Pokojni Borisav Đorđević, pjevač grupe Riblja Čorba, bio je polarizirajuća ličnost. Dok su mu se mnogi divili zbog njegovih talenata kao pjevača i tekstopisca i njegovog iskrenog držanja, druge su mučili njegovi nacionalistički stavovi. Danas otkrivamo pojedince s kojima je bio u sukobima. Sadržaj slijedi nakon oglasa.

  • Bez obzira na mnoga različita gledišta i sukobe s raznim ljudima, Bora Čorba je stekao poštovanje i divljenje svih, pa i onih s kojima nije imao izravne veze. Zadržao je odlučan stav i bio je nepokolebljiv u svojoj potrazi za svojim ambicijama, gorljivošću prema glazbi koja ga je na kraju dovela do zatvaranja u mladim godinama. Poznat po svom jedinstvenom pristupu, umjetnik je hrabro iznosio svoje mišljenje u javnosti, ne obazirući se na mogućnost sukoba s raznim istaknutim pojedincima.

Ipak, zbog njegova karaktera bilo je teško za bilo koga istinski osjetiti ljutnju prema njemu – njegove kreacije zaslužile su duboko poštovanje i divljenje svih. U emisiji Goli život ispričao je svoj nekonvencionalan odnos sa Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirom Marković Bora. Poznat po svom jedinstvenom pristupu jeziku, slavni roker često je koristio satiru za kritiku suvremenih problema u zemlji, izazvavši značajne kontroverze svojom poznatom pjesmom “Baba Jula.

  • Kad je primio vijest, predsjednik Milošević bio je potpuno krivo informiran, a Mirin odgovor bio je još žešći. Godinama kasnije, prisjeća se Bora, prišao mu je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji mu je iz Državne sigurnosti izdao nalog za njegovo ubojstvo. U nedavnom nastupu Đorđević je rekao da, bez obzira na dosadašnja iskustva, postoji jedna pjesma koju neće izvesti: ‘Baba Jula’, u kojoj su Mira Marković i Slobodan Milošević.

Taj izbor proizlazi iz svijesti da su iskoristili njegovog prijatelja, vojnog invalida, kojeg je Udba angažirala da mu se približi. Jednom su mu u baru ‘crvene beretke’ rekle: “Znaš, trebao sam te ustrijeliti, ali nisam jer sam osjećao da si dobar prema meni. Godine 2001. dogodio se neočekivani obrat kada je Milošević izručen Haaškom sudu. Nakon nekoliko tjedana u pritvoru zatražio je paket u kojem bi osim osobnih stvari i dokumenata za pripremu obrane bio i nekoliko knjiga i CD-ova s ​​albumima Riblje Čorbe.

  • Otkrilo se da je Sloba istinski uživao u njihovoj glazbi, što je otvorilo put svojevrsnom pomirenju. Bora i Đorđe Balašević, izuzetni umjetnici, do kraja su duboko poštovali njihovo stvaralaštvo; usprkos tome, njihova suprotna mišljenja rezultirala su šutnjom koja je trajala više od 40 godina. Zajedno su u sastavu grupe Rani Mraz dosegnuli vrhunac glazbene scene.

Pjesma “Cover Doll”, koja se naposljetku pretvorila u veliki hit, nastavila je biti predmet sporenja unatoč uspjehu. Naime, sedamdesetih godina prošlog stoljeća Balašević se posvađao s poznatim bendom, što je dovelo do pojačanih tenzija koje su rezultirale Borinim odlaskom i osnivanjem Riblje Čorbe. Unatoč želji da izbjegnu okvire sukoba i ne upuštaju se u razgovor o njemu, obje osobe su više puta spomenule tu temu, temu koja i dalje intrigira javnost. Njihove napetosti pojačane su kad je Balašević javno kritizirao Đorđevića što je bio predgrupa Aci Lukasu na koncertu u beogradskoj Areni.

