Gotovo pa svaki dan imamo priliku da pročitamo vesti o ujedima zmija a tako je i danas. Prošle sedmice je jedan Dagestanac preminuo od ujeda zmije otrovnice i to nakon što ju je uhvatio u ruke ne shvatajući opasnost. Neimenovani 37 godšnji stanovnik ove ruske republike na Kavkazu se sa grupom prijatelja opuštao u prirod a rešili su i da prenoće pod otvorenim nebom u šumi. Iznenada je u njihov kamp ušla gjurza, jedna od najopasnijih otrovnica u tom delu sveta, čije se stanište proteže sve do Kipra.

Prema rečima svedoka je muškarac posle prvog ujeda uhvatio gmizavca rukama koji ga je zatim još jednom ugrizao za ruku. Na lice mesta je odmah pozvana Hitna pomoć, ali kada je čovek doveen u bolicu, već je bio u kritičnom stanju. Odmah su lekari ubrizgali protivotrov, ali bilo je kasno jer nije imao vremena da deluje. Na intezivnoj nez mu se stanje odmah pogoršalo a otrov se proširio krvotoko. Kako je lekar rekao, prof Magomeda Imanalijeva, koji je pregledao pacijenta u prvim satima nakon hospitalizacije, muškarac je imao veliki otok na levoj ruci, a na koži su bila vidljiva dva traa od ugriza a sama ruka je skroz pomodrila i bila je prekrivena gnojnim plikovima.

Njegovo stanje se nastavilo da pogoršava ubrzano, a 10. jula 2022 godine u devet sati ujutu su vasularni hirurzi pokušali da ga spasu jer je nekroza zahvatila tkivo. Pošto je bila zasićena krvi kiseonikom je počelo da oštro pada pa je čovek priključen na respirator dva sata kasnije. Na veliku žalost svi pokušaji lekara su bili neuspešni, a ispostavilo se da je tako kasno posle ujeda bilo nemoguće spasiti mu život. Doktori su ubeđeni da je drugi ugriz bio fatalan za muškarca jer je koncentracija otrova u krvi jednostavno postala previsoka.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here