Najpoznatija voditeljka na svetu, Oprah Winfrey, hitno je hospitalizovana zbog ozbiljnih želučanih problema. Njen bliski prijatelj Gejl King otkrio je medijima detalje o njenom stanju. Oprah je imala teške želučane tegobe, samo nekoliko meseci nakon što je priznala da koristi lek Ozempic za mršavljenje. Daily Mail piše da je uzimala lek na svoju ruku, što je imalo ozbiljne posledice po njeno zdravlje. “Dehidrirala je i morala je primiti intravenoznu terapiju, što je vrlo ozbiljno,” ispričala je Gejl King, prenosi britanski Daily Mail.

Pre dva meseca, Oprah je bila u centru pažnje zbog svog dokumentarca o ljudima koji koriste lekove za mršavljenje. “Ovo je vrlo lična tema za mene i za stotine miliona ljudi širom sveta koji se bore sa težinom i gojaznošću,” rekla je tada Oprah. Pokušavala je da skrene pažnju javnosti na činjenicu da je gojaznost bolest, a ne samo stanje uma.

Oprah, koja ima 70 godina, izgleda fantastično i njena figura ostavlja mnoge zapanjenim. Godinama se borila sa težinom i često insistirala da njeno dramatično mršavljenje nije rezultat uzimanja lekova poput Ozempica ili Wegovyja. Ipak, sada je priznala da je koristila te lekove, što je dovelo do komplikacija.

Podsetimo, Oprah Winfrey je decenijama najpoznatije ime u svetu voditeljstva. Njen čuveni “Oprah Show” emitovao se od 1986. do 2011. godine, u trajanju od 25 sezona. Kroz svoju karijeru stekla je stotine poznatih prijatelja i vodila neke od najpoznatijih intervjua.

Oprah je poznata ne samo po svom radu na televiziji, već i po svom filantropskom radu i uticaju na društvo. Njena sposobnost da se poveže sa ljudima i da inspiriše milione širom sveta učinila ju je ikonom modernog doba. Njena priča o uspehu, uprkos brojnim preprekama, ostaje inspiracija mnogima.

Sada, dok se oporavlja u bolnici, njeni fanovi i prijatelji širom sveta šalju joj najbolje želje za brz oporavak. Oprahina sposobnost da se nosi sa izazovima, uključujući zdravstvene probleme, pokazuje njenu neverovatnu snagu i odlučnost. Očekuje se da će, uz podršku svojih bližnjih i medicinskog tima, uskoro biti na putu ka potpunom oporavku.

BONUS TEKST

Jedna od zanimljivih činjenica o dijetama odnosi se na efekat poznat kao “termički efekat hrane” (TEF). TEF je energija koju telo troši na varenje, apsorpciju i skladištenje hranljivih materija iz hrane koju konzumiramo. U osnovi, različite vrste hrane zahtevaju različite količine energije za obradu, što znači da možete sagoreti kalorije samo jedući!

Na primer, proteini imaju najviši TEF, što znači da telo troši više energije na njihovu obradu u poređenju sa mastima ili ugljenim hidratima. Kada jedete proteinske namirnice poput piletine, ribe ili mahunarki, vaše telo troši više kalorija za njihovo varenje. To je jedan od razloga zašto visokoproteinske dijete mogu biti efikasne za mršavljenje.

Zanimljivo je i to da začinjena hrana može povećati vaš metabolizam. Kapsaicin, aktivni sastojak u ljutim papričicama, može povećati sagorevanje kalorija i ubrzati metabolizam na kratko vreme nakon obroka. Dodavanje malo začina vašim obrocima ne samo da može poboljšati ukus, već može i pomoći u vašim naporima za mršavljenje.

Konačno, unos vlakana igra ključnu ulogu u kontroli težine. Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća i celih žitarica, pruža osećaj sitosti i pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Vlakna usporavaju varenje, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje želju za grickanjem između obroka.