Bušman, ljepota se slavi posebnom ceremonijom koja prvenstveno uključuje hranjenje pavijana. Kako bi to olakšali, koriste posebno izgrađene kolibe koje odražavaju njihov ideal savršenstva. U plemenu je glavna dužnost žena traženje zdravih korijena i plodova biljaka. Andrej napominje da uz brigu o djeci odlazi i skupljati hranu.

Pridružuje im se muški član plemena kako bi jamčio njihovu sigurnost. Imaju stalnu potrebu za društvenim angažmanom i sudjeluju u dugim raspravama. U potrazi za hranom sudjeluju i trudnice. Kako napominje Maričić, te žene svoje bebe rađaju tiho, daleko od logora, duboko u divljini.

Ušutkane da izraze i jednu jedinu riječ, okreću se plaču i grizu ruke kako bi se nosile s mukom porođaja. Tipično, Bušmani počinju doživljavati plodnost oko 19. ili 20. godine života zbog svog osebujnog načina života. U prosjeku imaju između 3 i 4 djece, a rijetkost je da bušman doživi više od 50 godina.