Ramiza Vuković iz Tuzle nosi sudbinu koju je teško zamisliti i koja je ostavila dubok uticaj ne samo na njen život, već i na život njene porodice. Njena priča počinje kao obična – udala se i sa suprugom živjela kao podstanar, sanjajući o proširenju porodice. Kada je saznala da je trudna, iznenađenje je uslijedilo već u trećem mjesecu trudnoće, kada je njen stomak postao neobično velik, a doktori su ubrzo otkrili da nosi trojke.

  • Kako je teško napredovala, Ramiza se suočila sa nizom medicinskih komplikacija. Tijekom sedmog mjeseca trudnoće, zbog pojave osipa, hospitalizirana je, a liječnici su procijenili da bi moglo doći do problema s vodenjakom. Prebačena je u bolnicu Gradina, gdje su nakon primjene injekcije svi problemi privremeno nestali. Ipak, u tom trenutku, Ramiza je počela izražavati prve sumnje u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem i teškoćom.

Tijekom porođaja, Ramiza je doživjela traumatično iskustvo. Iako su vam liječnici preporučili carski rez, odlučeno je da se porod započne prirodnim putem, što je dovelo do dodatnih komplikacija. Kada se konačno probudila iz anestezije, saznala je da su preživela dvoje od njene troje dece, dok je treće dete navodno izgubilo život. Još uvek pod uticajem anestezije, Ramiza nije mogla da se izbori za odgovore, ali je u njenoj duši ostala duboka sumnja.

  • Sumnje su se dodatno pojačale kada je nepoznati bračni par posjetio Ramizu u bolnici. Njihovo ponašanje, kao i riječi koje su izgovorili, samo su doprineli njenom osjećaju da nešto nije u redu. Nakon izlaska iz bolnice, Ramiza nije odmah imala priliku da vidi svoje preživjele bebe, budući da su joj rekli da se nalaze u inkubatoru. Tek nakon što je zaustavila da će pozvati policiju, babica je donela Ramizi njene dvije zdrave djevojčice.

Ipak, Ramiza nikada nije uspjela zaboraviti svoje treće dijete, duboko uvjerena da bi ono moglo biti još uvijek živo. Njena sumnja se pretvorila u nevericu kada je, nakon 26 godina, kroz niz neverovatnih okolnosti saznala da je njena treća ćerka, Dijana, živa i da je nastupala na Folk šou. Ramiza je otkrila istinu na najneobičniji način – putem susreta s nepoznatom ženom, koja joj je ukazala da će dobiti sliku koja će pokrenuti sve.

  • Ova žena je sugerisala da je u sve umiješan moćan čovjek, no Ramiza je imala vjeru u Boga i nastavila je da se bori za pravdu. Iako su mnogi sumnjali u njenu priču, ona je odlučna da iznese svoju priču pred sud u Strazburu, te želi pravdu i istinu za svoju obitelj. Nažalost, otkriće da je njihovo treće dijete živo donijelo je značajnu tragediju u njenom životu.

Njezin suprug Aldi nije mogao podnijeti šok i uzbuđenje – preminuo je od infarkta odmah nakon što je saznao ovu istinu. Priča Ramizine ostaje ne samo kao svjedočenje o ljubavi i istrajnosti majke, već i kao upozorenje o nepravilnostima unutar zdravstvenog sustava koje mogu izazvati ozbiljne posljedice. Njena borba za pravdu nastavlja se, a cilj joj je da Dijana uspostavi bliskost sa svojim sestrama i bratom. Ramiza, hrabra i odlučna, uvjerena je da će istina na kraju biti otkrivena, te ne odustaje od svoje potrage za pravdom.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih priča u prirodnom svijetu jest fenomen “pjeskovitih rijeka”, odnosno podvodnih rijeka koje teku ispod površine mora. Ove rijeke nastaju uslijed određenih geoloških uvjeta, a jedan od najistaknutijih nalazišta nalazi se u Meksičkom zaljevu, blizu obale Yucatána. Ovaj fenomen javlja se kada slana voda iz oceana prodre kroz porozne stijene na morskom dnu, kao što su vapnenac i dolomit, te se miješa s podzemnim izvorima slatke vode.

  • Voda koja sadrži visoke koncentracije soli i drugih minerala postaje gušća od okolnih morskih voda, što uzrokuje da se počne kretati poput rijeke, stvarajući tok koji teče ispod površine mora. Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je tzv. “Cenote Angelita” u Meksiku, koja predstavlja podvodnu pećinu s rijekom sumporne kiseline koja teče njenim dnom. Ovaj je prizor toliko fascinantan da se doima kao scena iz fantastičnog filma – na dubini od približno 30 metara, ronioci ulaze u sloj guste, tamne vode koja podsjeća na rijeku.

Ispod tog sloja, rijeka se kreće kroz šumu ispunjenu mrtvim drvećem, stvarajući zapanjujući kontrast s kristalno čistom vodom koja okružuje ovaj fenomen. Ronioci koji su imali priliku zaroniti u ove podvodne rijeke svoje iskustvo često opisuju kao potpuno nestvarno, gotovo kao da se nalaze u paralelnom svijetu.

  • Miješanje vode različitih gustoća stvara iluziju oblaka koji lebde ispod površine, dok vegetacija izgleda kao da izrasta iz dna te “rijeke”. Podvodne rijeke su izvanredan primjer načina na koji priroda može oblikovati nevjerojatne i neočekivane krajolike. Osim toga, one predstavljaju značajna istraživačka područja, jer mogu omogućiti znanstvenicima da dublje shvate složene interakcije između slatke i slane vode, kao i procesa koji oblikuju naš planet.