Certificirana holistička nutricionistička terapeutkinja, Syeda Kiran Zahra Hussain, velikodušno je dala recept za ukusan napitak koji nije samo prepun vitamina, minerala i antioksidansa, već također potiče optimalnu funkciju štitnjače i opće dobro.

  • Za pripremu ovog osvježavajućeg napitka pomiješajte 7 šalica izvorske ili filtrirane vode s 1 šalicom 100 postotnog soka od brusnice, ¼ žličice suhog đumbira, ½ žličice cejlonskog cimeta, ¼ žličice muškatnog oraščića, ¾ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče i ¼ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna. Da biste pripremili ovaj divan napitak, započnite zagrijavanjem vode dok ne dosegne točku vrenja.

Zatim umiješajte sok od brusnice i mješavinu aromatičnih začina, pustite da smjesa lagano krčka na laganoj vatri 20 minuta. Nakon što se mješavina ohladi, unesite okrepljujuće okuse soka od naranče i limuna. Važno je napomenuti da u ovom osvježavajućem napitku treba uživati ​​u rasponu od jednog dana.

  • Koje su prednosti ovog napitka za štitnjaču? Prisutnost joda u brusnicama ključna je za održavanje zdrave štitnjače. Osim toga, đumbir, koji obiluje magnezijem, pomaže kod stanja štitnjače i ima protuupalna svojstva. Muškatni oraščić, poznat po svojoj sposobnosti poticanja metabolizma, djeluje zajedno s cimetom, koji ne samo da posjeduje protuupalna svojstva, već također pomaže u ublažavanju inzulinske rezistencije koja se obično povezuje s Gravesovom bolešću.

Štitnjača ima koristi od konzumacije soka od naranče, koji obiluje vitaminom C. Osim toga, sok od naranče pomaže u procesu detoksikacije. Sok od limuna, s druge strane, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji zbog visokog sadržaja vitamina. Ako se ne liječi, hipotireoza, stanje koje karakterizira nedovoljna proizvodnja hormona u štitnjači, može dovesti do značajnih zdravstvenih komplikacija.

  • No, uključivanje ovog napitka u vašu dnevnu rutinu, osim održavanja hranjive prehrane bogate antioksidansima, može učinkovito podržati regulaciju rada štitnjače. Kako biste održali optimalnu funkciju štitnjače, savjetuje se izbjegavati određene namirnice koje bi mogle poremetiti njezin rad, uključujući brokulu, zelje, cvjetaču, kelj, špinat, repu, soju i kikiriki.

BONUS TEKST:

Zdrav san ključan je za naše opće dobro. Igra ključnu ulogu u pomlađivanju i punjenju našeg tijela, pripremajući nas za nadolazeći dan ispunjen uzbudljivim iskustvima i preprekama. Stoga je imperativ odrediti prioritete i osigurati kvalitetan san, jer on služi kao temelj za plodan i uspješan dan koji je pred nama. Britanska zdravstvena služba je dala preporučeni vremenski okvir koji je prikladan za osobe različite dobi.

Za razliku od odraslih, mala djeca koja su u fazi rasta i razvoja zahtijevaju dovoljno sati sna kako bi osigurali pravilan odmor i optimalne tjelesne funkcije. Dok je povremeno nemiran noćni san prihvatljiv, uporni dnevni umor može ukazivati ​​na kronični nedostatak dovoljnog odmora. Prema Miroru, prosječnoj odrasloj osobi obično je potrebno otprilike 7 do 9 sati sna.

Ipak, čimbenici poput dobi, zdravlja i osobnih okolnosti mogu utjecati na naše potrebe za snom. Osim toga, vrijedi napomenuti da se pojedinci razlikuju u svojim prirodnim obrascima spavanja, pri čemu je nekima potrebno više sna, a drugima manje, ali i dalje funkcioniraju optimalno, poput Arnolda Schwarzeneggera. Količina sna potrebna tinejdžerima, djeci i dojenčadi veća je zbog njihovog kontinuiranog rasta i razvoja, iako se to može razlikovati među pojedincima.

Na primjer, novorođenčad obično spavaju u rasponu od 8 do 16 sati. Općenito, preporučeni cilj za odrasle je nastojati spavati najmanje sedam sati svake noći. Ipak, važno je napomenuti da stručnjaci za spavanje ističu individualnost ljudi, čineći to nepreciznom znanošću.