Kada je u pitanju Dragoslav Dragan on je bio jugoslovenski i srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac. On je okarekterisan kao šmeker sa karakterom gospodina i to sve zbog svog stila glume koji poseduje.

Glumac je rođen 20. avgusta 1943 godine u Beogradu u porodici Dušana i majke Jelene. Nikolićevi preci su se u prošlosti prezivali Živkovići ali je njegov deda Radonja promenio porodično prezime po pradedi Nikoli. Njegovo kršteno ime je Dragoslav. Zatim nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer se prebacio u Drugu ekonomsku školu. Tako je posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio je ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i tv i tada kao 17 godišnjak bio jedan od najmlađih studenata.

On je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Glumicu Milenu Dravić je upoznao 1969 godine na snimanju filma Horoskop, a venčali su se tajno, 1972 godine u pauzi tokom snimanja filma kako su se volele dve budale. Svoj su brak sklopili u Gradskoj upravi Vračara a kuma sa venčanja bila im je glumica Seka Sablić, koju je Nikolić poznavao sa Akademije za pozorište, film, radio i televeziju. Svoju prvu glavnu ulog ostvario je ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji pogine, a da nije našao svje mesto u društvu i u životuŽivojina Pavlovića, za koju je (s onom u filmu “Tri sata za ljubav”, (1968) F. Hadžića) nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Karijeru je počeo u pozorištu Boško Buha zatim karijeru nastavio u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljea 212 u kojem je od 1969. tumačio veliki broj uloga, izgradio je i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here