Mujo i Haso su odlučili potražiti pomoć psihijatra. Obojica su stigla na dogovoreni termin, a Haso je prvi ušao u sobu. Pita psihijatar: „Haso, vidiš li ti nešto neobično kod mene? Čini se da nemate sposobnost čuti jer nemate vidljivih ušiju na sebi.

Zašto me izlažete ovome? Nisam sposoban čuti! Molim te otiđi! Muji je na hodniku prišao Haso i vodio razgovor. Ako se Mujo ispituje o bilo kakvim neobičnostima u pogledu njegovog izgleda, savjetuje se da se suzdrži od spominjanja nepostojanja ušiju.

Dok Mujo ulazi, psihijatar usmjerava pažnju na njega i postavlja pitanje. Mujo, vidiš li ti neku posebnost u mom izgledu ili ponašanju? Ah, razumijem. Odlučite se za korištenje kontaktnih leća. – Fantastično! Koja je vaša osnova za ovo znanje? To je jednostavan koncept. Da imate sluh, također biste odabrali nošenje naočala.

BONUS TEKST:

Potencijalna opasnost od visoke temperature odnosi se i na osobe dobrog zdravlja i na one s kroničnim bolestima. Toplinski udar, dehidracija i toplinska iscrpljenost primarni su i opasni ishodi ekstremne vrućine. Toplinski udar, koji karakterizira nesposobnost tijela da regulira svoju temperaturu, može imati teške posljedice.

Simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, dezorijentacija, gubitak svijesti, ubrzani otkucaji srca i mučnina ukazuju na toplinski udar, koji potencijalno može biti smrtonosan. Moguće je čak i da dođe do srčanog udara. Kad temperatura poraste, tijelo znojenjem izbacuje veću količinu tekućine. Nenadoknada te tekućine može dovesti do dehidracije, što rezultira simptomima kao što su ošamućenost, umor, bolna glava i suha usta.

Toplinska iscrpljenost, lakša varijanta toplinskog udara, manifestira se kroz pokazatelje kao što su pretjerano znojenje, slabost, ošamućenost, mučnina i lupanje u glavi. Zanemarivanje rješavanja ovog stanja može dovesti do njegove progresije u potpuni toplinski udar. Slika prikazuje ženu s prekomjernom težinom koja koristi ventilator. Shutterstock Osobe s kroničnim kardiovaskularnim bolestima moraju biti oprezne po vrućem vremenu, jer to dodatno opterećuje srce, zahtijevajući pojačan napor za cirkulaciju krvi u svrhu hlađenja tijela kroz kožu.

Nadalje, osobe s kroničnim bolestima poput astme i dijabetesa suočavaju se s potencijalnim pogoršanjem svog zdravlja. Imunološki sustav može biti ugrožen pretjeranom toplinom, što dovodi do povećane osjetljivosti na infekcije. Kako bi se zaštitili od ekstremne vrućine, preporučljivo je održavati odgovarajuću hidrataciju, obući laganu odjeću blijedih boja, suzdržati se od izravnog izlaganja suncu tijekom najjačih vrućina i koristiti ventilatore ili klima uređaje kada su dostupni.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” daje još preciznije preporuke. Kako biste spriječili i riješili osip od vrućine, preporučljivo je često mijenjati svježu i suhu odjeću. Dodatno, preporuča se ili smanjiti intenzitet tjelesnog napora ili ograničiti trajanje izloženosti visokim temperaturama. Održavajte dosljedan i stabilan obrazac hidratacije konzumiranjem vode u redovitim intervalima, kao što je jedna čaša svakih 20 minuta, čak i ako ne osjećate žeđ. 

Kako bi se spriječio toplinski edem na rukama i nogama, važno je postupno se privikavati na visoke temperature. Izbjegavajte nagli izlazak iz jako klimatiziranih prostorija na vrući asfalt. U slučaju toplinskog udara, ključno je premjestiti se u hladnije okruženje na razdoblje od 1-2 dana. Ako naiđete na bilo kakve znakove smetenosti, nesvjestice ili pretjerano vruće i isušene kože, hitno je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Iskoristite hladan noćni zrak da prirodno snizite temperaturu u svom domu. Smanjite količinu topline koja ulazi u vaš stan ili kuću zatvaranjem prozora i sjenila, posebno na strani koja je izložena izravnom sunčevom svjetlu. Štedite energiju isključivanjem nepotrebne umjetne rasvjete i električnih uređaja.

Kako biste se izborili s vrućinom, preporučljivo je preseliti se u najhladniju prostoriju u vašem stambenom prostoru, osobito tijekom večernjih sati. Ako hlađenje vašeg stana ili kuće nije opcija, razmislite o tome da svaki dan posvetite 2-3 sata traženju predaha u rashlađenom okruženju izvan vašeg stana, kao što su klimatizirane javne zgrade. Slika trgovačkog centra s ljudima koji kupuju. Shutterstock