Pored visokih temperatura i uživana u lagodnom povetarcu i svežen morskom vazduhu, leti ne bi smeli da zaboravimo na zdravlje, naročito na hronične bolesti. Također, pored toga iz godine u godinu valja naglasiti važnost najjednostavnije rečeno za leto specifičnih bolest, na primer opekotina od sunca, alergijskih reakcije i crevnih oboljenja.

Također, ni osobe koje su oboljele od šećerne bolesti nemaju mira tokom leta, a valja spomenuti nekoliko važnih stvari. Naime, usled dehidracije organizma a koje nije praćeno adekvatnom nadoknadom raste glikemija, a da nije vezana uz konzumaciju hrane. Tako da se tada oboleli vrlo često zbune pa uglavnom i sve više i više smanmjuju unos hrane, a povećavaju unos insulina. Paradoksalno žale se na činejnicu da imaju osećaj kao da sebi ubriuzgavaju vodu i dolaze s logičnim pitanjima o hrani koju lezi znatno manje konzumiranju, a glikemije su visoke.

Naime, pre svega valja napomenuti zlatno pravilo za leto i osobe sa šećernom bolesti: obilna hidracija svakodnevno, u slučaju visokih glikemija izmeriti i ketone, sesti ili se postaviti u ležeći položaj postupno hidrirati i u „dane bolesti“ meriti glikemiju svaka 2-3 sata do oporavka. Ako su pozitivni i ketoni, tada se hidrirati zaslađenom tečnošću.

Naime ako su ketoni pozitivni tada je organizam “kiseo” a ako organizam nema substranata u formi glikoze, trošiće masne kiseline te će se kiselost organizma prdubiti, a to je za život opasno stanje koje može završiti i smrću. Svi smo mi skloni voću skloni smo da ističemo njihove pozitivne karakteristike, nutrijente koji ih čine zdravim namirnicama, a leti je kraljica lubenica. Ona je poznata kao niskokalorična, osvežavajuća, dobra za probavu, ali i prirodni diuretik. Ostatak čitajte ovdde. 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here