  • Balašević je napomenuo da će Aci Lukasu na dočeku Nove godine na Trgu nastupiti njegov bivši kolega iz benda „Rani Mraz“, ali mu je Čorba brzo reagovao: Bora je kasnije za Informer rekao da sebe ne vidi kao sujetnog i da nema problema. a Aci je predgrupa Lukasu. Istaknuo je Lukasov izniman umjetnički talent i rekao da se “Čorba” osjeća počašćenom što će nastupiti pred publikom prije njegovog koncerta. Đorđević je potom napisao knjigu “Pusti otok” u kojoj je Balaševića nazvao “najgorim postolarom”, ističući kako smatra da je Gioletova supruga Olivera imala prevelik utjecaj na njega.

Stihovi pjesama Bore savjetuju da se ne mokri po njima zbog njihove silne ljubavi prema meni; inače bi se mogli odlučiti za Gioleta. Uz to, Đole niti mokri niti komunicira sa svojim Oliverom. U “Predejanama” je otišao korak dalje, govoreći o situaciji oko Balaševića, ističući da ga Balaševićeva reakcija ne zabrinjava. „Pjesme u mojoj novoj zbirci su znatno bolje! Ne brine me Balaševićev bijes zbog tih tekstova”, izjavila je tada Čorba. Dok je Bora iskazao svoje priznanje radu Đorđa Balaševića tijekom izložbe Rade Radenović 2008., nije s njim dijelio sličan osobni odnos.

  • Dok je Bora rekao da ne gaji previše divljenja prema određenom autoru, priznao je da autor nedvojbeno ima veliki talent i izuzetan pisac. Nakon Balaševićeve smrti, Bora je izrazio svoju duboku tugu zbog gubitka izuzetnog umjetnika, pokazujući da cijeni Đoletov doprinos unatoč njihovim značajnim razlikama. Bajaga, gitarist “Riblje čorbe”, imao je presudnu ulogu u stvaranju nekih od najljepših hitova uz Boru Đorđevića, kultnog frontmena legendarnog benda.

Od samog početka igrao je ključnu ulogu kao tekstopisac i uvelike je utjecao na trijumf ove cijenjene grupe. Godine 1978. u svoj novi bend primio ga je gitarist Radislav Rajko Kojić, u kojem je ostao sve do 1984., kada se odlučio koncentrirati na vlastiti pothvat, što je dovelo do formiranja Bajage i Instruktora. Duboka veza koju dijele Bora i Bajaga jasno je ilustrirana u vrijeme izazova kada je slavni roker, ispunjen dubokom tugom, dopustio Momčilu da ode iz “Riblje čorbe”, unatoč bolu koji mu je donijela.

  • Bila je to teška godina za nas; iako smo uživali u svojoj popularnosti, odlučili smo se za pauzu nakon Bajagine kreacije “Instruktora pozitivne geografije”. Nakon što je otišao na godišnji odmor, ubrzo smo dobili ponudu za nastupe u hotelu u Grčkoj. Nažalost, Rajko je morao otići iz benda, ali smo odlučili krenuti dalje u njegovoj odsutnosti.

Zamolili smo Bajagu da se vrati s godišnjeg odmora, no on je to odbio i samim time prestao biti član grupe. Vrijeme je također bilo pogodno da se raziđe, budući da je značajno izrastao i kao izvođač i kao autor, a njegov debitantski album postigao je uspjeh. To mišljenje prenio je Bora Čorba, na radost brojnih obožavatelja, ističući da nije nimalo egoista, već da je veliki obožavatelj svojih kolega umjetnika.

  • Na koncertu održanom prije tri godine u čast cijenjenog Miše Aleksića iz “Riblje čorbe”, koji je preminuo od koronavirusa, Bora i Momčilo su se ponovo popeli na binu i oduševili publiku svojim dragim hitovima! Iako su odranije bili bliski prijatelji, početak rata na našim prostorima zaoštrio je vezu između Bore i Stublića. Iako su njihova različita stajališta stvorila podjele, poštovanje koje su gajili jedno prema drugome opstalo je.

“Izražavam sućut obitelji, prijateljima, kolegama i svima onima koji su cijenili Boru i njegovu glazbu. Pred smrću riječi postaju nedostatne, a šutnja je jedina primjerena reakcija. Stoga odlučujem šutjeti. Svibanj pjesnik našao vječni počinak, želim nam svima mir”, komentirao je Jura Stublić povodom Borine smrti, što je mnoge iznenadilo s obzirom na njihove ranije sukobe.