Ljudski organizam može izvući brojne prednosti konzumacije suhih šljiva. Nema sumnje da među suhim voćem vladaju suhe šljive. Dok svježe šljive imaju ograničen rok trajanja, suhe se šljive mogu čuvati otprilike šest mjeseci. Kada se čuvaju u zatvorenoj posudi u hladnjaku, svoju ukusnost zadržavaju i do godinu dana.

Suhe šljive koje su dehidrirane imaju snažniji laksativni učinak od svojih svježih šljiva zbog visoke koncentracije sorbitola i vlakana. I svježe šljive i suhe šljive obilan su izvor esencijalnih nutrijenata kao što su kalij, vlakna i vitamin K, uz male količine magnezija i željeza. Šljiva, u svim svojim sortama, obiluje karakterističnim fitonutrijentima poput neoklorogene i klorogene kiseline.

Ovi fenoli su opsežno proučavani i dokazano je da posjeduju moćna antioksidativna svojstva. Jedna posebno istaknuta korist konzumiranja svježih šljiva ili suhih šljiva je njihova sposobnost da poboljšaju apsorpciju željeza u tijelu, proces koji je olakšan sadržajem vitamina C prisutnog u ovom voću.

Konzumacijom umjerene količine od četiri do pet suhih šljiva, možete dobiti približno 280 mg kalija, što čini otprilike 12% preporučenog dnevnog unosa. Istražimo nekoliko potencijalnih prednosti koje donosi uključivanje suhih šljiva u vašu prehranu. Ubai, tradicionalni kineski lijek, dobiva se od suhih šljiva i koristi se stoljećima.

Ovaj ljekoviti tretman učinkovito ublažava uobičajene tegobe poput mučnine, povišene temperature i kašlja. Svježa šljiva, točnije prunus domestica, zauzima najviše mjesto među 24 voća u smislu antioksidativne moći. Nadmašujući suhe smokve, datulje, grožđe i marelice, suhe šljive pokazuju dvostruku antioksidacijsku moć. Suhe šljive posjeduju korisnu kombinaciju netopivih i topivih vlakana, što ih čini izvrsnim prehrambenim izvorom.

Netopiva vlakna doprinose poticanju redovitog pražnjenja crijeva, dok topiva vlakna pomažu u učinkovitoj probavi i apsorpciji esencijalnih nutrijenata iz konzumirane hrane. Nadalje, suhe šljive sadrže sorbitol i klorogensku kiselinu, spojeve koji mogu povećati učestalost eliminacije stolice.

Kliničke studije su pokazale da suhe šljive posjeduju antioksidanse i protuupalna svojstva koja potencijalno mogu zaštititi od gubitka koštane mase, dok istovremeno promiču održavanje jakih i zdravih kostiju. Osim toga, povišene razine vitamina K koje se nalaze u suhim šljivama doprinose poboljšanju zdravlja kostiju. Konzumacija samo tri do četiri suhe šljive dnevno može se učinkovito suprotstaviti utjecaju slobodnih radikala koji oštećuju pamćenje na stanice.

Važnost uključivanja suhih šljiva u vašu svakodnevnu prehranu Studije su pokazale učinkovitost flavonoida koji se nalaze u šljivama za zaštitu od kognitivnog pada povezanog sa starenjem. Uz to, redovito uključivanje šljiva u prehranu može poslužiti kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih stanja povezanih sa starenjem poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Uključivanjem suhih šljiva u svoju prehranu možete učinkovito smanjiti razinu glukoze u krvi i LDL-a, istovremeno čuvajući svoje stanice od potencijalnih oštećenja koja mogu pridonijeti razvoju raznih bolesti. Određivanje optimalnog vremena za konzumaciju suhih šljiva Da biste započeli dan s naletom antioksidansa, uključivanje suhih šljiva u vašu jutarnju rutinu odličan je izbor.

Na taj način možete pospješiti redovitost i spriječiti zatvor, zahvaljujući blagotvornim svojstvima suhih šljiva. Štoviše, prirodni poticaj energije koji pruža ovo voće može pridonijeti produktivnijem i okrepljujućem početku vašeg dana. Međutim, važno je napomenuti da konzumacija suhih šljiva navečer možda nije idealna za ublažavanje zatvora.

Laksativni učinci suhih šljiva obično se smanjuju nakon nekoliko sati, a njihova konzumacija prije spavanja može dovesti do nelagode i poremećaja sna. Stoga je preporučljivo uživati ​​u suhim šljivama ranije tijekom dana, ostavljajući dovoljno vremena da laksativni učinci počnu djelovati prije no što odete na spavanje.