Jučer nam je stiglo leto a sa njim i jako toplo vreme, a osim velikih i nesnosnih vrućina, postoje i druge stvari koje nam itekako mogu da naškode. Naravno, da pri ovome njaivše mislimo na ujede razno raznih insekata, a i danas govorimo o stršljenju, a neke osobe u prošlosti su znali i da preminu od ujeda ovog jako neugodnog insekta, čiji ujed teško podnesu i odrasli. Jako je bolan njegov ubod, ali uopšte nije toliko opasan, koliko se piše u medijima o ovome. Sve se može rešiti sa jako hladnim oblogama tako da nema puno brige.

Međutim, ubod ovog insekata ponekad može izazvati anafilatički šok odnos alergijske rekacije na otrov, ali tada je osoba u jako velikom problemu u tom slučaju. Pa tako da je najbolje da ne dirate mečku, najbolje je izbegavati izlete u prirodi gde ima puno stršljenova, da ne biste dolazili u opasnost. Ako ste već u prirodi i dobijete ubod, morate reagovati jako brzo te odmah izvaditi žalac i nećete imati puno problem.

Ubod stršljena uglavno izaziva velike otekline, crvenila i osećaje svraba na oštećenom delu kože. Sve je u redu ako je ujed jako mali, ako je stršljen baš veliki a osoba koja je ubodena, može imati jako veliki problem i sa alergijskim šokom, te da jojo otekne cela ruka. Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Pinceta je jako opasaan izbor, jer na taj način jako lako žalac možete samo da utisnete dublje u telo. Ako doživite pomenui šok, najbolja opcija je da odmah pozovete hitnu pomoć. Vaša mišljenja?

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here