Godine 2012. pojavio se zapanjujući narativ o muškarcu koji je pokrenuo sudski postupak protiv svoje supruge, tvrdeći da je rodila “ružnu djecu” i nije otkrila svoje prijašnje plastične operacije prije njihovog poznanstva. Ova priča, koja je izazvala značajan interes medija i javnosti, na kraju se pokazala kao izmišljena reklama koja je prerasla svoje predviđene okvire.

  • Prema medijskim izvješćima, Jin Feng je isprva optužio svoju suprugu za nevjeru, jer je bilo izvan njegovog shvaćanja da može postati otac djece koju je smatrao “nevjerojatno ružnom”. Međutim, nakon DNK testa koji je potvrdio da su djeca doista njegova, Fengova supruga je bila prisiljena otkriti da je prije njihovog susreta bila podvrgnuta nizu plastičnih operacija u ukupnoj vrijednosti od 100.000 dolara.

Nakon toga, Feng je podnio zahtjev za razvod braka i pokrenuo pravni postupak protiv svoje bivše supruge, tvrdeći da ga je ona prevarom navela na brak. Izvješća pokazuju da je sud naložio Fengovoj bivšoj ženi da mu nadoknadi odštetu od 120.000 dolara. Ovu vijest pratila je slika navodne obitelji koju čine otac, majka i njihovo troje djece. Ta se slika vrlo brzo transformirala u internetski meme, prožimajući razne dijelove zemaljske kugle i postajući simbolom transformativnog djelovanja estetskih zahvata na izgled pojedinca. Unatoč tome, cijela je priča izmišljena.

  • Pojedinci prikazani na fotografiji bili su unajmljeni modeli, a ne stvarna obitelj, a lica djece na slici digitalno su modificirana kako bi bila “ružnija”. Slika o kojoj je riječ poslužila je kao reklama za južnokorejsku tvrtku za plastičnu kirurgiju, posebno ističući operaciju kapaka – postupak koji preferiraju imućni pojedinci i modeli u azijskim zemljama koji žele postići zapadnjačku estetiku.

Osoba prikazana na fotografiji bila je manekenka Hejdi Je, koja je u to vrijeme bila uključena u unosne ugovore s velikim korporacijama. Međutim, bez njezinog znanja, preuzela je manji zadatak za ovu kliniku za plastičnu kirurgiju, odluka koja će dramatično promijeniti tijek njezina života. Heidi Je je naknadno ispričala za “BBC” kako se pojavila izmišljena priča o njoj i njenom navodnom mužu.

  • Ova priča brzo je kružila internetom, a mnogi su je pojedinci prihvatili kao činjenicu. Čak su i njezini rođaci, kao i obitelj njezina zaručnika, izrazili sumnju u autentičnost priče. Zbog štetnih učinaka koje je to imalo na njezin osobni život i profesionalnu karijeru, Heidi je smatrala potrebnim javno opovrgnuti optužbe. Nakon ove epizode uspjela je dobiti samo manje uloge u reklamama, što je rezultiralo nemirnim noćima i čestim epizodama plača.

Hejdi je pokrenula pravni postupak i protiv reklamne agencije i protiv klinike koji su upotrijebili njezinu fotografiju u svojoj promotivnoj kampanji; međutim, rezultat ovog pravnog pothvata ostaje neizvjestan. Nakon ovog incidenta prekinula je karijeru modela i trenutno živi u svom rodnom gradu. Sada je udana i ima jednog sina. Ovaj narativ služi kao upozoravajuća priča o opasnostima dezinformacija i medijske manipulacije.

  • Ilustrira kako senzacionalizam i izmišljene vijesti mogu dovesti do značajnih posljedica za život i karijeru pojedinca. Hejdi Je primjer je osobe koja se nesvjesno uplela u mrežu obmana i dezinformacija, što je rezultiralo trajnim posljedicama na njezin osobni i profesionalni život. Pokrenula je pravni postupak protiv reklamne agencije i klinike koji su njezinu fotografiju uključili u svoju kampanju; međutim, ishod ovog pravnog procesa ostaje nepoznat. Nakon prekida manekenske karijere trenutno živi i radi u rodnom gradu. Udana je i ima jednog sina.