Prošlog ožujka suprug i ja doživjeli smo neviđenu svađu. U braku smo 11 godina, a prije toga smo tri godine bili u vezi na daljinu, vrijeme ispunjeno dubokom ljubavlju i čežnjom jedno za drugim.

U jednom trenutku intenzitet mojih osjećaja izazvao je stezanje u prsima, što me natjeralo da odem kardiologu radi EKG-a, koji je na kraju pokazao da je sve normalno. Nakon nekoliko sati šutnje nakon prijašnjeg nesporazuma, pripremio sam nam kavu i prišao mu.

Sjedio je tamo, držeći papir s mojim srčanim tonovima iz EKG testa, dokument koji je 12 godina držao u novčaniku. Razmijenili smo poglede-on je gledao mene i kavu, dok sam ja gledala njega i papir koji je držao… kava je ostala nedirnuta, a zove se Mila koja je danas slavila 3 mjeseca rođendana :)))

BONUS TEKST

Čak i uz svoj značajan deformitet, ova djevojka je i dalje najpametnija mlada žena, koju prati zadivljujući osmijeh. Čak i uz ogroman potencijal suvremene medicine, postoje slučajevi kada napredne tehnologije ne mogu identificirati određene patologije. To je bio slučaj s Michelle Kish, rođenom 1998. U nemogućnosti samostalnog utvrđivanja netipičnog izgleda bebe, liječnici u rodilištu potražili su pomoć genetičara na drugoj klinici.

  • Specijalist je Michelle dijagnosticirao Hallerman-Strifeov sindrom, urođeno stanje koje je u to vrijeme bilo dokumentirano kod samo 250 osoba diljem svijeta. Utvrđeno je da Kim pokazuje 26 od 28 simptoma, koji su duboko promijenili život njezine obitelji. Svi su bili zatečeni nespremnima jer je majka posebne djevojke imala tipičnu trudnoću i rutinski pregledi nisu otkrili nikakve probleme.

“Tijekom moje trudnoće s Michelle sve je izgledalo dobro. Međutim, nakon njezina rođenja, liječnici su brzo prepoznali da nešto nije u redu. Dijete je trebalo prebaciti u drugu bolnicu radi dijagnoze. ‘Nitko nas nije mogao obavijestiti o tome što će se sljedeće dogoditi,’ izjavila je Marija u intervjuu. Od trenutka kada je rođena, Michelle je trebala svakodnevnu liječničku skrb, koju su joj stručnjaci nastojali pružiti.

  • U Illinoisu postoji posebna inicijativa za zdravstvenu skrb za djecu s medicinskim poteškoćama. Kao rezultat toga, Michelle je imala koristi ne samo od osnovnih lijekova i opreme, već i od stalne podrške; u školi je uvijek bila prisutna medicinska sestra koja joj je pomagala u potrebnoj njezi.

Na površini, Michelle se razlikuje od tipičnih pojedinaca. S vitkim nosom nalik ptičjem kljunu i upečatljivim čelom, on predstavlja jedinstven izgled. S dijagnosticiranom kroničnom plućnom bolešću, kardiomiopatijom—bolest koja zahvaća miokard, srednji mišićni sloj srca—lomljivost kostiju i alopecija, što se odnosi na patološki gubitak kose na licu i tjemenu, djevojka se suočava sa značajnim zdravstvenim izazovima.

  • Čak se i sada Michelle oslanja na slušni aparat, sondu i masku za disanje kako bi održala svoj svakodnevni život. Kako je Michelle sazrijevala, činilo se da bi je razlikovanje od njezinih vršnjaka moglo smetati; međutim, ishod je bio sasvim suprotan. Sada s 26 godina, djevojku nekonvencionalnog izgleda njezina majka smatra “najpametnijom mladom damom koja zna biti sretna”.

Michelleine jedinstvene osobine nisu je potkopale; nego su njezino samopouzdanje i samopoštovanje osobine kojima bi se svatko divio. Spremno prihvaća nova prijateljstva i dosljedno uveseljava one koji su mu bliski kada se osjećaju potišteno. Priznaje da trenutačno gaji dvije značajne težnje: nastaviti karijeru pedijatra i pronaći svoju pravu ljubav.

  • Međutim, ako se prvi san ne ostvari, Michelle ima na umu alternativni plan — postati model ili glumica. Što se tiče nedostataka, samo je dva aspekta muče: “Ne mogu voziti zbog ograničenja visine.” Osim toga, cijev za disanje sprječava me u ronjenju, što je razočaravajuće jer sam sanjala da sam sirena.