Kraljica romske muzike su svi nazvali Esma Redžepova kako su je mnogi nazivali a rođena je na današnji dan 1943 godine u Skoplju. Ona je odrasla u siromaštvu sa ocem koji zarađivao tako što je očistio cipele i majkom koja je bila domaćica. Ona se prvi put pojavila na muzičkom takmičenju 1953 godine kada je osvojila prvo mesto, a muzikom je ozbiljnije počela da se bavi kada je imala 18 godina.

Zatim je Esma ubrzo snimila pesmu Čaje šukarije, pesmu koja je postala veliki hit za samo mesec dana i koja ju je brzinom svetlosti vinula u zvezdama. Tada je upoznala Stevu Teodosievskog koji joj je bio budući suprug i mentor, za kojeg se udala posle 10 godina. “Steva me je prosio od 18, pa sve do 23. godine. Prosio me je, a ja sam potajno volela drugog čoveka. Na kraju sam se udala za njega. Otac nije doživeo da me vidi kao nevestu, ali su zato moja braća i sestre, kao i majka, bili na mom venčanju” rekla je Esma jednom prilikom u svom velikom intervju u emisiji Balkanskom ulicom.

Ona je stekla veliku popularnosti i silno bogastvo, Esma je do kraja ostala skromna žena koju novac nije zanimao pa ga je nesebično delila sa drugima. Kako je pričala život je bitan samo ako nekome uspemo da ga produžimo. ” Meni je život bitan ako mogu nekome da ga produžim. Ako imam dva, da jedan podelim sa nekim. Šta znam ja, ovaj svet gledam malo drugačije.

Goli dolazimo na ovaj svet, goli idemo, samo toga da smo svesni, samo treba da pravimo dobra dela, a ne loša” jednom je prilikom rekla Esma. Esmina karijera je trajala gotovo šest decenija a osim po svojoj muzici Esma je bila poznata po humanitarnom radu i nesebičnosti koja se ogledala u tome što je usvojila neverovatnih četrdeset osmoro dece. Među njima bila je samo jedna devojka — i pevačica ju je nazivala svojom jedinom naslednicom. Ostatak teksta ovde.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here