S više od 15 godina iskustva kao ginekolog, prošlog sam tjedna ostala zatečena neočekivanim događajem kada je mladi par zatražio moju pomoć u vezi s poteškoćama sa začećem. Događaji koji su se dogodili tijekom njihova imenovanja su me iskreno zaprepastili. Mlada žena i njezin zaručnik nedavno su došli kod mene na pregled, ističući važnost moje uloge ginekologa.

  • Unatoč njihovom izboru da odgode vjenčanje, težnja para da osnuje obitelj je i dalje ostala, posebno zbog ženine dobi od 35 godina. Nakon dovršetka potrebnih procjena i razgovora s parom, zamolio sam za trenutak nasamo s mladom ženom. U našem privatnom razgovoru podijelila je svoju bojazan da bi mogla izgubiti partnera ako ne budu mogli zatrudnjeti.

Prepoznajući važnost opreza, delikatno sam joj prenio svoje bojazni u vezi s mogućim komplikacijama povezanim s njezinom pretilošću i preporučio joj da se posavjetuje s nutricionistom prije razmišljanja o trudnoći. Gajila sam sumnje u vezi s izborom para da dosljedno prebacuje odgovornost isključivo na dečka.

  • Iako postoji jasna mogućnost da dijete bude zdravo i bez štetnih učinaka, moja je profesionalna obveza kao liječnika ponuditi smjernice i naglasiti sve moguće rizike. Živeći unutar naše usko povezane zajednice, nedavno sam saznao za zabrinjavajuću okolnost u kojoj je njezin romantični partner prekinuo njihovu vezu zbog njezine veličine. Na moje zaprepaštenje, odlučila je usmjeriti svoj bijes prema meni. Moram priznati da me ovo otkriće ostavilo prilično zatečeno.

BOUS TEKST

U skladu s preporukama vodoinstalatera, ključno je deaktivirati grijač vode odmah nakon što čujete ove signale upozorenja kako biste umanjili potencijalne rizike. Problemi s cirkulacijom vode, kvarovi crpke ili nakupljanje kamenca mogu dovesti do ovog problema. Andy Kerr, osnivač i izvršni direktor BOXT-a, primjećuje da vlasnici kuća često zanemaruju zvukove koje proizvode njihovi bojleri; međutim, bitno je prepoznati da određeni zvukovi mogu ukazivati ​​na ozbiljan problem.

  • Zvukovi poput šištanja, kucanja, grgljanja i lupanja služe kao znakovi upozorenja na moguće probleme s kotlom. Kerr naglašava nužnost suzdržavanja od DIY popravaka kada postoji bilo kakva sumnja u vezi sa stanjem bojlera. Neophodno je odmah kontaktirati stručnjaka čim primijetite bilo kakve neobične zvukove. Brzom intervencijom mogu se izbjeći ozbiljniji kvarovi i moguće nezgode.

Može se primijetiti pojava zviždanja, šištanja ili visokih zvukova. Uobičajeni znak kipuće vode u bojleru je stvaranje specifičnih zvukova. Takvi zvukovi nastaju kada se smanji protok vode, što rezultira pregrijavanjem i vrenjem vode. Zvuk koji se proizvodi sličan je zvuku kuhala za vodu kada ključa. Mogući uzroci ovog problema mogu uključivati ​​problem cirkulacije vode, kvar pumpe ili nakupljanje kamenca. Odaberite između opcija dodira ili dodira.

  • Zvuk škljocanja ili kucanja koji dopire iz bojlera može ukazivati ​​na problem s paljenjem, što obično ukazuje ili na grešku u procesu paljenja ili na komplikaciju s opskrbom plinom. U takvim je okolnostima ključno izbjegavati pokušaj samostalnog rješavanja problema. Umjesto toga preporuča se konzultirati kvalificiranog stručnjaka za plinske instalacije. Prema potrebi, može se odlučiti za ispiranje, kapanje ili grgljanje vode.

Tipično, šištanje proizvodi zrak koji je zarobljen unutar radijatora, što se ponekad može dogoditi zbog kruženja tople vode u sustavu. Unatoč tome, ako učestalost ovog zvuka eskalira, to može ukazivati ​​na značajniji problem, kao što je nedovoljan pritisak vode ili neispravan sustav grijanja. Koje vještine i sposobnosti posjedujete? Kako biste uklonili sve zvukove grgljanja koji dopiru iz radijatora, preporučuje se odzračiti ga.

  • Nakon toga, ključno je procijeniti tlak unutar kotla i, ako je potrebno, dopuniti razine vode. Bitno je provjeriti tlak vode jer on može biti primarni čimbenik koji pridonosi mjehurićima. Provjerite manometar na bojleru i po potrebi prilagodite tlak.

Kako je primijetio Andy Kerr, brza identifikacija i rješavanje problema uz pomoć stručnjaka može dovesti do brzog rješavanja mnogih problema. Unatoč tome, možda bi bilo mudro razmisliti o zamjeni starog bojlera koji često kvari. Ako vaš bojler počne ispuštati neobične zvukove, preporučljivo je postupiti s oprezom i posavjetovati se sa stručnjakom, umjesto da ugrozite rizik od značajnog kvara ili nezgode.