Ashley Riley s 21 godinom živjela je život svjesna da zbog rijetkog stanja neće moći imati djecu. Ovo je stanje dovelo do toga da se rodila bez reproduktivnog sustava, što uključuje odsutnost i grlića maternice i maternice, učinkovito eliminirajući svaku mogućnost budućih trudnoća. Nedavni ultrazvuk zaprepastio je liječnike pokazavši da je Ashley neočekivano razvila grlić maternice i dio maternice.

  • Ovo joj je otkriće ulilo nadu da bi mogućnost zatrudnjenja u budućnosti mogla biti ostvariva. Posljednjih pet godina bila je podvrgnuta hormonskoj nadomjesnoj terapiji, liječenju koje se često koristi za ublažavanje simptoma povezanih s ženskom menopauzom. Priča ove djevojke iz Herona u Zapadnoj Australiji mnoge je šokirala. “Rođena sam bez maternice i grlića maternice”, izjavila je Ashley, a prenosi The Sun.

Shodno tome, sa 21 godinom, nikada nisam imala menstruaciju. “Posljednjih pet godina podvrgavala sam se hormonskoj terapiji kako bih pokrenula pubertet, budući da nije nastupio prirodnim putem. Dijagnoza U početku je Ashley dobila dijagnozu sindroma Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) zbog odsutnosti maternice. Ovo stanje, poznato kao Rokitanov sindrom (MRKH), rezultira nerazvijenošću ili potpunim nedostatkom maternice ili vagine, što čini trudnoću nemogućom.

  • Međutim, nakon nedavnog skeniranja, njezina je dijagnoza revidirana u hipogonadotropni hipogonadizam, stanje koje karakterizira jajnici koji proizvode minimalno ili nimalo spolnih hormona kod žena. Počevši od 16. godine, kroz razne tretmane. U dobi od 16 godina Ashley je posjetila liječnika, gdje su pretrage pokazale da ima samo jedan bubreg i da joj nedostaje reproduktivni sustav.

Posljednjih pet godina bila je podvrgnuta hormonskoj nadomjesnoj terapiji, nesigurna kakve bi promjene mogla izazvati. Za Ashley postoji optimizam da bi, kako se njezin reproduktivni sustav bude razvijao, mogla doživjeti prvu mjesečnicu i potencijalno imati vlastitu djecu. Ova informacija ostavila ju je osjećaj “zbunjenom” i preplavljenom “toliko pitanja” u vezi s njezinim cjelokupnim zdravljem.

  • “Ova je djevojka rekla: ‘Rođena sam bez reproduktivnog sustava i imala sam samo jedan bubreg. Nedavno sam neočekivano razvila djelomično formiranu maternicu. Osim toga, dijagnosticiran mi je hipogonadotropni hipogonadizam, koji utječe na razinu mojih hormona zbog problema s hipofiza. Zaista se nadam da će moja maternica nastaviti rasti i voljela bih dobiti prvu mjesečnicu u nadolazećim mjesecima.’

BONUS TEKST

Učenici s dijabetesom u vrtiću ili školi često se suočavaju s pogrešnim predodžbama i predrasudama svojih odgajatelja. Udruga Plavi krug za zagovaranje dijabetesa naglašava da se roditelji djece s dijabetesom često suočavaju s izazovima, poput odbijanja učitelja da dopuste njihovo dijete u razred ili ne prate razinu šećera u djetetovoj krvi. Koje podatke odgajatelji traže?

  • Dijabetes tipa 1 je dugotrajno, neinfektivno stanje koje karakterizira nesposobnost gušterače da proizvodi inzulin, ključni hormon potreban za pravilnu tjelesnu funkciju, što rezultira povišenom razinom šećera u krvi. Osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 moraju inzulin davati putem inzulinskih penova ili pumpi. Nadalje, dužni su dosljedno pratiti razinu šećera u krvi, s ciljem da je održe unutar idealnog raspona od 5 do 7,5 mmol/l.

Ovaj oblik dijabetesa ostaje “aktivan” 24 sata dnevno, svaki dan u tjednu, bez ikakvog predaha. Shutterstock Razinu šećera u krvi možete mjeriti bilo kada i bilo gdje, kao što je prikazano na fotografiji Shutterstocka. Brojni čimbenici utječu na šećer u krvi, a inzulin i tjelesna aktivnost ključni su elementi koji snižavaju razinu šećera, a hrana ga podiže.

  • Neophodno je da dijete s dijabetesom ima sposobnost provjeravanja šećera u krvi i davanja inzulina kad god i gdje god je potrebno. Ova sposobnost ne samo da povećava sigurnost djeteta i poboljšava regulaciju šećera, već također potiče neovisnost i pomaže u sprječavanju naglog pada razine šećera u krvi (hipoglikemije).