Kada je reč o popularnoj glumici Mirki Vasiljević , malo ko zna ko je jnjena majka , aa inače i ona je glumica , te se vrlo odgovornoo bavi tim poslom . Inače , ona je direktorka Sektora za upravjanje vazdušnim saobraćajem , meteorološke usluge i usluge vazduhoplovnog informisanja Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

– Kontrole letenja različitih zemalja moraju da budu usklađene, sve mora da bude harmonizovano i bez zastoja zato što avioni ne mogu da stanu na granicama. Iz tog razloga i kontrolori moraju da budu maksimalno fokusirani, pa su i smene takve da u okviru radnog vremena mogu u kontinuitetu da rade najviše dva sata. U vreme najgušćeg saobraćaja tokom letnje sezone čak i samo jedan sat, nakon čega sledi obično sat vremena pauze. To su uslovi koji omogućavaju kontrolorima da rade svoj posao najbolje moguće i da obezbede tri glavna elementa: bezbednost, redovnost i ekspeditivnost vazdušnog saobraćaja u situacijama kada oko 3.000 aviona dnevno preleti preko našeg neba – opisala je Mirjana jednom prilikom za “Blic” posao kontolora letenja.

Tako je se ona u svojoj 15. godini odlučila za vazduhoplovstvo , a nakon prakse u srednjoj školi u kontroli letenja , prošla je regrutaciju i od asistenta na sektoru. – Te veštine su vrlo važne, ali vremenom svakako dolazi do zamora. Zbog svega toga kontrolor letenja ima i 15 dana rekreativnog odmora, pored redovnog godišnjeg odmora. Inače, u toku nedelje kontrolori rade u principu u turnusima od tri dana, nakon čega slede dva dana pauze – dodala je ona tada. Ostatak ovde.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here